Tekst Martin Zijlstra
Foto / video: U.S. Air National Guard

De enige search and rescue dog van de U.S. Army

Dat honden voor de krijgsmacht een belangrijke toegevoegde waarde hebben is niets nieuws. Speurhonden, bewakingshonden, drugshonden maar ook hulphonden als steun en toeverlaat voor een baasje dat assistentie nodig heeft, ’s mans beste vriend fikst het. In Amerika is er voor honden weer een nieuwe nuttige taak bedacht: de search and rescue dog. Bij Uncle Sam’s krijgsmacht hebben ze er intussen één: Callie.

Callie is een bijna 3 jaar oude herder die ‘werkt’ bij het 123ste Special Tactics Squadron van de Kentucky Air National Guard in Louisville. Samen met zijn baasje Master Sergeant Rudy Parsons doet ze belangrijk werk: het opsporen en redden van mensen onder de allermoeilijkste omstandigheden.

Parachute

Het idee om honden in te zetten voor opsporing en redding is niet nieuw natuurlijk, bij veel aardbevingen en andere calamiteiten worden speurhonden ingevlogen. Bij Callie ligt het echter nét iets anders. Haar baasje vertelt: "We kwamen op het idee toen we een paar jaar geleden werden ingezet in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op Haïti toen, die was getroffen door een aardbeving. We wisten natuurlijk al hoe handig een hond is bij het opsporen van slachtoffers, maar zagen ook hoe moeilijk het is om speurhonden in het land te krijgen als de vliegvelden in puin liggen. En dus zijn we gaan zoeken naar andere manieren om dit te regelen. Zo is het project begonnen."

Callie is er klaar voor en wacht braaf op z'n beurt.

Static line

In 2018 werd Parsons projectleider van het spiksplinternieuwe Search and Rescue K-9 programma. Inmiddels zijn de Amerikaanse reservisten een stuk verder. Ze hebben Callie geselecteerd en haar opleiding is afgerond. Het dier is daarbij niet alleen getraind in het opsporen van slachtoffers maar ook gekwalificeerd om op een bijzondere manier in het rampgebied te komen: per helikopter, abseilend vanaf een berg, onder artische omstandigheden en als kers op de taart, parachutespringen met static line of desnoods ook vrije val.

Scroll voor de video

Viervoeter in de vlucht

Bekijk hieronder de videoreportage over Callie, gemaakt door de Amerikaanse collega's.