Schijnvliegtuig naar De Kiek
Het was een bijzonder tafereel vorige week zaterdag boven Noord-Brabant toen een Chinook overvloog met als lading een schijnvliegtuig. Het militaire transportvliegtuig bracht een nagemaakte, Duitse Messerschmitt BF 109 van Gilze-Rijen naar voormalig Schijnvliegveld De Kiek in Riel, dat hiermee officieel geopend werd.
Met nepvliegtuigen- en vliegvelden probeerden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geallieerde vliegers te misleiden. Schijnvliegveld De Kiek in Riel is daar een voorbeeld van. De betonnen bunker ‘gefechtsstand’ herinnert aan deze periode en sinds vorige week staat daar het 2800 kilo zware schijnvliegtuig bij. Het is nu een informatieve rustplek waar voorbijgangers een kijkje kunnen nemen en stilstaan bij 75 jaar bevrijding.
Alles voor de schijn
Na de Duitse inval in mei 1940, namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in. Op 7 kilometer van dit vliegveld werd een schijnvliegveld ingericht bij De Kiek, compleet met nep startbanen, hangars, vliegtuigen, luchtdoelkanonnen en een bunker.
‘Scheinflugplatz Kamerun’, codenaam SF37, diende als bliksemafleider voor het door de nazi’s ingenomen vliegveld Gilze-Rijen. De Duitsers wilden er de geallieerde jachtvliegers mee om de tuin leiden. Tot eind 1944 behield SF37 deze functie.
Geschiedenis laten leven
Burgerinitiatief ‘Vrienden van de Kiek’ heeft zich de afgelopen maanden ingezet om het toestel naar De Kiek te krijgen en daarmee dit bijzondere stukje geschiedenis levend te houden. “We willen mensen laten herbeleven wat op deze locatie is gebeurd in de oorlog. Zo houden we de verhalen over vrijheid gaande”, aldus een woordvoerder.
De nagemaakte Messerschmitt Bf 109 is een creatie op ware grootte van kunstenaar Bart Somers. De kist van Cortenstaal is 9 meter lang, 10 meter breed en zo'n 2,5 meter hoog.
(bron: Mediacentrum Defensie)
DJI naar Johan Willem Friso Kazerne
De Dienst Vervoer en Ondersteuning Assen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is officieel verhuisd naar de Johan Willem Friso Kazerne eveneens in Assen. Het is het eerste onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen dat zich definitief vestigt op de kazerne.
De eerste cellenbus van de vervoersdienst reed sinds 2016 al naar de tijdelijke locatie op het kazerneterrein en dat is sinds deze week een definitief onderkomen. Naast Vervoer en Ondersteuning, waar ook het magazijn van de organisatie, de vrachtdienst en specialistische teams onder vallen, gaat ook het Opleidingscentrum naar de kazerne verhuizen. Justitie profiteert zo mee van verschillende faciliteiten zoals de sportaccommodatie, het bedrijfsrestaurant en de bewaking en beveiliging.
Toenmalige burgemeester Abbenhues van de gemeente Assen maakte zich in 2014 al sterk voor de mogelijkheid om onderdelen van Dienst Justitiële Inrichtingen te huisvesten op de kazerne, met het oog op samenwerking, werkgelegenheid en baanbehoud in de regio.
(bron: Mediacentrum Defensie)
Marine onderschept opnieuw coke in Caribisch gebied
Zr. Ms. Groningen heeft eind vorige maand een drugstransport onderschept ten westen van Aruba. Een zogenoemde go fast-speedboot had 330 kilogram cocaïne aan boord. Eerder die maand werd al 857 kilo drugs onderschept.
Een Dash-8 patrouillevliegtuig van de kustwacht ontdekte de snelle motorboot op een bekende smokkelroute. Daarop werd de Groningen ingeschakeld. Die achterhaalde de drugsboot met behulp van zijn snelle FRISC-onderscheppingsboot. Aan boord zat een gecombineerd team van de US Coast Guard en leden van het Korps Mariniers.
De verdachten en de cocaïne zijn overgedragen aan het Amerikaanse kustwachtschip Charles David Junior voor vervolging in de Verenigde Staten.
(bron: Defensie)
Defensieminister ook minister voor AIVD
Tot en met het kerstreces draagt Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken haar taken over door onder andere defensieminster Ank Bijleveld.
Het herstel na een operatie aan haar bijholtes duurt langer dan verwacht vanwege een bijkomende medische complicatie. Ollongren richt zich daarom volledig op haar behandeling en het herstel.
Bijleveld wordt daardoor tijdelijk minister voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt waarnemend vicepremier en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt als minister een deel van Ollongrens portefeuilles waar. Stientje van Veldhoven ten slotte, neemt als minister voor Wonen en Milieu de dossiers wonen, ruimtelijke ordening en de omgevingswet op zich.
(bron: Defensie)
Supertrainer in Den Helder
Vliegbasis De Kooy in Den Helder heeft sinds kort een Full Mission Flight Trainer (FMFT) voor de NH90. Dit apparaat traint de bemanning voor deze maritieme gevechtshelikopter, waarvan Nederland er 20 heeft. Zij hoeven daardoor niet meer naar Italië voor opleiding en training.
“De waarde van de FMFT mag niet worden onderschat”, zegt de commandant van het Defensie Helikoptercommando, commodore Robert Adang bij de opening van zowel de trainer als het nagelnieuwe gebouw er omheen. Behalve Nederlandse crews, maken ook aankomende bemanningen van andere NH90-landen als Noorwegen, België, Duitsland en Italië er gebruik van.
De luchtmacht heeft sinds 2012 de beschikking over de NH90-trainer, om volledige crews onder allerlei omstandigheden op te leiden. De machine was alleen in Italië geplaatst en door allerlei omstandigheden was het niet mogelijk deze eerder te verhuizen naar Nederland.
Belangrijke verbeteringen
De afgelopen maanden en komende maanden staan er allerlei updates op het programma waarmee het apparaat (virtueel) sterk verbetert, maar ook de bewegingsapparatuur een grote sprong maakt. De beleving in de cockpit is daarmee veel realistischer geworden.
(bron: Mediacentrum Defensie).
Pilot met medische teams voor Special Forces
Defensie test de inzet van speciale medische teams voor acties de Special Operations Forces van de landmacht en marine. Door onder meer de (zeer) korte reactietijd, korte duur en primitieve omstandigheden van operaties is de normale medische keten niet uitvoerbaar.
Het Korps Commando Troepen en de Maritime Special Operations Forces zijn bij hun (heimelijke) operaties vaak volledig op zichzelf aangewezen. Dat geldt ook voor de medische zorg. Daarom hebben de SOF soms behoefte aan een medisch team dat met ze meegaat. In navolging van andere landen test Nederland daarom de inzet van een Special Operations Surgical Team (SOST). Deze teams worden gezien als onmisbaar voor SOF-inzet in de toekomst. Het gaat louter om een medische capaciteit en de teamleden worden geen operators.
Bij de pilot kijken medici en SOF-operators samen naar wat nodig is. Zij brengen inzetopties en het benodigde personeel, materieel en procedures in kaart. Afgelopen week trainden 2 chirurgische teams in het Erasmus MC voor het eerst de specifieke medische en teamvaardigheden.
(bron: Defensie)
Eindexamen voor aspirant vliegers
Flink wat vliegbewegingen boven het noorden en oosten van Nederland de afgelopen 10 dagen, voor het eindexamen van aspirant vliegers van de luchtmacht. Zij hebben het derde en tevens laatste gedeelte van hun opleiding afgerond. Hierbij lag de nadruk op het tactisch leiden van grote groepen vliegtuigen in complexe scenario’s.
De afgelopen dagen vertrokken er meerdere C-130 Hercules transportvliegtuigen vanaf vliegbasis Leeuwarden vanwege de Weapons Instructor Course (TWIC). Omdat de Nederlandse C-130 de afgelopen jaren steeds vaker tactisch ingezet worden, ontstond de behoefte aan deze eigen wapeninstructeursopleiding. Ook werden 2 keer per dag zo’n 30 F-16’s ingezet voor de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT).
De TWIC als FWIT worden gezamenlijk georganiseerd, omdat er in de praktijk door de vliegers samengewerkt wordt. Tijdens de TWIC leert de C-130 vlieger bijvoorbeeld wapensystemen te gebruiken, om met behulp van vuursteun van bijvoorbeeld jachtvliegtuigen het inzetgebied toegankelijk te maken. De studenten delen kennis en ervaringen, het eindexamen wordt gelijktijdig afgenomen en ook de diploma-uitreiking vindt gezamenlijk plaats.
(bron: Defensie)
Thuisfront op missie
Het waren niet de militairen die vorige week afscheid moesten nemen van hun kinderen, maar het waren de kinderen uit militaire gezinnen die afscheid namen. Gelukkig niet voor lang.
Omdat ‘thuisfront-jongeren’ hun ouders vaak voor lange periodes moesten missen, werden zij in het zonnetje gezet. 35 jongeren gingen 5 dagen aan boord van zeilschip De Eendracht, voor een korte ‘vakantie’ op het water.
Samenwerking, teambuilding, doorzettingsvermogen en discipline stonden aan boord van Nederlands grootste 3-mastschoener centraal. De jongeren van 15 tot 25 jaar draaiden mee in een wachtsysteem van ‘4 uur op en 8 uur af’. Naast de nodige ontspanning, maakten ze schoon, assisteerden in de kombuis, hesen, streken en trimden de zeilen, stonden achter het roer en hielpen bij de navigatie. Zo begrijpen ze beter wat ouders meemaken tijdens hun bijzondere werk. Doordat nu het kind van de militair op reis is gegaan, ontstaat bovendien een gezamenlijk verhaal rondom uitzending.
Eenmaal terug in Rotterdam werd de bemanning opgewacht door defensieminster Ank Bijleveld.
(bron: Defensie)
Bijzondere medaille voor marinevliegers
3 vliegers van de Marine Luchtvaart Dienst hebben na 66 jaar (deels postuum) de Korean War Service Medal ontvangen. Alleen kapitein-ter-zee b.d. Guus Hagdorn kon de onderscheiding nog persoonlijk in ontvangst nemen. Zijn oud-collega’s zijn overleden.
De 3 Hawker Sea Fury-vliegers kregen de medaille omdat zij op 17 maart 1953 hun hand opstaken toen er vrijwilligers werden gezocht om ervaring op te doen aan boord van het Engelse vliegdekschip HMS Ocean. Het schip voer op dat moment in de Gele Zee, omdat er op het Koreaanse schiereiland werd gevochten.
Ze dienden ruim een half jaar bij 807 Squadron en vlogen elk 58 missies boven het oorlogsgebied. "Ze moesten de troepen op de grond ondersteunen en de aanvoerlijnen van de vijand verstoren. Ze werden afgeschoten vanaf een vliegdekschip en hadden boeken bij zich over het bereiden van kikkers en slangen voor het geval ze zouden neerstorten. Ze werden vanaf de grond beschoten, maar gelukkig niet geraakt”, aldus defensieminister Ank Bijleveld.
De Koreaanse Oorlog duurde van 25 juni 1950 tot 27 juli 1953. Daarin vochten strijdkrachten van de Republiek Korea (huidig Zuid-Korea) samen met 16 landen van de Verenigde Naties tegen de strijdkrachten van de Volksrepubliek Korea (het huidig Noord-Korea), gesteund door de Sovjet Unie en de Volksrepubliek China.
(bron: Defensie)