Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Trots

Met trots zet een pasgeworden luchtmachter haar baret op. Samen met 68 collega-aspiranten rondde zij onlangs de Algemene Militaire Opleiding af. Sluitstuk was een uitputtende eindoefening die eindigde bij de poort van Vliegbasis Woensdrecht. Hier werden de militairen verwelkomd door medewerkers van de basis, maar helaas niet door vrienden en familie. Die konden er vanwege corona niet bij zijn. De leuke plaat is van sergeant Cristian Schrik. 

Beter dan ooit

Medisch personeel van 43 Gemechaniseerde Brigade trainde deze week te velde met de nieuwe Tempus ALS patiënten-monitor. Met dit apparaat kunnen de vitale functies van een gewonde beter dan ooit worden geregistreerd. Sergeant-majoor Maartje Roos bracht treffend het werk de Geneeskundige Dienst in beeld. 

Stinkt

Nu het vliegverkeer nagenoeg volledig platligt onderschept de Marechaussee op Schiphol nog nauwelijks bolletjesslikkers. Toch blijft de opname die sergeant Sjoerd Hilckmann van deze schoongespoelde zakjes cocaïne nam naar misdaad stinken. 

Juiste hout

Sergeant-majoor Maartje Roos schoot deze aangrijpende plaat tijdens de opleiding tot operator bij het Eskadron Hoog Risico Beveiliging, onlangs op Kamp Nieuw-Milligen. In de derde week werden de deelnemers geconfronteerd met realistische scenario’s die moeten aantonen of zij uit het juiste hout zijn gesneden.

Net echt

Niets leuker dan met een Ferrari over het circuit te racen. Tijdens een recente sessie van ‘Train the trainer’ op Marinekazerne Erfprins maakten instructeurs van de School voor Maritieme Bedrijfsvoering en Onderwijskunde kennis met allerlei serious games die in de opleidingen verwerkt kunnen worden. Achter de camera stond sergeant Aaron Zwaal. 

Zwart-wit

Een F-16 van de Amerikaanse luchtmacht wordt klaargemaakt voor een oefenvlucht met een Nederlands jachtvliegtuig tijdens oefening Point Blank 21-02 vorige week. Senior Airman Ali Stewart maakte weliswaar een kleurenfoto, maar omdat hij tegen het licht in fotografeerde lijkt het een zwart-wit foto. We zien alleen de contouren van vliegtuigtechnicus sergeant Kenneth Birkemeier.

Allerlaatste eer

Sergeant Aaron Zwaal was erbij toen op Ereveld Grebbeberg in Rhenen drie militairen van de landmacht werden herbegraven. Op de plaat wordt de laatste eer bewezen aan soldaat Johannes Bronswijk. De 19-jarige tuinder uit Naaldwijk sneuvelde in de vroege ochtend van 10 mei 1940 tijdens felle gevechten met Duitse luchtlandingseenheden op vliegveld Waalhaven.