Tekst kapitein Jessica Bode
Sober afscheid Prins Philip
Ruim zevenhonderd militairen van de Royal Navy, Army en Air Force zijn morgenmiddag rond 16.00 uur Nederlandse tijd betrokken bij de uitvaart van Prins Philip. Zijn doen op de route tussen Windsor Castle en St. Georges Chapel uitgeleide van de echtgenoot van koningin Elizabeth, die vorige week vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed.
De coronamaatregelen beperken het aantal aanwezigen bij de plechtigheid in de kapel tot alleen directe familie. Zijn kist wordt om binnen gedragen door militairen van de Royal Marines en personeel van de vliegbases nabij Windsor Castle.
De prins had een sterke band met de krijgsmacht. Hij trad tijdens de Tweede Wereldoorlog toe tot de Royal Navy. In 1950 kreeg de Duke of Edinburgh als kapitein-luitenant ter zee het commando over zijn eerste schip: HMS Magpie. Nadat, de toen nog, prinses Elizabeth tot koningin was gekroond ging het snel.
In 1953 werd Prins Philip benoemd tot Admiral of the Fleet, British Army Field Marshal en Royal Air Force Marshal. In 2011 kreeg hij de eretitel Lord High Admiral of the Navy, als opvolger van koningin Elizabeth.
Vorige week zaterdag zijn na het nieuws van zijn overlijden overal in het Gemenebest saluutschoten afgevuurd, zoals bij de London Tower Bridge.
Bron: The Ministry of Defence
Noodbrug Gouda niet langer nodig
De baileybrug die sinds oktober de corona teststraat in Gouda goed bereikbaar maakte, is deze week afgebroken door militairen van 105 Geniecompagnie waterbouw. De brug werd vorig jaar in sneltreinvaart door de genie gebouwd toen na een verplaatsing van de coronateststraat verkeersproblemen dreigden.
Het verzoek om de tijdelijke brug te bouwen kwam destijds van de gemeente Gouda en de GGD Hollands Midden. Na verplaatsing van de testlocatie naar het industrieterrein Goudse Poort dreigde daar te veel verkeer te komen. Door een tijdelijke brug te installeren werd de nieuwe teststraat beter en vooral veiliger bereikbaar. De Defensie-brug wordt nu vervangen door een nieuwe vaste brug.
Bron: Defensie
Nieuwe Commandant der Strijdkrachten aangetreden
Generaal Onno Eichelsheim is sinds gisteren de kersverse Commandant der Strijdkrachten (CDS). De luchtmachtgeneraal nam in Den Haag de hoogste militaire functie over van luitenant-admiraal Rob Bauer die naar de NAVO vertrekt.
In een dagorder voor het personeel vertelt de nieuwe CDS zijn defensiecollega's dat ze op hem kunnen rekenen. Tegelijkertijd spreekt hij ook de verwachting uit op hén te rekenen.
De overdracht van de functie van Commandant der Strijdkrachten gaat normaal gepaard met het nodige militaire ceremonieel. Vanwege de coronamaatregelen was het nu een sobere plechtigheid in de Ridderzaal, met enkele aanwezigen. Wel was de ceremonie online te volgen.
In de dagorder stelt Eichelsheim onder meer: "Het is een eer om deze verantwoordelijkheid te dragen en samen met u te mogen bouwen aan een toekomstbestendige krijgsmacht. Als plaatsvervangend CDS heb ik nauw samengewerkt met mijn voorganger. Ik ken hem als een echte verbinder: iemand die niet wegkijkt als het spannend wordt, maar opstaat en het initiatief neemt."
Hij ging bij de ceremonie ook in op de staat van de krijgsmacht. "Het niet nakomen van afspraken met bondgenoten ondermijnt onze geloofwaardigheid. En wijzend op het recente interview van de commandanten van de krijgsmachtdelen in Trouw: "Zo’n eerlijke boodschap uitdragen vergt moed. Eerlijkheid en transparantie zijn vereisten om betrouwbaar te zijn."
Daarom drong Eichelsheim aan op een meerjarige, koersvaste betrokkenheid van de regering. "Omdat we de toegenomen dreigingen niet mogen negeren. Geen 'nee' meer zeggen tegen onze vrijheid en veiligheid." Volgens de generaal vraagt dat om keuzes en een andere krijgsmacht. "De basis hiervoor ligt in de Defensievisie: het is aan ons allen om die in de praktijk te brengen."
Bron: Defensie
Vakbonden bezorgd over munitievoorraden
De militaire vakbonden maken zich zorgen over de bezuinigingen op de munitievoorraad van de krijgsmacht. Ze zijn bang dat zowel de training als missies daar onder zullen leiden. Bovendien is de aanpassing niet goed voor het moraal van de militairen.
De berichten over de bezuinigingen werd gemeld door de Telegraaf en later bevestigd door Defensie. Het gaat niet om de zogenoemde klein kaliber-munitie maar om de grotere munitiesoorten zoals raketten en granaten voor bijvoorbeeld houwitsers en straaljagers. Die wapens worden steeds meer geavanceerd en dus ook duurder. Bovendien is er veel vraag naar uit het buitenland, ook dat drijft de prijzen op.
Om kosten te besparen gaat de krijgsmacht meer gebruik maken van simulaties en trainen met goedkopere munitie die bijvoorbeeld minder ver reikt. Woordvoerders van de vakbonden maken zich ook daar zorgen om. Volgens hen is dat niet alleen omdat militairen op missie moeten kunnen met alle noodzakelijke munitie. Ook voor trainingen is het belangrijk om met échte munitie te werken.
Bron: NOS
Luchtmacht krijgt nieuwe Chinook
De eerste nieuwe Chinook zware transporthelikopter is afgelopen woensdag overgedragen op aan het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Vijftien exemplaren worden hier bij 298 Squadron gestationeerd. Nog eens vijf stuks gaan vliegen bij het 302 Squadron, de Nederlandse de trainings- en opleidingseenheid op Ft. Hood in de Amerikaanse staat Texas.
De CH-4FD MY II CAAS zoals deze Chinook-versie voluit heet, vervangt de elf overgebleven CH-47D’s die de luchtmacht 25 jaar geleden in dienst nam. Twee ervan zijn afgeschreven door ongelukken in Afghanistan. Zes aanvullende CH-47F’s die zo'n tien jaar bij de luchtmacht vlogen, worden herbouwd tot exact hetzelfde nieuwe type zodat de teller op twintig stuks uitkomt.
Afgezien van de lichtere beige kleur, ziet de helikopter er van buiten hetzelfde uit. Het grote verschil zit vooral binnenin. De cockpit is volledig digitaal en biedt veel meer mogelijkheden en ingebouwde veiligheden. Ook het vrachtruim is aangepast zodat passagiers veiliger vervoerd kunnen worden.
Het kabinet besloot in 2015 tot uitbreiding van de schaarse helikoptercapaciteit door de verouderde transporthelikoptervloot te vervangen en te moderniseren. Daarbij kon de Nederlandse bestelling meeliften op een grote order van honderden exemplaren voor het Amerikaanse leger, de Multi Year (MY) II-bestelling. Daarmee gaat de luchtmacht vliegen met een Chinook-versie die gelijk is aan die van de grootgebruiker US Army. Dat is interessant voor de prijs, maar biedt in de praktijk vooral ook operationele en logistieke voordelen.
Bron: Defensie. Foto: sergeant Cinthia Nijssen
NIMH vrijwilligers
Het Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis start samen met het netwerk Oorlogsbronnen een actie om vrijwilligers te vinden die willen helpen bij het digitaliseren en beschrijven van 65.000 persoonskaarten van opvarenden van de koopvaardij uit de Tweede Wereldoorlog.
Historica Wietske van Oostveen van het NIMH ligt de actie toe in een video: "De koopvaardij heeft in de oorlog grote offers gebracht. Wij willen graag laten zien wie die mensen waren die hun leven riskeerden." Tijdens de oorlog werd de administratie bijgehouden op persoonskaarten. "Daarop stond niet alleen de persoonlijke informatie maar werden ook bijzonderheden bijgehouden zoals bijvoorbeeld desertie en vermissing. We zoeken vrijwilligers die helpen bij het digitaliseren van de 65.000 kaarten en het beschrijven van de informatie." Doel is de informatie online te brengen en beter vindbaar te maken. Meer informatie over het project via www.koopvaardijkaarten.nl. Daar kunnen vrijwilligers zich ook aanmelden.
Bron: Defensie.
Afscheid van een legende
De Duitse Bundeswehr heeft afscheid genomen van de laatste helikopters van het type Bell UH-1 Huey. De heli met zijn typische geluid van klapperende rotorbladen werd vooral bekend door de inzet tijdens de Vietnam-oorlog. Bij de Bundeswehr kwamen er ook 340 in dienst. De allerlaatste Duitse 'Huey' gaat eind juni met pensioen.
Onze oosterburen gebruikten het toestel niet alleen voor militaire doeleinden maar ook als traumahelikopter en blusheli. Het afscheid van de Huey vond niet van de ene op de andere dag plaats maar is een proces van jaren. Al in 2018 kwamen de eerste opvolgers van het type Airbus H145 in dienst. Met het oog op het afscheid van het bijzondere helikoptertype werd één toestel geschilderd in een bijzonder kleurenschema met de tekst 'Goodbye Huey'. Deze helikopter maakt een afscheidstournee door Duitsland en verdwijnt daarna in het helikoptermuseum.
De eerste UH-1 helikopters kwamen eind jaren vijftig in dienst bij de U.S. Army, in totaal werden er ongeveer 16.000 gebouwd in verschillende versies. Ze kwamen niet alleen terecht bij de Amerikaanse strijdkrachten maar ook bij tal van krijgsmachten in andere landen. Het toestel werd wereldberoemd door de uitgebreide inzet in Vietnam voor het transport van troepen, voorraden en de afvoer van gewonden. Tijdens die oorlog gingen er meer dan 3.000 verloren door ongevallen of door vijandelijk vuur.
Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Seidler
Genie knapt houten barak op
16 militairen van 103 Constructiecompagnie uit Wezep ontmantelen in Hoogkerk een houten barak uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het bouwwerk staat naast de 13e eeuwse Olle Kerk in de Groningse plaats en wordt voorzichtig uit elkaar gehaald, gerepareerd en opgeslagen.
Volgens sergeant Bas is het werk aan de barak een prima gelegenheid om te laten zien wat de genie kan. "Bovendien is het een goede oefening". Het houten gebouw werd gebruikt als verenigingsgebouw van de kerk en is overbodig geworden. Het is ongeveer 90 jaar geleden in Duitsland gebouwd en heeft daar mogelijk dienst gedaan voor de Hitlerjugend. Volgens bouwhistoricus Taco Tel van de gemeente Groningen gaat het om een barak van het zogenoemde RAD-type. "RAD staat voor Reichsarbeitsdienst. Dit type gebouwtjes werd zo ontworpen dat je ze kon afbreken en elders weer kon opbouwen." Volgens Tel zijn er grote aantallen van dergelijke gebouwen geproduceerd.
Bij de demontage worden de dakplaten een voor een van het gebouw getild met een kraan. Ook de houten betimmering wordt verwijderd waardoor de originele muur zichtbaar werd. Hierdoor kregen de genisten inzicht in de duistere geschiedenis van het bouwwerk omdat op de spanten nazi-symbolen zoals runen en hakenkruizen zichtbaar werden.
Bron: Dagblad van het Noorden
Samen Sterker Awards uitgereikt
Voor de derde keer sinds ze bestaan zijn de Samen Sterker Awards uitgereikt aan Defensiemedewerkers die zich inzetten voor innovatie en verandering. Vier projecten werden onderscheiden door Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.
Twee dagen voor zijn vertrek als CDS zei Bauer dat de mindset en manier van aanpak van de prijswinnaars precies datgene is dat Defensie nodig heeft. "Want alleen door te veranderen, slimmer te worden en werken, kunnen we potentiële tegenstanders een stap voorblijven." Volgens hem zijn de winnaars een sprekend voorbeeld van anders denken en anders doen. "Outside-the-box denken, pionieren en innoveren."
Bij de vier prijswinnaars gaat het om twee projecten in het maritieme domein: een project voor de ontwikkeling van algoritmes om datascience voor onderzeebootbestrijding mogelijk te maken van Vicent van Leijen en Tjarda Wilbrink van de Defensie Materieel Organisatie. Peter Blom en Dennis Smith van de marine introduceerden drones bij de marine. "Met jullie doorzettingsvermogen vormden jullie een heel droneteam dat niet alleen bestaat uit leden van Defensie, maar ook van de kustwacht, TNO, NLR, TU Delft en private ondernemingen."
Majoor Marnix de Jong en kapitein Bart Steenge van de landmacht ontwikkelden met hun team een digitaal platform voor trainingsprogramma's gericht op de fysieke gesteldheid. Last maar zeker niet least in het rijtje van de vier prijswinnnaars: Dennis Neven en Michael Pieper van de Defensie Materieel Organisatie werden onderscheiden voor de robotisering van de factuurverwerking. De beide DMO'ers werkten bij hun project samen met het Defensie Ondersteuningscommando en het robot-team.
Bron en foto: Defensie
Korridor Fahndung aan de grens
De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen woensdag de grote, internationale controle Korridor Fahndung gehouden.
Dit gebeurde op alle belangrijke toegangswegen tussen Nederland en Duitsland. Automobilisten werden steekproefsgewijs gecontroleerd op onder meer juiste identiteitspapieren en mensensmokkel. Er werd samengewerkt met zowel de Nederlandse als Duitse douane en politie.
Bron: Defensie
NAVO: zorgen over Russische troepenopbouw
De NAVO-bondgenoten hebben woensdag tijdens een ingelaste vergadering in Brussel hun zorgen geuit over de militaire opbouw van Russische troepen op de Krim en bij de grens met Oekraïne.
Nederland toonde zich niet alleen bezorgd over de Russische militairen activiteiten, maar over de ondermijning van de veiligheidssituatie in Europa door de Russen als geheel.
De NAVO steunt de door de Oekraïne gewenste diplomatieke oplossing, maar ondertussen is de Russische marine woensdag begonnen met een militaire oefening op de Zwarte Zee. Naast verschillende schepen doen ook helikopters en vliegtuigen mee.
De Amerikaanse marine heeft de Turkse autoriteiten geïnformeerd een dezer dagen twee 'destroyers' naar de Zwarte Zee te willen sturen. Op grond van de regels moeten passages van de Bosporus door militaire schepen vooraf bij de Turkse autoriteiten worden aangekondigd. Moskou heeft Washington geadviseerd weg te blijven van de in 2014 geannexeerde Krim en spreekt over een provocatie door de Amerikanen.
Bron: Defensie