Tekst Jack Oosthoek
Foto archief MCD en Herman Zonderland

‘Ik wil stabiliteit voor mezelf en dochter’

Een lening die niet meer kan worden betaald. Scheidingsperikelen. Een partner die niet wil betalen. Een fikse financiële achteruitgang vanwege een motorongeluk of ziekte. Medewerkers met financiele problemen kunnen voor hulp bij Defensie aankloppen, zoals beschreven in het vorige artikel. Lees hieronder mee met een aantal geanonimiseerde verhalen van medewerkers met geldzorgen.

Doorlopend krediet na een scheiding

Een medewerker neemt na zijn scheiding een doorlopend krediet van 28.000 euro over. De man moet nog 116 maanden lang driehonderd euro per maand aan de kredietverstrekker betalen.

Aflossen bij de SBF kan in 54 maanden met vierhonderd euro per maand, via een kleine inhouding op vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Op deze manier zijn de schulden in korte periode weggewerkt en betaalt hij niet duizenden euro’s meer. 

Geldproblemen na overlijden echtgenoot

Na het overlijden van haar man brengt een vrouw de financiën op orde. Ze wil stabiliteit voor zichzelf en haar dochter. Er is 30.000 euro nodig om in de koopwoning te kunnen blijven.

Na een inventarisatie kan via het Burgerpersoneelsfonds een renteloze lening worden verstrekt. Er wordt een afspraak ‘op maat’ gemaakt over de aflossingstermijn (vijf á zes jaar) en de renteloze lening kan worden gegeven. 

Twee kredieten van 25.000 euro

Een medewerker heeft twee leningen van in totaal 28.500 euro. De persoon in kwestie betaalt alleen de rente en lost niets af.

De twee betrokken geldverstrekkers krijgen het voorstel dat een deel van het bedrag in één keer wordt afgelost en de rest middels zogenoemde ‘finale kwijting’ (de geldverstrekker kan niet meer op het dossier terugkomen en schrijft de restschuld af, red.). De partijen gaan daarmee akkoord en de SBF verstrekt de benodigde renteloze lening. De medewerker moet deze maandelijkse terugbetalen via inhouding op het salaris, op het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. De rentecomponent vervalt, opnieuw een voordeel van uiteindelijk duizenden euro’s. De terugbetalingstermijn is circa vijf jaar. 

Restschuld na echtscheiding 

Iemands echtscheidingsconvenant bevat afspraken over het verdelen van de restschuld, ontstaan na de noodgedwongen verkoop van de woning. De ex-partner zou dit betalen, maar komt niet over de brug. De schuld loopt uiteindelijk op tot circa zestigduizend euro. De afspraak in een convenant is verstandig, maar de geldverstrekker heeft daar geen boodschap aan. Als er niet wordt betaald krijgt de defensiemedewerker een aanmaning.

De SBF gaat met de geldverstrekker om tafel om een overeenkomst te regelen. Er wordt voorgesteld om twintigduizend euro direct af te lossen tegen de voorwaarde ‘finale kwijting’. De geldverstrekker gaat hiermee akkoord en het fonds verzorgt de renteloze lening voor de medewerker.