07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

LENS

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Kolonel Michael Calmeyer Meijburg, defensieattaché in Nairobi was in Juba tijdens de feestelijkheden op Koningsdag. Hij fotografeerde een militair van het Nederlandse UNMISS-detachement in Zuid-Soedan die voorbereidingen treft voor een typisch Hollands spelletje koekhappen. Foto: kolonel Michael Calmeyer Meijburg

Binnen uitdagende scenario's moeten mariniers van 32 Raiding Squadron op het Amerikaanse Camp Lejeune hun werk doen. Van blaffende bijthonden, overvliegende Ospreys tot knallende mitrailleurs: alle faciliteiten worden tijdens oefening ‘Caribbean Urban Warrior’ zo realistisch mogelijk ingezet. Marinier Indra (foto) oefent voor het eerst op de marinebase: “Het is hier zo groot, je bent zo een half uur onderweg naar de volgende oefenlocatie.” Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Sergeant Christian Schrik vereeuwigde een Chinook tijdens oefening Green Griffin in Duitsland. Het toestel kreeg tijdens een zogenoemde ‘hot refuel’ nieuwe brandstof. ‘Hot refuel’ betekent dat de helikopter wordt bijgetankt met draaiende motoren zodat de tijd aan de grond zo kort mogelijk blijft. De loadmaster en een medewerker van de afdeling POL (Petrol, Oil en Lubricants) houden de boel in de gaten. Foto: sergeant Christian Schrik

April is ieder jaar de periode voor Nederlands grootste luchtverdedigingsoefening: Frisian Flag. Op vliegbasis Leeuwarden heeft sinds april 2018 de transitie naar de F-35 prioriteit. Hoewel de operaties met F-16’s steeds verder worden afgebouwd, staan de straaljagers deze dagen nog even in het stralende middelpunt van de aandacht. Foto: sergeant Jan Dijkstra

Tijdens de laatste patrouille in Gao kwamen militairen van de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group deze kleine inwoner tegen. Jonge kinderen groeiden op met Nederlandse militairen in hun straatbeeld. Maar na 5 jaar stopt de Nederlandse bijdrage aan missie Minusma grotendeels. Alleen in de hoofdstad blijven nog enkele stafofficieren en individuele politieagenten van de Koninklijke Marechaussee werkzaam. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Als de zon onder is en de mensen op het Haagse Malieveld uitgefeest, zit het er voor de Cougar van 300 Squadron bijna op. De helikopter vliegt op Bevrijdingsdag de Ambassadeurs van de Vrijheid, Maan, Kraantje Pappie en Sam Feldt langs de bevrijdingsfestivals. Foto: Marco Ferrageau