Marechaussee arresteert verdachten drugssmokkel A4

De Koninklijke Marechaussee heeft op 4 september 2 personen aangehouden, die circa 41 kilo marihuana in hun bestelbus vervoerden. De 55-jarige man uit Zoetermeer en de 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden als verdachten voor het smokkelen van drugs. 

De 2 liepen tegen de lamp tijdens een controle in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid op de A4 ter hoogte van Hoogerheide. De bijrijder kon geen geldig grensoverschrijdingsdocument laten zien, waarop marechaussees de bestelbus doorzochten. Zij troffen hier de marihuana aan, verpakt in boodschappentassen. 

De drugs zijn inbeslaggenomen en de mannen ingesloten. De marechaussee doet verder onderzoek in deze zaak, onder leiding van het openbaar ministerie Zeeland West-Brabant. (Bron: Koninklijke Marechaussee, archieffoto).

Frans hulpverzoek bijstand Mali

Nederland onderzoekt of er opnieuw militairen naar Mali gestuurd kunnen worden. Het steunverzoek voor militaire inzet komt uit Frankrijk; het zou gaan om enkele 10 tallen militairen. 13 andere landen zijn eveneens om hulp gevraagd.

De Fransen willen graag dat Nederland zich aansluit bij een internationale 'taakgroep' die de Malinese strijdkrachten moet ondersteunen en trainen: de Combined Joint Special Operations Task Force (CJSOTF). 

Het gaat om trainingen en steun in de regio Liptako Gourma, vlakbij Burkina Faso, Niger en Mali. In deze regio zijn rebellen en criminelen actief. 3 maanden geleden beëindigde Nederland de 6 jaar durende missie in Mali.

Er waren de hele missie steeds 400 Nederlandse militairen in het West-Afrikaanse land. De meesten bleven ongeveer een half jaar. De missie drukte zwaar op Defensie, zowel wat betreft mankracht als materieel. (Bron: NOS).

Celstraffen voor plannen aanslagen NAVO

Een rechtbank in Kosovo heeft 6 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 tot 10 jaar voor het plannen van aanslagen op NAVO-troepen en burgerdoelen in Kosovo, België en Frankrijk.

De aanklager zei dat de verdachten aanhangers waren van de terreurbeweging Islamitische Staat. "De 6 waren terroristische aanslagen in en buiten Kosovo aan het voorbereiden. Zoals aanslagen op disco's in Gracanica, aanslagen op de orthodoxe kerk in Noord-Mitrovica, aanslagen op NAVO-troepen en andere terroristische aanslagen in Frankrijk en België”, zei de rechtbank in een verklaring.

Er werken een kleine 4000 militairen voor de NAVO in Kosovo, om de fragiele vrede te bewaren sinds de oorlog in 1999 eindigde. (Bron: ANP).

Landmachter snelste Nederlander op Ultra Trail du Mont Blanc

Kapitein Arjan van Binsbergen heeft de Ultra Trail du Mont Blanc gelopen. De landmachtmilitair overbrugde 171 kilometer en 11.000 hoogtemeters in een tijd van 33,25 uur en 40 seconden. Hij werd 221e van de 2543 deelnemers, maar van de Nederlanders de snelste.

De Ultra Trail du Mont Blanc wordt beschouwd als de moeilijkste hardloopwedstrijd in Europa. Elk jaar mogen 2.500 deelnemers starten. De naam ‘Ultra Trail’ geeft aan dat de raceafstand langer is dan de 42.195 meter van een marathon. In het geval van een trail is minimaal 92% van het traject onverhard. (Bron: Defensie).

Defensie bekijkt alternatief radar Herwijnen

Defensie gaat kijken of er alternatieve locaties zijn voor het militaire radarstation in het Betuwse Herwijnen. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser in de Tweede Kamer. De gemeente is tegen de komst van het radarstation. Bewoners maken zich zorgen over straling.

Als er een andere locatie beschikbaar is, dan komt de radar niet in het Gelderse Herwijnen, verklaarde de bewindsvrouw. Ze gaf toe dat het hele proces niet goed is verlopen. De hele Kamer toonde zich kritisch over de wijze waarop Defensie de zaak heeft aangepakt.

De radar in Herwijnen moet die in Nieuw-Milligen vervangen. Die is veertig jaar oud en over de houdbaarheidsdatum heen. "De factor tijd begint echt mee te spelen", zei Visser. Ze wil binnen twee maanden laten weten of er een alternatief is voor Herwijnen. (Bron: ANP).

F-16 veroorzaakt brand

Op het militaire oefenterrein de Vliehors op Vlieland woedde eerder deze week een grote duinbrand. Deze ontstond nadat een F-16 een oefenbom had afgeworpen, die zijn doel miste. Het projectiel belandde in een duinpan.

Materieel en personeel van Staatsbosbeheer, de brandweer op Vlieland en Defensie hebben de brand onder controle gekregen. In eerste instantie probeerde de militaire brandweer ter plaatse te blussen, maar door het moeilijk toegankelijke terrein en de harde wind breidde de brand zich razendsnel uit. Daarom riep Defensie assistentie in van civiele partners. (Bron: Defensie).

Dodelijke parachutesprong was noodlottig ongeval

De 22-jarige militair uit Avenhorn die op 23 juli dit jaar overleed na een parachutesprong, is om het leven gekomen door een noodlottig ongeval. De Koninklijke Marechaussee deed onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland onderzoek. Hier kwamen geen strafbare feiten uit naar voren.

De parachutesprong op vliegveld Teuge hoorde bij een zogenoemde ‘Uitdagende Training’, onderdeel van de militaire vorming. Gebleken is dat het slachtoffer verstrikt raakte in zijn hoofdparachute. Hierop werd deze afgeworpen om gebruik te kunnen maken van de reserveparachute. Na het afwerpen van de hoofdparachute raakte de arm van het slachtoffer opnieuw verstrikt, waardoor ook de noodparachute niet opende. (Bron: ANP).