07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

LENS

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen gemaakt door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Deze en de volgende 2 foto’s zijn eerder deze week gemaakt op de Ginkelse Heide, tijdens een oefening van 11 Luchtmobiele Brigade. De rode baretten werken samen met 336 Squadron, dat vliegt met de C-130 Hercules transporthelikopter. Foto: Arie van Hensbergen  

...

...

Na een paar maanden aan de grond te hebben gestaan, mochten eind augustus de eerste Apaches van 301 squadron weer de lucht in. En met de Oirschotse Heide op de achtergrond levert dat mooie foto’s op. Foto: Bert van der Linden.

Daar gaan ze dan. Zr. Ms. Van Speijk vertrok eind vorige maand naar de oostkust van Amerika, om zich bij het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 te voegen. Voor deze NAVO-inzet is het schip de komende 3 maanden van huis. Foto: John van Helvert.

Een oefening van het Korps Commandotroepen, waarbij de Special Forces met hulp van 2 Cougars een ‘ambassade’ innemen. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Mariniers van het 21 Raiding Squadron oefenen regelmatig optreden in verstedelijkt gebied, omdat de kans reëel is dat een missie zich ook afspeelt in een dorp of stad. Dit keer waren Dordrecht en Rotterdam het decor van de oefening. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine speelt, op de steiger tussen Zr.Ms. Evertsen, Rotterdam en Van Speijk, tijdens de commando-overdracht van de Netherlands Maritime Force. Foto: Paul Tolenaar.

Wings of Freedom keerde eerder deze maand terug naar Ede. De vliegshow werd in 2015 voor het laatst georganiseerd, maar in het kader van 75 jaar Bevrijding keerde het evenement eind augustus terug. Onder meer een vliegtuigshow met historische kisten stond op het programma. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Ook deze foto werd genomen tijdens Wings of Freedom in Ede. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Op 24 augustus vond de 18e editie van de Militaire Prestatietocht te Paard plaats in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit is een internationaal evenement waarin teams van 4 tot 8 ruiters een parcours afleggen met diverse behendigheidsproeven. Foto: Jarno Kraayvanger.

Tijdens een oefening van de Instructiegroep Zware Wapens komt een 76 mm fosfor rookgranaat tot ontploffing boven een voertuig, zodat deze verhuld wordt. Dat levert met de rook en sterren een bijzonder plaatje op. Foto: François de Mari.

Generaal-majoor Matthijssen op bezoek bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Een militair bladert door oude foto’s van zijn opa, die vocht in de Tweede Wereldoorlog. Foto: korporaal Gregory Fréni.