09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen genomen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

De foto doet misschien anders vermoeden, maar Humberto Tan interviewde onlangs (op een zeer plezierige manier) viceadmiraal Rob Kramer. Hij nam 2 jaar geleden het commando over de zeestrijdkrachten op zich. Foto: John van Helvert.

Een foto van een Poolse parachutist die in Nederland is voor een oefening. Foto: Louis Meulstee.

Deze foto werd alweer even geleden genomen, maar is desondanks zeer spectaculair. Bij een parasprong op de Ginkelse Heide raakten de lijnen van 2 parachutisten met elkaar verward. Na het activeren van de reserveparachute kwamen de para’s veilig beneden. Foto: Rob Pfeyffer.

Tussen 13 en 20 oktober vond het Joodse Loofhuttenfeest (Soekot) plaats. Een feestdag waar ook de Joodse Geestelijke Verzorging bij Defensie bij stilstond in een synagoge in Amsterdam. Op de foto krijgsmachtrabbijn David Gaillard met een loelav (looftak). Foto: kapitein Yaïr da Costa.

Reserveofficieren van 1CMICo namen onlangs deel aan grensverleggende activiteiten in het Duitse Bad Reichenhall. Een van de uitdagingen betrof een tocht door de Lamprechtshöhle in Oostenrijk. Ofwel urenlang klimmen en klauteren in een koude, vochtige en pikdonker gangenstelsel. Foto: majoor Leen van der Wiel.

Een traditie: de relatiedagen van de marine. Dit keer op Zr.Ms.Evertsen en Zr.Ms Zeeland. Foto: Paul Tolenaar.

Samen met een Brit hebben 3 Nederlandse militair juristen onlangs in het Oegandese Jinja een zogeheten Air Force Course verzorgd. Daarbij zijn diverse juridische aspecten van de inzet van luchtstrijdkrachten aan de orde gekomen. Defensie is sinds een aantal jaar betrokken bij het Legal Training Centre van het Oegandese leger. Foto: kolonel Michael Meijburg.

20 jongeren doen mee aan de Maatschappelijke Diensttijd bij Defensie (MDT). Bij wijze van pilot kunnen jongeren tussen de 16 en 27 jaar een kijkje nemen bij Defensie via de MDT. De brochure luidt: ' Een avontuur waarbij je met een nieuwe blik naar jezelf gaat kijken, de ander en de samenleving'. Foto: John van Helvert.

Een brede lach op het gezicht van defensieminister Ank Bijleveld, die met Europese collega’s aanwezig is bij de European Intervention Inititative. Doel van dit initiatief: ‘het versterken van de Europese strategische defensiecultuur en het stimuleren van nadere samenwerking en interoperabiliteit tussen de verschillende krijgsmachten in Europa’. Foto: Phil Nijhuis.