Tekst André Twigt
Foto Hans Roggen

Gaat het om gezond of gratis?

Er zijn meerdere initiatieven geweest om defensiepersoneel gezondere keuzes in de bedrijfsrestaurants te laten nemen. De meeste daarvan stierven een stille dood. Zou de recente pilot van Paresto wel het gewenste resultaat opleveren?

Gezonde voeding moet in het dieet van de militair verankerd worden.

“We kunnen domweg niet meer terug”, verklaart directeur Paresto Dirk Uittenbogaard onomwonden. De wetenschap is het er unaniem over eens dat wie echt in vorm wil blijven, in gezonde voeding een probaat medicijn vindt. “Het zou onjuist zijn als we bij Defensie niet alles op alles zouden zetten om ons voordeel te doen met iets dat we makkelijk voor het pakken hebben.”

Cadet-korporaal (KLu) Robin van Wittenboer: “Je lichaam is de machine waarmee je het heel je leven moet doen. Ik verdiep me serieus in welke voeding welke resultaten opleveren.”

Aandacht

Uittenbogaard vindt gezonde voeding heel belangrijk. Zo belangrijk dat hij het een strategische enabler noemt. “Het is een bouwsteen die direct bijdraagt aan versterking van de missie van Defensie: ’beschermen wat ons dierbaar is’. Gelukkig heeft ook de defensieleiding steeds meer oog voor de toegevoegde waarde van gezonde voeding.”

Geitenkaas met tomaat: een aanrader.

Dat de recente pilot – Gezonde Voeding werk(t) aan je vitaliteit – de aanzet kan geven tot permanente gedragsveranderingen, wordt deels ingegeven door heersende trends als duurzaamheid en een gezonde lifestyle. Maar een opgestoken vingertje heffen, is er niet bij. “Centraal staat onze gasten op een positieve manier bewust maken van het belang van gezonde voeding,” aldus Uittenbogaard. “Iedereen is uiteraard vrij zijn keuzes te maken. Het enige wat wij voortaan willen, is gezonde producten in een nog prettiger omgeving aanbieden. Daarnaast moet het zo goedkoop mogelijk en zorgen we voor een constante hoge kwaliteit.”

De fruithapjes waren niet aan te slepen tijdens de pilot.

Gewenst gedrag

Om een ‘gezonde’ gedragsverandering in gang te zetten, heeft Paresto in overleg met Defensie gekozen om – als proef – een pilot met gratis verstrekking te houden. Gratis om zo mogelijke financiële barrières uit te sluiten. De pilot liep van 1 april tot en met 10 mei op de Koninklijke Militaire Academie en de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda en op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe. Gekeken werd wat het effect is op de keuze van defensiecollega’s. De eerste resultaten zijn op zijn zachtst gezegd bemoedigend.

Niet aan te slepen

“De bakjes gesneden fruit waren niet aan te slepen en het verse afbakbrood ook niet”, meldt Raymond Klerks. De mozzarella, geitenkaas en halve avocado’s waren ook zo weg. “Gratis eten doet iets met de mens”, slaat de restaurantmanager van de KMA de spijker op de kop. “We hadden meer gasten en zagen de animo voor de snackpan de afgelopen weken met 50 tot 70% afnemen. “Grappig was de invloed van de groepsdynamiek”, gaat Klerks verder. “Sommigen gasten zag je twijfelen of ze een kroket zouden pakken."

Majoor Klaus van der Aa, accountmanager staf NLDA: “Geld maakt me niet uit. Ik eet van nature al gezond en daarmee ga ik gewoon door.”

Taak

Op de andere testlocaties zag je volgens Jan Hendriks, communicatieadviseur Paresto, hetzelfde gedrag. Hartstikke goed, zou je zeggen. Maar zal defensiepersoneel gezond blijven eten als ze er de normale prijs voor moeten betalen? Marechaussee-2 Luuk van Lieshout, ingedeeld bij het Cadetten Eskadron, in ieder geval wel. Hij vindt het logisch dat Defensie gezonde voeding propageert. “Tenslotte moet je operationeel inzetbaar blijven.” Majoor Klaus van der Aa, accountmanager staf NLDA: “Het geld maakt me niet uit. Ik eet van nature al gezond en ga daar gewoon mee door.”

Marechaussee-2 Luuk van Lieshout, Cadetten Eskadron KMA: ”Ik vind het logisch dat Defensie gezonde voeding propageert.”

Scenario's

De vooruitzichten zijn veelbelovend. Achter de schermen zijn echter nog een aantal horden te nemen om gezonde voeding permanent deel van het voedingspatroon te maken. Een van deze horden is dus geld. Gezonde voeding kost immers meer. Maar Defensie wil wel dat personeel gezonder gaat eten. ”Op dit moment liggen er verschillende scenario’s voor, waarover we met de defensietop in gesprek zijn. Een is om gezonde voeding goedkoper te maken en ongezonde duurder”, aldus Uittenbogaard. “Wat de uitkomst mag zijn, ik heb er alle vertrouwen in dat gezonde voeding in de toekomst de standaard wordt bij Defensie. Wat mij betreft staan we aan de vooravond van een onomkeerbaar proces.”