Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Pinnen onmogelijk, geen Engels, strakke regels

Het grote aftellen is begonnen. 158 topsporters doen tussen 18 en 28 oktober mee aan de Militaire Wereldspelen (MWS) in Wuhan, China. Aan de eens in de 4 jaar te houden Olympische Spelen voor militairen doen circa 10.000 atleten uit ongeveer 100 landen mee.    

‘Jullie zijn een bevoorrechte club mensen’

Tijdens een oranjegekleurde informatiedag in Stroe hield brigadegeneraal Laurens Jobse het de atleten eerder deze week nog maar eens voor. Jobse is commandant van de Divisie Facilitair, Logistiek en Beveiliging waaronder het voor de China-missie verantwoordelijke Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) valt. “Jullie zijn een bevoorrechte club mensen. Begaafde sporters die naar China mogen... Sport is een prima middel om je voor te bereiden op militair werk.” 

Tijdens de infodag vertelde delegatiechef Hofsté over zijn ervaringen in mei tijdens zijn ‘voorverkenning’ in Wuhan. “Let op wat je doet.”

‘Chinezen zijn geen mensen van veel woorden’

Strakke regels

Het hoofd van het BIMS en leider van de Nederlandse delegatie luitenant-kolonel Arnold Hofsté, vertelt over de omstandigheden in Wuhan (11 miljoen inwoners). Afgelopen mei bekijkt hij daar onder meer de speciaal uit de grond gestampte sportcomplexen en andere onderkomens als slaapgebouwen. Zoals te verwachten in een communistische heilstaat: veelal even grijze als torenhoge betonkolossen. Maar wel met veel erop en eraan, zegt Hofsté die ook waarschuwt. Vrijwel niemand in Wuhan spreekt Engels, pinnen is onmogelijk, in en rond de stad gelden strakke regels. “Let op wat je doet. Realiseer je dat je Nederland vertegenwoordigt. Chinezen zijn geen mensen van veel woorden, wel van daden.”  

De afvaardiging voor China was één en al oor.

‘We worden continu in de gaten gehouden’

Gehackte iPhone

Een vertegenwoordiger van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt voor spionage. Volgens haar beschikken de Chinezen voor dat doel over ‘massale capaciteit’. “De Chinese inlichtingen- en veiligheidsdienst is zeer geïnteresseerd in de Nederlandse defensieorganisatie.” Hofsté, wiens iPhone tijdens de ‘voorverkenning’ werd gehackt: ”We worden continu in de gaten gehouden.” 

Voorbereiding

Maar eerst maar eens naar Wuhan. “Heb je even”, reageert Hofsté op de vraag wat er zoal bij de voorbereiding komt kijken? “Vooral in het begin kostte alles veel tijd, omdat lang onduidelijk was welke papieren je moest aanleveren”, legt hij uit. “Intussen is dat wel duidelijk. Heb je de juiste paperassen bij je, dan helpt het personeel van de ambassade in Den Haag je goed. Dat neemt niet weg dat je veel administratieve zaken moet regelen.”

Voor wie niet naar Stroe kon komen is er waarschijnlijk eind september een 2de informatiedag.

‘Het is allemaal voor een goed doel’

Goed doel

158 sporters en de overige leden van de delegatie naar Wuhan vervoeren is eveneens een monsterklus. Hetzelfde geldt voor het materieel van de sporters. Om over andere zaken nog maar te zwijgen. “Maar”, relativeert Hofsté, “het is allemaal voor een goed doel. De Militaire Wereldspelen zijn voor een militaire sporter het mooiste om mee te maken.” 

27 takken van sport

De Militaire Wereldspelentellen 27 takken van sport. Nederland doet mee aan boksen, geweerschieten, golf, judo, militaire 5-kamp, oriënteren, parachutespringen, pistoolschieten, ruitersport, schermen, volleybal, wielrennen, zwemmen/life saving (een discipline uit het zwemmen), moderne 5-kamp.