Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto ANP en archief

Nederlanse noodhulp voor Bahama's in volle gang

National Hurricane Centre waarschuwt voor nieuwe orkaan

Terwijl Defensie volop voorbereidingen treft voor noodhulp aan de slachtoffers van orkaan Dorian op de Bahama’s, bereidt Commandant Zeemacht Caribisch Gebied brigadegeneraal der mariniers Peter-Jan de Vin zich voor op mogelijk een nieuwe orkaan bij Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius.

“Ik kijk met argusogen naar de ontwikkelingen in de Atlantische Oceaan. Bij de Kaapverdische Eilanden is een verstoring zichtbaar, waarvan het National Hurricane Centre in Miami voorspelt dat de kans groter is dan 60% dat die zich ontwikkelt tot een orkaan. Ik houd er serieus rekening mee dat Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius hier in de komende 10 dagen last van kunnen krijgen”, laat De Vin telefonisch vanuit Curaçao weten.

Ondanks dat de internationale noodhulp op dit moment in volle gang is voor de slachtoffers van Dorian, benadrukt de generaal dat Defensie met voldoende mensen en materieel klaar staat voor een potentieel nieuwe natuurramp. “Met mijn vaste eigen middelen in de West, zoals Zr.Ms. Pelikaan, het stationsschip, de mariniers op Aruba en Sint-Maarten en de landmachtcompagnie, staan wij stand-by voor mogelijke noodhulpoperaties binnen ons koninkrijk."

In het rood: de baan van de potentiële nieuwe orkaan volgens het National Hurricane Centre.

Doden en verwoesting

Dorian liet eerder deze week een spoor van vernieling achter op de Bahama’s. Het is de zwaarste orkaan die daar ooit is gemeten. Volgens de premier van het eiland: „De grootste nationale crisis in de geschiedenis van ons land.”Op dit moment is bekend dat de orkaan (categorie 5) al 20 slachtoffers heeft geëist. Naar verwachting zal dit aantal stijgen. Volgens het Rode Kruis zijn er circa 13.000 woningen verwoest of zwaar beschadigd. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN hebben zeker 76.000 mensen hulp nodig.

Het risico op orkanen

De meeste orkanen ontstaan in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Het risico daarop is hier het grootst tussen juni en november. De tropische cyclonen kunnen ontstaan boven zee, bij een watertemperatuur van minstens 27 graden. Cyclonen van de vijfde en daarmee zwaarste categorie zijn echter zeldzaam. Het oog van Dorian trok met windsnelheden van zo'n 280 kilometer per uur over de Bahama's. Dat is vergelijkbaar met orkaan Irma 2 jaar geleden.

Orkaan Dorian
De impact van orkaan Dorian is enorm.

'Nederland is goed in staat deze noodhulp te bieden'

Waarom levert Nederland noodhulp?

De Koninklijke Marine was al in het Caribisch Gebied aanwezig, voor de grootschalige noodhulpoefening Caribbean Coast. Met de aanwezigheid van meerdere schepen in deze regio is ons land goed in staat om hulp te bieden. Nederland heeft overigen wel eerst een hulpverzoek afgewacht.

Nederlandse noodhulp op gang

De eerste Nederlandse militairen zijn inmiddels in het getroffen gebied en hebben zich gemeld bij het Emergency Operation Centre in de hoofdstad Nassau. Vanuit daar wordt de lokale noodhulp gecoördineerd.

Morgen (7 september) vertrekt een KDC-10 transportvliegtuig met ruim 80 mariniers richting de West. Marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius worden bevoorraad in de haven van Sint-Maarten. Zr.Ms Johan de Witt neemt naast Nederlandse, ook Duitse en Franse militairen aan boord.

De schepen gaan logistieke ondersteuning bieden met onder meer schoon drinkwater, voedsel en medicijnen. Ook kunnen personen en goederen vervoerd worden. “Met 2 schepen, 6 kleinere vaartuigen, 2 heli’s en militairen van de marine, luchtmacht en landmacht kunnen we een belangrijke bijdrage leveren”, benadrukt De Vin.

Zr.Ms Johan de Witt (archieffoto)
Zr.Ms. Snellius (archieffoto)

11 september

Naar verwachting zijn de schepen inclusief bemanning op 11 september ter plaatse. Er zijn 3 dagen nodig voor de bevoorrading. De reis over zee naar het getroffen gebied duurt evenzoveel dagen. Dat lijkt lang, maar sneller kan niet. Bovendien leert de ervaring dat noodhulp niet alleen in de eerste dagen noodzakelijk is, maar juist in de dagen/weken daarna, wanneer primaire levensbehoeften op raken.