Tekst kapitein Jessica Bode
Foto archief Mediacentrum Defensie

‘Voordeel: we zijn nooit uitverkocht’

Acht dagen voor het moment suprême werd de Nacht van de Militaire Muziek (NvdMM) in het Nationaal Militair Museum (NMM) vorig jaar gecanceld. Ook dit jaar leek het er lange tijd op dat er wederom geen zesde editie zou komen. Totdat het plan voor een online uitvoering de kop opstak. En dit alternatief gooit hoge ogen.

Morgen: de Nacht van de Militaire muziek in online jasje

Morgen is het zover en kunnen geïnteresseerden hun avond vullen met militaire muziek. Een kleine honderd muzikanten laten hun klanken horen vanuit het NMM. Van pop tot jazz en alles ertussenin. De kijker hoeft alleen maar een hapje en een drankje klaar te zetten, zich op de bank te nestelen en de livestream te openen. “Zo groots als normaal wordt het niet. Het moet coronaproof, dus noodgedwongen kleiner. Maar met inachtneming van de RIVM-richtlijnen zijn we blij dat we dit alsnog zo kunnen oplossen”, reageert Ron Geurts, medewerker van de Staf Militaire Muziek. Met zijn acht collega’s de stille kracht achter de militaire muziek van de krijgsmacht.

Kwartje

Hij had nooit verwacht dat het er dit jaar nog van zou komen. “De plannen waren eigenlijk al van tafel geveegd, want de coronacrisis duurt nog wel even voort. Totdat ik hoorde over de online editie van het Eurosonic Noorderslag. Ook dat evenement werd voor het eerst digitaal georganiseerd en bleek een succes. Toen viel het kwartje. Het idee kwam snel van de grond en werd omarmd door alle betrokkenen.” 

De online editie zal bol staan van de muziek, maar zonder publiek zoals op deze archieffoto’s.

Een stukje geschiedenis

Het zingen van marsliederen. Roffelen van trommels en schallen van trompetten. Eeuwenlang was muziek cruciaal voor militairen op het slagveld. Met muzieksignalen gaven generaals bevelen door en bepaalden tamboers het ritme tijdens de mars. Tegenwoordig heeft de inzet van militaire muziek vooral een verbindende waarde. Bijvoorbeeld tijdens bezoeken van staatshoofden, herdenkingen of begrafenissen. 

Komen en gaan

Er zijn morgen geen honderden muzikanten, maar nog wel 96 musici die ieder vijf minuten spelen. Als de één komt, moet de ander vertrekken. Er zijn geen tientallen optredens op verschillende podia, maar wel twaalf uitvoeringen van onder meer de Bugelgroep Orkest Koninklijke Marechaussee, het Saxofoonkwartet Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de Air Force Allstars. De laatste editie van de nacht duurde 22 uur. Dit keer gaan de virtuele deuren open om 20.30 en het programma duurt tot 22.30.

Concert duurt anderhalf uur

Avondje uit

Zeven camera’s en een drone verslaan het evenement. Niet alleen de muziek, maar ook het ombouwen van het decor en de crew die druk aan het werk is. Om de kijkers toch een beetje het gevoel te geven dat ze erbij zijn. Een avondje uit. “Het grote voordeel is dat het concert nooit uitverkocht is”, lacht Geurts. “We verwachten, op basis van de voorinschrijvingen, ruim tienduizend kijkers. Bij de live-editie, die tot op heden altijd uitverkocht was, is er ruimte voor nog geen kwart.”

De avond wordt begeleid door radio-dj Wouter van der Goes en televisiepresentatrice Angelique Krüger. Muziek wordt afgewisseld met gastsprekers en kijkers kunnen via de chat vragen stellen.“Zo hopen we toch wat interactie met het publiek te krijgen, net zoals tijdens een normale editie zou gebeuren”, reageert Geurts.

‘We beginnen met ceremonie en eindigen feestelijk’

Zorg dat je erbij Band

Doel van militaire muziek is om verbinding te maken. De toepasselijke slogan is dan ook: ‘Doorbreek de stilte’. Geurts: “We beginnen met wat ceremonie, daarna volgt een stukje cultuur en we eindigen feestelijk." De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers starten net na zonsondergang. "We eindigen met het nummer ‘Paradise by the Dashboard Light’, vertolkt door de ‘Zorg dat je erbij Band’. Dus? Zorg dat je erbij bent!”

De drie kapellen en vijf muziekkorpsen van Defensie:

  • Marinierskapel der Koninklijke Marine
  • Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers
  • Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso
  • Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers
  • Fanfarekorps Bereden Wapens
  • Fanfare van het Korps Nationale Reserve
  • Kapel van de Koninklijke Luchtmacht
  • Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee

De online editie van de Nacht van de Militaire Muziek is te volgen via de website van het Nationaal Militair Museum. Hier kun je jezelf ook aanmelden.