Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

“Deze ervaring maakt ons nog professioneler”

“Het leken net de echte Olympische Spelen.” Golfster 2e luitenant Roelie van Wijngaarden (luchtmacht) had de afgelopen maand in de Chinese stad Wuhan gehouden Militaire Wereldspelen voor geen goud willen missen. Ze keek haar ogen uit in de communistische heilstaat, waar alle anders gaat dan in Nederland. Ook in sportief gezien genoot de luchtmachtmilitair. “Sla je een slechte bal, dan nog klappen de Chinezen voor je.”

De Chinese president Xi Jinping opende de Militaire Wereldspelen.

Al in de aanloop naar de openingsceremonie hadden de Chinezen de eens in de 4 jaar te houden Militaire Wereldspelen tot een succes gebombardeerd. Berichtgeving wemelden van de opgestoken duimen, om van de artikelen in de propagandakrant Military Glory maar te zwijgen. Toegegeven, op het met communistische precisie geregisseerde mega-evenement (18-28 oktober) viel weinig aan te merken. In elk geval de Nederlandse kolonie vloog goed gehumeurd en stampvol nieuwe ervaringen terug naar Amsterdam.    

Wuhan, een moderne stad met circa 11 miljoen inwoners.

De Oranje-amateurs streden tegen vaak betaalde professionals van Olympisch niveau

Het mooiste

De in totaal 158 Oranje-amateurs streden op de voor de 7e keer gehouden MWS tegen veelal betaalde professionals van vaak Olympisch niveau. Een zware opgave, maar wat zou het? Het draaide om méédoen en sportief gezien het beste uit jezelf halen, benadrukt de leider van de Nederlandse delegatie in China, luitenant-kolonel Arnold Hofsté. Zo hebben onder meer het pistool-, judo-, ruiter- en het golfteam zich in de kijker ‘gespeeld’.

Volgens teammanager van de wielerploeg kapitein Berry Hoedemakers horen Nederlandse militairen vanwege het motto ervan ‘friendship through sport’ sowieso op de Militaire Wereldspelen thuis. “En we zijn militairen...”  Wielrenner sergeant 1 Jeroen Koorn van het Commando Landstrijdkrachten vindt de MWS het mooiste dat een militair sportman kan meemaken. “En je zet Defensie op de kaart.” 

1000’en vrijwilligers uit Wuhan en omstreken ondersteunden de organisatie.

‘De zenuwen gieren tijdens de wedstrijden door je lijf’

Enorm gedienstig

Teammanager van de ruiterploeg majoor Bart Maandag (marechaussee) had niet verwacht dat het allemaal zo groots zou zijn. “In die entourage blijken wij trouwens goed te presteren. De ervaring van de Wereldspelen maakt onze ploeg nog professioneler. Er heerst in China vanzelfsprekend wel een andere cultuur. Zo zijn de mensen enorm gedienstig. Of dat buiten de Spelen ook zo is…? In de eerste paar dagen verbaasde ik me elke dag. En dat atletendorp met al die nationaliteiten... Je praat met mensen over hun land, politiek en sport. Bijzonder om mee te maken. Het is dat ik in 2020 met Functioneel Leeftijdsontslag ga, anders ga ik zo mee naar de volgende Militaire Wereldspelen.” 

Manager van de golfers kapitein Idde Quik (luchtmacht). “Alles kwam op televisie, de zenuwen gieren tijdens de wedstrijden door je lijf. Mijn spelers voelden zich als de Amerikaanse topgolfer Tiger Woods in zijn beste tijd.”

Zwaaiend met hun nationale vlag spoorden de Chinese toeschouwers de buitenlandse atleten pauzeloos aan (links). En 1500 meter loper Kilian van der Wolf verbijt zich in de finale. “Een ervaring rijker.”

‘Ik baal niet dat ik geen medaille heb gehaald’

Rio-tattoos

Ook halve finalist op de 1500 meter kapitein Rick Hartogs zal de Militaire Wereldspelen heugen. “Wat een ambiance, al besef ik dat ze niet allemaal voor mij juichten.” Korporaal 1 Kilian van der Wolf (landmacht) baarde opzien met een plek in de finale 1500 meter mannen. Daar stond hij dan tussen de wereldtoppers en aangemoedigd door tienduizenden Chinezen... “Nee, ik baal niet dat ik geen medaille heb gehaald. Had ik ook niet verwacht. De meeste van mijn tegenstanders waren Olympiërs met ‘Rio-tattoos’ (de laatste Olympische Spelen waren in Rio de Janeiro, red.). Ik ben een mooie ervaring rijker.” 

Met ‘Olympiërs’ als tegenstanders had Rick Hartogs (3e van rechts) het in de halve finale van de 1500 meter zwaar. Hij zou het niet redden.

De Oranje-equipe onderging het pandemonium glimlachend

Goed opgepakt

Die ervaring geldt ook voor de even ongekende als soms beklemmende veiligheidsmaatregelen bij de sportcomplexen in en rond Wuhan (11 miljoen inwoners). Het aantal visitaties moet in de miljarden zijn gelopen zijn. Regelingen flexibel interpreteren, ofwel voorzichtig ‘buiten de lijntjes kleuren’ om iets beter, sneller of anders geregeld te krijgen? Vergeet het maar. Veiligheid ging boven alles. 

De Oranje-equipe onderging het pandemonium glimlachend. Hofsté, in het dagelijks leven hoofd Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS): “We verbleven relatief kort in China, wat het voor teamleiding en deelnemers lastig maakte om aan de cultuur te wennen.”

Chinese tv-belangstelling voor mindervalide wheeler Edwin Vermetten die goud won.

“Mooi staaltje topsport”

In de Militaire Wereldspelen streden ongeveer 10.000 atleten uit circa 105 landen om de medailles. China harkte de meeste bij elkaar (239), met de Russen als 2de (161) en Brazilië op 3 (88 medailles). Voor Nederland eremetaal bij de sporten voor mindervaliden. Goud was er tot 2 keer toe voor wheeler luchtmachtburger Edwin Vermetten en bij het kogelstoten voor sergeant 1 Kelly van Dongen (landmacht). Sergeant-majoor van de mariniers Rob Severs haalde brons binnen bij het kogelstoten. Manager van de Invictusploeg majoor Nils Berghout (marechaussee) bestempelt de Militaire Wereldspelen als ‘een overweldigende ervaring en een mooi staaltje topsport’. “Ik ben blij dat sport voor mindervalide zich binnen Defensie steeds beter ontwikkeld. Op elk onderdeel wordt gestreefd naar een volwaardig deelnemersveld, wat nu nog niet zo is. Goede zaak.”

Daarnaast kregen de Nederlandse volleyballers de Fair Play Award uitgereikt en scherpten veel atleten hun persoonlijk record aan.

De mannen volleyballers schakelden het sterkere Canada uit, maar reikten niet tot de finale (links). Bokser luitenant-ter-zee 3 Thomas Oomen verloor door een ongelukkige oogblessure van de Litouwer Algirdas Baniulis.