07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

LENS

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Een Nederlandse militair trekt sporen in het zand op de spiksplinternieuwe obstacle course in Tallinn. Daar vond deze week het zomercongres plaats van de Confédération Interalliée des Officiers de Reserve, de internationale vereniging van reserveofficieren. Naast het congres werd er ook met geweer en pistool geschoten, gezwommen en vond er een militaire oriëntatiemars plaats. En uiteraard de obstacle course. Foto: senior airman Deven Schultz (U.S. Air Force)

Dit is geen geheime ruimte ergens verborgen in Rusland, maar onderdeel van de tentoonstelling in het Marinemuseum in Den Helder. Foto: John van Helvert.

Een innige omhelzing tussen Commandant der Strijdkracht luitenant-admiraal Rob Bauer en krijgsmachtadjudant Nico Spierenburg tijdens de Nationale OnderOfficiers Conferentie. Adjudant Spierenburg ontving kort voor het fotomoment een koninklijke onderscheiding uit handen van defensieminster Ank Bijleveld. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Tijdens de hittegolf van eind juli brachten het CBRN-team van het Iraakse leger en het US State Department een bezoek aan het Defensie CBRN Centrum in Vught. Zij trainden hier voor een biologische dreiging in een civiele setting. Omdat die dag de temperatuur boven de 40 graden Celsius uitkwam, werd besloten niet te trainen in de beschermende pakken. Foto: kapitein Yaïr da Costa.

Tijdens de European Best Sniper Team Competition moet natuurlijk ook gegeten worden. De wedstrijd, en de barbecue, werden gehouden op Grafenwoehr; een trainingskamp van het Amerikaanse leger in de buurt van Grafenwöhr (Beieren). Foto: sergeant Thomas Mort (U.S. Air Force).

Deze foto werd genomen tijdens een controle Mobiel Toezicht en Veiligheid van de Koninklijke Marechaussee. Deze dag werden 2 vreemdelingen aangehouden (niet op deze foto). Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

2 ‘Joint Terminal Attack Controllers’ van 13 Lichte Brigade poseren met hun (Amerikaanse) terreinvoertuig. De landmachters deden mee aan oefening Northern Strike 2019 in het Amerikaanse Rogers City (Michigan). Dit is een oefening van de Amerikaanse nationale garde met deelnemers uit ruim 20 landen. Foto: Master Sergeant Matt Hech (U.S. National Guard).

Britse politieagenten met het wapen in aanslag. Misschien op zich niet vreemd, ware het niet dat de foto is gemaakt in het Infanterie Schietkamp op de Harskamp. Daar oefenden de Britse mariniers tijdens ‘Gelderland strike’ het optreden in verstedelijkt gebied. De mariniers waren van O- en P-squadron van 43 Commando Fleet Protection Group uit Schotland. Deze eenheden zijn verantwoordelijk voor de bewaking van nucleaire wapens aan boord van de onderzeeboten in Faslane. Foto: Royal Navy