Tekst Jack Oosthoek
Foto Herman Zonderland

Troostrijk project in oktober van start

Het staande model van de nieuwe koffiemachine.
Het tafelmodel van de nieuwe koffiemachine.

Een dag zonder bakkie troost is een dag niet geleefd. Vanaf medio oktober krijgt heel Defensie nieuwe koffiemachines, 1.400 in totaal. Net als 7 jaar terug worden ze geleverd door Douwe Egberts. De koffie ‘nieuwe stijl’ moet de tong van de militair en burger meer dan ooit strelen. Jaarlijks drukken ze bij elkaar zo’n 26 miljoen keer op een keuzeknop van een defensie-koffiemachine. 

De nieuwe apparaten produceren, naast koffie, warme chocolademelk, soep, thee (uit een los zakje), cappuccino en koud water. Hoe het zit met bekers en ‘roerijzers’? Uit milieuoverwegingen zijn de ‘kopjes’ van karton en biologisch afbreekbaar, de roerstaafjes van hout. Het contract voorziet eveneens in de levering van 175 ‘vending’-apparaten met daarin onder meer gezonde snacks, snoep en frisdrank. Sommigen zijn voorzien van broodjes.

Een greep uit de vele blends van Douwe Egberts.

De eerste nieuwe koffiemachines gaan naar de defensieonderdelen in Den Haag. Met de klok mee zijn daarna Den Helder, Havelte, Soesterberg, Oirschot en Breda aan de beurt. Gevolgd door de overige kazernes en instellingen. Op alle apparaten komt de slogan ‘Samen Sterker’ te staan.

Het contract voorziet eveneens in de levering van 175 ‘vending’-apparaten

Uit milieuoverwegingen zijn de bekertjes van karton en biologisch afbreekbaar.

2 typen machines

Douwe Egberts won de aanbesteding van Maas en Selecta. Het concern levert 2 typen machines: grote ‘staande’ voor organisaties waar veel mensen werken, zoals opleidingscentra. Daarnaast komen er tafel/pantrymodellen met verse bonen. Aan de relatieve luxe van verse bonen kleeft wel een nadeel(tje). Omdat ze eerst gemaald moeten worden, moet je misschien even op je bakkie leut wachten. Daarom wordt bij vergaderlocaties en leslokalen nog wel gebruik gemaakt van instant koffie.

Aan de relatieve luxe van verse bonen kleeft mogelijk een nadeel(tje)

V.l.n.r: Wouter Huizenga, Marco den Daas en Stijn Rutten.

Meer keuzes

Het project startte vorig jaar met een enquête over de kwaliteit van koffie in de huidige apparaten. Daaruit bleek dat de meeste defensiemedewerkers méér kwaliteit en ‘beleving’ willen. “De tijden veranderen; mensen willen een automaat met meer keuzes. Ook moet die er aanlokkelijk uitzien en wordt koffie tegenwoordig als een soort secundaire arbeidsvoorwaarde gezien. Koffie verbindt mensen als het ware”, vertellen Marco den Daas en Wouter Huizenga van Vraag- en Aanbodmanagement van het Defensie Ondersteuningscommando.

Om tot goede kwaliteit te komen, onderging een 70 man sterke defensievertegenwoordiging een ‘blinde’ koffietest bij Douwe Egberts. De variant ‘mild’ viel het meest in de smaak, wat niet betekent dat de machines definitief zo staan afgesteld. Net als nu zijn ze voorzien van een sterkteregelaar. 

Aan keuze mogelijkheden geen gebrek op de nieuwe machines.
Theedrinkers krijgen ook meer keuze: voortaan kun je een zakje kiezen.

Smileys

Douwe Egberts gaat de mening van de defensiemedewerker over de kwaliteit van de geleverde koffiemachines regelmatig peilen. Dat gebeurt onder meer via smileys die op elk apparaat te zien zijn. Ook komen er korte interviews met personeel. Als de kwaliteit van de defensiekoffie nou niet hemels lekker wordt….