Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot negen defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

Vandaag in de spotlight de kersverse Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim, die gisteren zijn nieuwe functie aanvaardde. Kanttekening: deze foto’s zijn gemaakt toen hij nog plaatsvervangend CDS was. De beelden zijn natuurlijk niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.

Diafragma en sluitertijd

Is de setting goed ingericht? Het licht en de scherpte juist ingesteld? Dan is het tijd voor het diafragma en de sluitertijd. Bij een spiegelreflexcamera kun je dat allemaal instellen via het display op de camera. Het analoge broertje is eigenlijk niets meer dan een lichtdichte doos zonder display. In dit geval moet het diagrafma en de sluitertijd handmatig op de lens worden ingesteld. Het kan dat je die voor ieder shot handmatig moet aanpassen. Voor een fotografieliefhebber is dat natuurlijk leuk, omdat je echt bezig bent met het vak.