08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

LENS

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen gemaakt door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Studenten van de opleiding Veva maken tijdens hun stageperiode voor het eerst kennis met een aantal watertrainingen in de Rijn bij het Drielse veer Heveadorp. Onder leiding van de School Luchtmobiel roeien ze eerst een stevig eind. Daarna maken ze een drijfpakket van hun bepakking om een stuk mee te zwemmen. Foto: Arie van Hensbergen

In de hangar op de militaire vliegbasis in Eindhoven lijkt de tijd stil te staan. Veteranen, jong en oud, verzamelden zich op de Luchtmacht Veteranendag om bij te praten, herinneringen op te halen en te proosten op 75 jaar vrede en veiligheid. Foto: sergeant Cinthia Nijssen

Marechaussees van de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol nemen momenteel deel aan een serie grote multidisciplinaire oefeningen op de voormalige vliegbasis Twenthe. In 6 sessies van 2 dagen krijgen ze samen met de brandweer en ambulancedienst van luchthaven Schiphol 10 scenario’s voor de kiezen. Gebeurtenissen waarvan je hoopt dat ze nooit zullen plaatsvinden, maar waar je wel op voorbereid moet zijn. Een grote brand, een schietpartij, zelfmoord of een terroristische aanslag, het zijn momenten dat het erop aankomt. Foto: Jarno Kraayvanger

2.600 kuub. Zoveel puin heb je nodig om een dam van zo’n 110 meter te maken. Vrachtwagens van 103 Constructiecompagnie rijden af en aan. De genisten werken van zonsopgang tot zonsondergang met maar 1 doel. Een bypass bouwen, die Little Abaco Island in het noorden met Great Abaco in het zuiden verbindt nadat orkaan Dorian huishield op de Bahama’s. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

90 Poolse militairen van de Poolse 6th Airborne Brigade uit Krakow herhaalden als eerbetoon de oversteek van 21 september 1944. Hun voorgangers van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade trokken 75 jaar eerder tijdens operatie Market Garden onder leiding van generaal-majoor Stanislaw Sosabowski de rivier over. Hun opdracht: de resten van de gehavende Britse 1e Luchtlandingsdivisie bij Oosterbeek helpen. Daarvoor ontving de Poolse eenheid op 31 mei 2006 de Militaire Willems-Orde. Foto: Louis Meulstee

De Compagnie in de West, op dit moment de B-cie van 13 Infanteriebataljon (11 Luchtmobiele Brigade) vervult een ceremoniële taak tijdens de Opening der Staten op Curaçao, vergelijkbaar met Prinsjesdag in Nederland. Foto: Julie de Bruijn

In september 1994, nu 25 jaar geleden, vertrokken de laatste Amerikaanse luchtmachtmilitairen van Camp New Amsterdam, het Amerikaanse deel van de Vliegbasis Soesterberg. Bijna 40 jaar lang vormde het 32nd Fighter Squadron onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht. Over die eenheid stelde Mario Warnaar het boek Slobberin’ Wolfhounds samen. 1 van de meest iconische jagers van de Koude Oorlog is de Phantom op de foto. Deze F-4E van het 32nd Tactical Fighter Squadron tankt bij een KC-97A Stratofreighter. Foto: Dean Duckett

Fraaie opname van Zr. Ms. De Ruyter die in formatie vaart met het reusachtige Amerikaanse vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower. Dat gebeurde op de Atlantische Oceaan waar de De Ruyter oefende met de Eisenhower, andere Amerikaanse schepen en een Brits fregat. Foto: MCS1 Tony D. Curtis, U.S. Navy.