Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Prins Harry geeft aftrap naar Invictus Games

Nog 51 weken aftellen en dan is het zover. Den Haag wordt overspoeld door 550 (oud-)militairen - die in hun diensttijd lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt - zo’n 1.000 familieleden en vrienden, plus nog eens een dikke 1.000 vrijwilligers. Jonge vader Prins Harry gaf vorige week de aftrap voor de 5e editie van de Invictus Games, die van 9 tot 16 mei 2020 op en rond het Zuiderpark plaats hebben. “We hebben Nederland niet alleen gekozen omdat oranje mijn favoriete kleur is, maar omdat jullie er vast een groot feest van gaan maken”, aldus de hertog van Sussex.

Erevoorzitter prinses Margriet (rechts), de Haagse burgemeester Pauline Krikke en minister van Defensie Ank Bijleveld maken kennis met de rolstoelbasketballers.

De Britse royal, gevolgd door grote aantallen fotografen en camera’s, kreeg met erevoorzitter IG2020 prinses Margriet en voorzitter luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif al een voorproefje van wat Nederland staat te wachten. Een rondgang in beelden van onze fotograaf, sergeant Sjoerd Hilckmann.

De Haagse band Di-rect speelt een prominente rol tijdens de IG2020. Gitarist Frans ‘Spike’ van Zoest - hier op de foto - en zanger Marcel Veenendaal wagen zich tussen de rolstoelbasketballers, tot grote hilariteit van Monique Dudink op de achtergrond.
Prins Harry wordt uitgedaagd de handboog ter hand te nemen. Paul Gommers jr. (rechts), meervoudig deelnemer aan de Invictus Games, kan er wel om lachen. Zijn dochter Daimy mocht even later een cadeautje aan de prins overhandigen voor zijn pasgeboren zoon Archie.
Handboogschieten vormt een van de 9 sporten die tijdens de Invictus Games 2020 zijn te zien. Oud-marinier Erik Schuijer (rechts met gespannen boog) was erbij in Orlando en Toronto. De Invictus Games hebben hem zeer veel goeds gebracht.
Prins Harry toonde zeer veel belangstelling voor de Nederlandse (oud)deelnemers aan de Invictus Games. Hier is hij in gesprek met Esther Frijlink en Eric Hartwich. Beiden liepen een posttraumatische stressstoornis op door hun uitzending naar Bosnië. Frijlink is vorig jaar mee geweest naar Sydney, Hartwich hoopt er in Den Haag bij te zijn. De Brabander gaat voor vrijwel alle sporten die op het programma staan.
Even poseren. Rolstoelbasketballers Jelle van der Steen (rechts) en Jeffrey Vroegop gaan gewillig op de foto met de ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Bruno Bruins (Medische Zorg).
Prinses Margriet overhandigde prins Harry een rompertje met het logo van de Invictus Games 2020 voor zijn pasgeboren zoon Archie. Minister Bijleveld van Defensie schonk de jonge vader ook een rompertje in camouflagekleuren. De Britse prins is zelf een (Afghanistan)veteraan, hij vloog in een Apache.
Oud-deelnemer Joyce van den Waardenburg en haar jarige hulphond Rhône werden door minister Bijleveld in het zonnetje gezet bij de aftrap voor de Invictus Games in Den Haag. “Het was een mooie dag. Ook gezellig naast prinses Margriet mogen zitten en lekker gekletst”, aldus Van den Waardenburg.
Edwin Vermetten is sinds de Invictus Games in Sydney een bekende in de wereld van de gewonde militairen. Hier legt hij Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Spike van Di-Rect uit hoe hij zilver won met tennis met zijn Britse kompaan Paul Guest.