Hond in opleiding

Zelf zal ze het niet beseffen, maar de Mechelse herder Inka heeft een ongebruikelijk carrièrepad. Opgeleid bij de luchtmacht, is de explosive detection dog momenteel in opleiding in Schaarsbergen. Haar baas wil de rode baret halen en Inka is aangeklikt.

Bij 11 Luchtmobiele Brigade verandert er veel op genie-gebied. De eenheid breidt de capaciteiten uit. Wanneer alles volgens plan verloopt is Inka over een tijdje niet meer de enige viervoeter bij de brigade. Korporaal 1 Ashwin, haar baas, zou dan inmiddels al zijn rode baret moeten hebben. “Ik wil de eerste hondengeleider bij luchtmobiel zijn”, aldus de voormalig luchtmachter. “De focus ligt dus echt op het werken met de hond. We gaan er samen alles aan doen om over een paar weken de eindmars te lopen.”

(Bron: Defensie) 

Marineduikers zorgen voor doorbraak moordzaak

Marineduikers van de Defensie Duikgroep hebben een cruciaal bewijsstuk gevonden in een geruchtmakende moordzaak. De militairen haalden de telefoon van het slachtoffer uit de Krabbeplas in Vlaardingen. Ze zorgden hiermee voor een doorbraak in het onderzoek.

De duikers zochten op verzoek van de politieregio Rotterdam-Rijnmond district Noord in het natuurgebied. Daar was het levenloze lichaam van 21-jarige Graciëla Gomes Rodriques gevonden. In de nacht van 21 op 22 september 2017 bleek zij met 16 messteken om het leven te zijn gebracht en achtergelaten in een sloot. 

Op de telefoon stonden 12 noodberichten waardoor de rechtbank de moord mede als bewezen achtte. De ex-vriend werd eerder deze week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar met tbs en dwangverpleging. 

Defensieduikers werken regelmatig samen met justitie en politie in de zoektocht naar bewijsmateriaal in strafzaken of naar vermiste personen. 

(Bron: Defensie) 

Monument voor overleden landmachters

Voor de in Jakarta overleden landmachtmilitairen zonder graf of aanwijsbare laatste rustplaats is een gedenkteken onthuld op de erebegraafplaats Menteng Pulo. Het zijn 2 bronzen platen met 94 namen. De militairen kwamen om tussen 1942 en 1962. 

Bij het monument zijn kransen gelegd. Dat gebeurde door de Nederlandse ambassadeur in Indonesië Rob Swartbol, Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen, president van de Oorlogsgravenstichting Piet Hein Donner en algemeen directeur Oorlogsgravenstichting Theo Vleugels.

(Bron: Defensie) 

500 veteranen melden zich met klachten over ‘burnpits’

Bij het meldpunt voor burnpits hebben in de afgelopen 3 maanden 500 veteranen aangeklopt. Onder hen waren er meer dan 200 met ernstige gezondheidsklachten, zoals longziekten en maag- en darmklachten. Dat zegt jurist Ferre van de Nadort, initiatiefnemer van het klachtenloket. 

Tijdens militaire missies in onder meer Irak en Afghanistan werden vuil, medicijnresten en ander afval tijdelijk verbrand in kuilen in de open lucht (burnpits). Door de giftige gassen zouden de militairen ziek zijn geworden.

Naast de ruim 200 militairen met ernstige klachten meldden zich nog eens 39 veteranen die zich zorgen maken over hun gezondheid. In de overige meldingen werd er informatie gedeeld, zoals verklaringen, foto’s en filmpjes.

Het ministerie van Defensie opende eind januari een eigen meldpunt. Daar zijn inmiddels 220 meldingen binnengekomen van militairen die denken ziek te zijn geworden van de burnpits of zich daarover zorgen maken, meldt een woordvoerder.

(Bron: AD)

Doden door aanval op bouwbedrijf Afghanistan

Door een aanval op een bouwbedrijf in het oosten van Afghanistan zijn 16 medewerkers van de firma gedood. 2 terroristen bliezen zich eerder deze maand bij het bedrijf in Jalalabad op.

Veiligheidstroepen wisten 5 andere aanvallers te doden. De onderneming is gevestigd bij de luchthaven van de stad. Op de luchthaven zijn Amerikaanse militairen gestationeerd.

Jalalabad is de hoofdstad van de provincie Nangarhar waar de extremistische Taliban en de terreurbeweging Islamitische Staat actief zijn.

(Bron: ANP)

Mariniersmuseum leukste uitje

Het Mariniersmuseum in Rotterdam is in de prijzen gevallen bij de ANWB-verkiezing van 'Leukste uitje van Zuid-Holland 2019'. Er ging een zilveren award naar het museum aan de Wijnhaven. 

(Bron: Defensie)