Opnieuw rijverbod voor Boxer-pantserwagen
Defensie legt deze week een rijverbod op voor het Boxer-pantserwielvoertuig. Dit gebeurt op advies van de fabrikant. Er zijn problemen met de zekering van het bovenluik. Er wordt nu in overleg met de maker gewerkt aan een (interim)oplossing.
Enkele weken geleden gingen de 197 Boxers in binnen- en buitenland al eens aan de kant. Ook toen had de maatregel betrekking op problemen met het vergrendelingmechanisme van de luiken. Op de openbare weg moet de Boxer met geopend bovenluik rijden. Dit is noodzakelijk om goed zicht te hebben op de omgeving tijdens het rijden.
Commandanten kunnen tijdens operaties, na een zorgvuldige risico analyse, besluiten om wel de Boxer te gebruiken. Dit betekent dat de Boxers wel inzetbaar zijn tijdens een inzet.
(bron: Defensie)
Bijzondere toespraak Commandant der Strijdkrachten
“Groter worden dan jezelf. De wereld zien. Er willen zijn voor de ander. In een wereld van het 'ik', vechten voor het 'wij'. Dàt is waarom militairen in dienst gaan.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vorige week in een indrukwekkende toespraak (zie video) tegen veteranen en dienstslachtoffers van Defensie en politie bij de Nationale Taptoe in Rotterdam.
De CDS vertelt zijn verhaal omdat Nederland uitvoerig stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Hij vertelt dat militairen in dienst zijn van een groter goed: het beschermen van democratie. “Wanneer burgers moeten schuilen, staan militairen op. Wij zijn het schild voor onschuldigen. 75 jaar geleden vochten de Geallieerden voor ons. Zij gaven ons onze vrijheid terug. Die vrijheid moeten we iedere dag opnieuw bevechten. Die opdracht… dat levensdoel… is iets wat alle militairen met elkaar delen. Het vormt een onzichtbare band, die oorlogen en generaties overstijgt.”
(bron: Defensie)
'Bewustzijn over cybercrime groeit'
Nederlanders beseffen steeds beter welke gevaren ze online kunnen tegenkomen. Meer mensen nemen maatregelen om cybercrime te voorkomen. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Alert Online hebben laten uitvoeren voor de Europese maand van de cyberveiligheid. Volgens het onderzoek hebben zeven op de tien Nederlanders weleens te maken gehad met cybercrime.
Mensen letten vaker of een website een veilige https-verbinding heeft. Die is te herkennen aan een groen slotje. Dat zegt niets over de site, maar betekent wel dat de verbinding met de site niet te onderscheppen is. Ook maken mensen vaker back-ups en gaan mensen veiliger om met hun wachtwoorden. Ook met slimme apparaten worden we voorzichtiger.
Toch doen we niet alles goed. Meer dan een kwart gebruikt nooit een virtueel privénetwerk (VPN) bij het surfen via een wifinetwerk. Gegevens zijn dan eenvoudig te onderscheppen. Een op de vijf mensen omzeilt veiligheidsmaatregelen omdat dit gemakkelijker is.
(bron: ANP)
Terrorisme-oefening op vliegveld Maastricht
Hulpdiensten oefenen woensdag en donderdag wat ze precies moeten doen bij een terroristische aanslag op vliegveld Maastricht Aachen Airport. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg oefent samen met Defensie, Koninklijke Marechaussee en de Dienst Speciale Interventies.
Op woensdag zal Defensie het vliegveld en de omgeving bewaken en beveiligen, en donderdag komen onder meer ook hulpverleners van de veiligheidsregio in actie.
Tijdens de oefening is een aantal toegangswegen naar het vliegveld op sommige uren dicht. Passagiers zullen er geen last van hebben, denkt de veiligheidsregio.
(bron: ANP)
Vakbonden willen onderzeeërs van Nederlandse makelij
De vier nieuwe onderzeeboten voor de marine moeten zoveel mogelijk van Nederlandse makelij zijn. Dat bepleiten de grote vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW bij de Tweede Kamer en het kabinet, meldt De Telegraaf.
Ze doen dit vlak voor het dossier weer ter sprake komt in politiek Den Haag. Uit een intern vergelijk waar de krant inzage in kreeg, lijkt de Nederlands/Zweedse combinatie Damen/Saab de beste papieren voor de miljardenorder te hebben, maar het Franse Naval Group zit het consortium op de hielen.
De bonden, waaronder FNV, CNV en De Unie, hebben zelfs al afspraken met Damen op papier gezet dat de scheepsbouwer zoveel mogelijk gebruikmaakt van Nederlands personeel, Nederlandse kennis en ontwikkel- en productieplekken op eigen bodem. Ook hebben de bonden met de werf afspraken gemaakt over stageplaatsen, flexibel inzetbaar personeel en beloning van zzp’ers. Volgende week ondertekenen de partijen de afspraken.
(bron: ANP)
Nederland verkoopt wapens aan Jordanië
Jordanië koopt opnieuw overtollig militair materieel van Defensie. Het Arabische koninkrijk schaft voor 2,7 miljoen euro 50 Daf-vrachtwagens, 10 YPR-pantserwagens met kanonnen, 200 generatoren en 50 containers met reservedelen aan.
Het wapentuig is bedoeld voor de Jordaanse grensbewaking. Het kabinet acht verkoop aan het land verantwoord aangezien het materieel waarschijnlijk niet wordt ingezet om mensenrechten mee te schenden, of oorlog mee te voeren (in Jemen), zo schrijven ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Buitenlandse Handel) aan de Tweede Kamer. Bovendien is Jordanië in de regio tamelijk stabiel en is het land onderdeel van de coalitie tegen IS.
Het is niet voor het eerst dat Jordanië tweedehands militair materieel koopt in Nederland. Met eerdere aankoop van vijftien oude F-16’s, 7 Cheetah pantserrupsvoertuigen, luchtafweersystemen met bijbehorende kanonnen, bergingstanks en tankonderstellen, mag Amman gerust een ’vaste klant’ van Defensie heten.
(bron: Telegraaf)
Bijna energieneutraal gezondheidscentrum Stroe geopend
De Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe heeft de primeur met een gloednieuw gezondheidszorg- en tandheelkundig centrum. Dinsdag is het geopend. Het eerstelijns gezondheidszorgcentrum is door de zeer doordachte inrichting overzichtelijk. De plek is goed voor jaarlijks 15.000 consulten en zo’n 2.500 behandelingen.
Het bijna energieneutrale pand biedt onder meer onderdak aan spreek- onderzoeks- en behandelruimten, een laboratorium, prikpoli en apotheek. Het tandheelkundig regiocentrum, in Stroe alleen al goed voor zo’n 6500 behandelingen per jaar, voorziet in normale en bijzondere tandheelkunde. Denk daarbij aan parodontologie en endodontologie. In totaal zijn er 8 behandelruimten. Het nieuwe onderkomen vormt de ‘voetafdruk’ voor alle toekomstige gezondheidscentra bij Defensie. Ermelo is de eerstvolgende.
Parallel aan de nieuwbouw wordt hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de militair medische tak. “U constateerde dat de militaire gezondheidszorg niet meer voldeed aan de eisen en verwachtingen. En dat er veranderingen en verbeteringen nodig zijn om de kwaliteit te blijven garanderen”, zei commandant van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie commandeur Remco Blom namens staatsecretaris Barbara Visser tegen het medisch personeel. (bron: Defensie)
Schade geweld Nederlands-Indië niet verjaard
Nederland kan zich niet beroepen op verjaring bij de schade die Nederlandse militairen hebben veroorzaakt door geweld en executies in voormalig Nederlands-Indië. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag geoordeeld in twee zaken die waren aangespannen door oud-strijder Yaseman en enkele kinderen van geëxecuteerde mannen.
De Staat vond dat er sprake was van verjaring, omdat het gaat om gebeurtenissen van ruim zeventig jaar geleden. Maar het gerechtshof heeft de bezwaren van de Staat afgewezen. Het hof vindt dat "de buitengewone ernst en de grote mate van verwijtbaarheid van het gebruikte geweld verjaring in de weg staan". Nederland verzette zich tegen de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945, waarna Nederlandse militairen probeerden het Nederlandse koloniale gezag te herstellen. Pas in 1949 werd de republiek erkend.
Ook vindt het hof dat het weliswaar lastig is om de zaken van de - inmiddels bejaarde - kinderen te bewijzen, maar dat de Staat die problemen vooral aan zichzelf te wijten heeft. Nederland heeft destijds niet gedocumenteerd wie werd doodgeschoten of mishandeld.
Aannemelijk vindt het hof ook dat de kinderen pas zoveel jaren later Nederland aansprakelijk hebben gesteld. De rechtbank zal nu moeten vaststellen of de eisers ook echt een kind zijn van de mannen die in 1947 zonder proces zijn geëxecuteerd. Zij krijgen dan een vergoeding voor de kosten van levensonderhoud voordat ze volwassen waren, maar geen smartengeld, bepaalde de rechtbank eerder. Het hof liet dat in stand.
(bron: ANP)
Tetris-challenge
Na onder meer de Boxer van de 43 Gemechaniseerde Brigade en de Pantserhouwitser van het Vuursteun Commando kon het Korps Mariniers niet achterblijven. Deze week werd hun bijdrage aan de Tetris-challange veelvuldig gedeeld op sociale media.
‘Ons lichaam is ons wapen’ schrijft het Korps Mariniers bij de foto. Waarmee ze stellen dat ze verder weinig nodig hebben om ten strijde te trekken. Naast hun blote lichamen ligt de bepakking uitgestald die normaal in de rugzak wordt gedragen. Waaronder een slaapzak, slaapmat, scherfvest en warme jas. De bekende donkerblauwe baret met rood embleem verhult de edele delen.
De Tetris-challenge is de laatste weken een fenomeen op social media. Alles wat in voertuigen van hulpdiensten in binnen- en buitenland zit, inclusief bemanning, wordt uitgestald voor een luchtfoto. Van bovenaf lijkt het resultaat op de vallende blokjes uit het spelletje Tetris.
Het politiekorps van de Zwitserse stad Zürich ontketende de internethit. In ons land was de politie de eerste partij die met de opdracht aan de slag ging. Volgens een woordvoerder van de landmacht is het meer dan een trend of grappige foto. “Het draagt bij aan het respect voor hulporganisaties. Dat blijkt wel uit reacties die we ontvangen.”
(bron: Korps Mariniers)
Rutte: Hogere defensie-uitgave nodig
Nederland heeft voor het waarborgen van z’n veiligheid geen andere optie dan de NAVO. Dat zei premier Mark Rutte in een lezing bij de Atlantische Commissie. „Er is geen alternatief. Nederland, Europa, we kunnen onze veiligheid niet garanderen.”
Met de stelling bestrijdt Rutte vergezichten waarin Europa geheel z’n eigen defensie organiseert. Wel moet Europa meer doen, zo geeft de premier president Trump gelijk. Dat begint met hogere defensie-uitgaven. Na de Brexit dragen de Europese NAVO-landen nog maar een vijfde van de kosten van het bondgenootschap. „De tijd dat Europa voor een miniem bedrag onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kon schuilen, is voorbij.” Rutte erkent dat Nederland nog lang niet genoeg aan defensie uitgeeft om de NAVO-afspraken na te komen.
Net nu de VS met de EU een nieuwe handelsoorlog ontketent, wijst Rutte op de wederzijdse economische belangen van samenwerking. Samen zijn de EU en de VS goed voor bijna de helft van het wereldwijde verdienvermogen, terwijl ze samen maar een tiende van de wereldbevolking uitmaken. „De Amerikanen investeren bijvoorbeeld drie keer zo veel in de EU als in heel Azië.”
(bron: Telegraaf)