Laatste operationele militairen terug uit Mali

Op vliegbasis Eindhoven keert vandaag de laatste Nederlandse operationele eenheid uit Mali terug. Het zijn in totaal 80 militairen, die 5 maanden deel uitmaakten van de langeafstand-verkenningseenheid, die inlichtingen verzamelde. De meesten zijn afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade. 

De militairen maakten voor ze terugkeerden een tussenstop op de Canarische Eilanden. Daar doorliepen ze gedurende 2 dagen de ‘adaptatie’. In deze periode is er tijd voor ontspanning en worden groepsgesprekken over hun uitzending gevoerd onder leiding van specialisten en psychologen. De adaptatie is onderdeel van het nazorgtraject voor uitgezonden militairen.

Wat nu nog rest, is de ontmanteling van Kamp Castor. Deze taak wordt de komende maanden uitgevoerd door het Redeployment Element.

(bron: Defensie)

Medisch oordeel veteranen duurt te lang

De Veteranenombudsman stelt dat veteranen die aandoeningen hebben overgehouden aan hun werk, vaak ‘onaanvaardbaar lang' moeten wachten op een medische keuring. Na diverse klachten begint de ombudsman nu een eigen onderzoek naar de knelpunten.

Volgens ombudsman Reinier van Zutphen is het voor veteranen van groot belang om snel uitsluitsel te krijgen. "Dat geeft hen niet alleen rechtszekerheid, maar is ook de afsluiting van een belastende, stressvolle periode die (her)keuringen met zich meebrengen.'' Van Zutphen haalt dossiers aan van militairen die na de missies in Bosnië en Afghanistan jaren moesten wachten op een eindoordeel en daar "aan onderdoor gingen".

Minister van Defensie Ank Bijleveld zei eerder dat er een tekort aan keuringsartsen was. Defensie en pensioenfonds ABP lieten eerder dit jaar weten dat ze aan oplossingen werken. De Veteranenombudsman ziet meer problemen. Zo zouden sommige veteranen "niet of onvoldoende worden geïnformeerd over het bestaan van voorzieningen" en de criteria die daarvoor gelden.

(bron: ANP)

Missie Irak tijdelijk onderbroken

De Nederlandse trainingsmissie in Irak, inclusief die in de Koerdische Autonome Regio, werd deze week tijdelijk onderbroken. Nederlandse militairen stopten met het opleiden van Iraakse commando’s en het trainen van Peshmerga’s, vanwege een verhoogd dreigingsniveau. De Amerikaanse commandant van de internationale coalitie nam het besluit.

Minister Ank Bijleveld reageerde in een brief naar de Tweede Kamer: "Het kabinet houdt de situatie zoals altijd nauwgezet in de gaten en toetst doorlopend of het verzorgen van trainingen door Nederlandse militairen verantwoord is. De veiligheid van onze mensen gaat daarbij boven alles."

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben Nederlandse special operations forces-trainers de lessen inmiddels onder voorwaarden alweer hervat. Naar verwachting starten ook de trainingen in Noord-Irak binnenkort weer. 

(bron: Defensie)

Nieuw voorstel arbeidsvoorwaarden

Het defensiepersoneel is door de defensietop op de hoogte gesteld van het nieuwe pakket aan arbeidsvoorwaarden dat is voorgelegd aan de vakbonden. Minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris Barbara Visser, secretaris-generaal Wim Geerts en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer deelden de samenvatting van de zogenoemde inzet. 

Met het voorstel hoopt Defensie de gesprekken met de vakbonden te hervatten en zo uiteindelijk tot een arbeidsvoorwaardenakkoord te komen. In het pakket komt loonsverhoging aan bod van 6,5% over de periode 1 oktober tot en met 31 december 2018, een inhaalslag op de eindejaarsuitkering, een stijging van diverse toelagen en investeringen in de nieuwe pensioenregeling. 

(bron: Defensie)

Oefenterrein in vlammen op

Op een militair oefenterrein in Leusden heeft woensdag een groot stuk natuurgebied in brand gestaan. De Veiligheidsregio Utrecht zegt dat het om een stuk van ongeveer 700 bij 400 meter gaat. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk. 

De brand ontstond net na het middaguur en was tot in de wijde omtrek te zien. De brandweer rukte met 16 wagens uit. Omwonenden werd aangeraden om ramen en deuren te sluiten vanwege de rook.

(bron: ANP)

Achterblijvende investeringen, operationele gereedheid niet verbeterd

Geld hebben, maar het niet uit kunnen geven. Defensie is een van de ministeries waar het extra beschikbare budget in 2018 niet geheel besteed kon worden. € 1,2 miljard is doorgeschoven naar de komende jaren.

President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser tekent aan: “Aanschaf van defensiematerieel kost tijd en deskundigheid. Die zijn na de bezuinigingen niet op afroep beschikbaar. Uitstel van de uitgaven kan dan verstandig zijn.”

Het overschot aan geld is niet nieuw. Al sinds 2013 slaagt de minister van Defensie er niet in het budget bedoeld voor investeringen volledig aan te wenden. Toch heeft Defensie in 2018 € 300 miljoen méér aan investeringen besteed dan in 2017. Ook is de minister in 2018 voor ruim € 4 miljard verplichtingen aangegaan.

(bron: Defensie)

Rijverbod voor nieuwe Land Cruisers KMar

Vanwege veiligheidsproblemen heeft Defensie een rijverbod opgelegd voor 18 nieuwe gepantserde marechausseevoertuigen. De KMar nam de SUV’s van Toyota vorig jaar in gebruik. Kort hierop werd een aantal kleinere problemen ontdekt, die toen relatief simpel konden worden opgelost. De nieuwe mankementen vormen niet alleen een veiligheidsrisico voor inzittenden, maar zijn ook structureler van aard. 

Naast de 18 exemplaren zijn er nog 6 in bestelling. Defensie heeft de Franse fabrikant aangesproken op de tekortkomingen en het bedrijf aansprakelijk gesteld. Deze firma probeert de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. De marechaussee valt voor operaties tijdelijk terug op andere voertuigen.

(bron: Defensie)

Duitsland verhoogt defensie-uitgaven met ruim 10%

Duitsland schroeft zijn uitgaven aan defensie dit jaar fors op tot € 47,3 miljard. Dat is ruim € 5 miljard of meer dan 10% boven het peil van 2018.

Duitsland meldt het bedrag bij de Navo om de Duitse bijdrage aan de trans-Atlantische defensieorganisatie bekend te maken. De som komt overeen met 1,35% van het Duitse bruto binnenlands product (bbp). In 2018 gaf Duitsland nog 1,23% van zijn bbp uit aan defensie, blijkt uit een voorlopige schatting van de Navo.

In 2014 hebben de lidstaten van de Navo afgesproken de uitgaven in tien jaar tijd op te voeren tot 2% van het bbp. Amerikaanse presidenten dringen er bij hun Europese bondgenoten geregeld op aan om de verplichtingen na te komen.

(bron: FD)

BRIK II grote stap naar eigen luchtmachtsatelliet

Het grondstation voor de BRIK II-Satelliet is deze week geïnstalleerd op het Militair Complex Dongen. Het grondstation wordt gebruikt voor de telemetrie tracking & control van de satelliet. Afhankelijk van beschikbare capaciteit wordt de BRIK-II eind dit jaar of begin volgend jaar in een baan rond de aarde gebracht. 

Het grondstation heeft een bewegende antenne, die de satelliet in zijn baan kan volgen, de data ervan ontvangt en nieuwe opdrachten kan terugsturen. Het grondstation is straks niet alleen geschikt voor interactie met de BRIK II, maar ook met satellieten van partnerlanden. Werkzaamheden aan het grondstation werden uitgevoerd door de luchtmacht-eigen mastenploeg LVB, in samenwerking met Innovative Solutions In Space BV, de producent van het grondstation. Eind mei kiest Defensie de organisatie die de lancering gaat doen.