Nieuwe gevechtshelmen voor de krijgsmacht

Nederlandse militairen krijgen vanaf 2020 een nieuwe gevechtshelm. De huidige versie stamt uit het begin van de jaren 90 en is dringend aan vervanging toe. 

Dit jaar nog wordt een kleine serie verwacht. Maar de grote leveringen en de uitgifte aan de gebruikers begint in 2020. In 2022 zijn de laatste militairen aan de beurt. 

De helm van de firma Revision Military kwam als beste uit de test. Het beschermende hoofddeksel kreeg onder meer de hoogste beoordeling van de gebruikers in de testgroep. Het nieuwe exemplaar heeft weegt minder, heeft een betere pasvorm en biedt meer bescherming, stabiliteit en draagcomfort. Ook past ie bij andere uitrustingsstukken zoals ballistische vesten en communicatiemiddelen. Er komen ook helmovertrekken in de nieuwe Nederlandse camouflagepatronen NFP Green en NFP Tan. De Koninklijke Marechaussee krijgt een zwarte.

Tegelijk met het contract voor de levering is een raamcontract voor 15 jaar afgesloten voor de instandhouding.

 Bron: Defensie

Marechaussee arresteert mensensmokkelaars in Ter Apel

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week in Ter Apel 2 Moldaviërs aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De mannen van 38 en 41 jaar vervoerden 10 personen, met allemaal een Moldavische nationaliteit.

Marechaussees controleerden het voertuig in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid. De vreemdelingen beschikten niet over geldige grensoverschrijdingsdocumenten. De bestuurder en bijrijder zijn aangehouden, ingesloten en voorgeleid. De vreemdelingen hebben asiel aangevraagd.

Bron: Defensie

Amerika dreigt troepen uit Duitsland te halen

Richard Grenell, de Amerikaans ambassadeur in Berlijn, zegt dat Washington overweegt om militairen uit Duitsland weg te halen. Ze gaan dan mogelijk naar Polen. 

De Verenigde Staten vinden dat Duitsland te weinig aan het defensieapparaat uitgeeft, terwijl de Amerikaanse belastingbetaler 50.000 militairen in de Bondsrepubliek bekostigt. 

Grenell vindt de houding van de Duitse regering beledigend. “Het land heeft enorme handelsoverschotten, maar geeft niet zoals beloofd 2% van het bruto binnenlands product aan Defensie uit.” Het blijft bij 1.36 procent (2019) en “schiet niet op”. In de huidige plannen stijgen de defensie-uitgaven tot 1.5% van het bruto nationaal product in 2024.

Grenells collega in Warschau, Georgette Mosbacher, twitterde ondertussen dat Polen wel 2% van het bnp aan defensie uitgeeft en daarmee aan de verplichting jegens het bondgenootschap NAVO voldoet. 

President Trump, die deze maand naar Europa komt, heeft eerder al gezinspeeld op een troepenverplaatsing van Duitsland naar Polen. Nergens in Europa zijn zoveel Amerikaanse militairen als in Duitsland. Het zijn er 35.000 en ze werken samen met 17.000 Amerikaanse burgers. De VS hebben alleen in Japan meer troepen gestationeerd.

Bron: ANP

Marechaussee voorkomt vreemdelingensmokkel in koelwagen

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week in Hoek van Holland 21 vreemdelingen aangetroffen die verstopt zaten in een koelwagen. 

Marechaussees controleerden met een migratiecontrolehond een vrachtwagen met oplegger die naar Engeland wilde uitreizen. Toen de hond aansloeg werd de koeltrailer geopend. Hierin zaten de 21 personen bovenop dozen verstopt, waaronder kinderen. Zij bevinden zich allen in goede gezondheid en zijn vermoedelijk van Vietnamese afkomst.

De 25-jarige Ierse chauffeur is aangehouden en ingesloten op verdenking van mensensmokkel. 

Eerder die dag werd ook een 47-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur aangehouden, omdat er 2 Irakese mannen verstopt zaten tussen een lading wasmachines. Ook deze verdacht eins ingesloten.

Bron: Defensie

Dubbel feest voor Defensie Pride Amsterdam

Tussen de uitgedoste vaartuigen op de roze gekleurde grachten tijdens Pride Amsterdam schitterde ook dit jaar de defensieboot. Aan boord vierden zo’n 100 defensiemedewerkers vorig weekend de liefde, vrijheid en diversiteit. Dit jaar extra bijzonder, want het was precies 45 jaar geleden dat het verbod op homoseksualiteit binnen Defensie werd opgeheven. 

Een moment waar we ook nu met zijn allen nog best even bij stil mogen staan, vindt voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit en de Krijgsmacht (SHK) Jaus Müller. Al jarenlang behartigt hij de belangen van LHBT+ binnen de organisatie. Dat Defensie dit jaar voor de 11e keer meedeed aan de bootjesparade is volgens hem een mooi signaal. “We gedenken de tijden dat het verboden was om bij de krijgsmacht uit de kast te komen. We willen laten zien dat het nu wèl mogelijk is, door zelf mee te varen.”

Dat onder andere Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen en secretaris-generaal Gea van Craaikamp het feest meevierden is volgens de veteraan absoluut een kers op de taart. 

Bron: Defensie

De Groningen onderschept 470 kilo cocaïne

Het marineschip Zr. Ms. Groningen heeft eerder deze maand ten noorden van Aruba 470 kilo cocaïne onderschept.  

De bemanning van een kustwachtvliegtuig, een Dash-8, ontdekte een verdachte boot. Zr. Ms. Groningen werd gewaarschuwd en de NH90-maritieme gevechtshelikopter dwong het vaartuig tot stoppen. De drugs en de opvarenden zijn aan boord genomen en de volgende ochtend overgedragen aan de kustwachtautoriteiten. 

De Groningen is sinds 20 april actief als stationsschip in het Caribisch gebied en treedt op tijdens drugsbestrijdingsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast is het schip inzetbaar voor diverse kustwachttaken, zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens reddingsoperaties. 

Bron: Defensie
 

Op zoek naar nieuwe collega’s tijdens Kwaku-festival

Defensie gaf de afgelopen weken acte de présence op het Kwaku-festival in de Amsterdamse Bijlmer. Op dit multiculturele evenement probeerden militairen om bezoekers enthousiast te maken voor een baan bij de krijgsmacht. 

Vanwege de diversiteit van de 300.000 festivalbezoekers was Kwaku de uitgelezen plek om nieuwe collega’s te werven. “Maar het gaat om meer dan dat”, zegt kapitein Yaïr da Costa. “Je wilt het verhaal van Defensie vertellen. Laten zien wat we allemaal in huis hebben. Veel mensen denken namelijk dat het werk bij Defensie alleen uit vechten bestaat. Terwijl je er ook als burger in veel soorten banen aan de slag kunt. Of als reservist.”