07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

LENS

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Reservisten van het Korps Nationale Reserve trainen hun militaire basisvaardigheden. Zoals schieten, het gasmasker gebruiken en oefeningen met de brandblusser zoals op deze foto. Foto: Manfred Oostveen.

Dinsdag vond in Den Helder een oefening plaats, die onderdeel was van de opleiding Maritime Intervention Operations. In deze opleiding leren mariniers onder meer hoe ze veilig aan boord van schepen komen. Foto: Louis Meulstee.

Het Mariniers Opleidingscentrum heeft weer nieuwe korporaals afgeleverd. De mannen ontvingen op de Rotterdamse Van Ghentkazerne hun certificaat voor het behalen van de Voortgezette Vakopleiding. Foto: Louis Meulstee.

Tijdens de enchanced Forward Presence in Litouwen wordt volop geoefend met de Boxer. De C-compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon krijgt hier ruimschoots de tijd om onafgebroken te trainen en het klimaat biedt uitdagende omstandigheden. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

De zogenoemde ‘barettenbox’ landt op vliegbasis Woensdrecht. In de box zitten de nieuwe hoofddeksels van de militairen die net geslaagd zijn voor hun basisopleiding bij de luchtmacht. Foto: adjudant Johan Havelaar.

Op de foto een SIAI-Marchetti SF.260 op de Belgische luchtmachtbasis Bevekom. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

De Koninklijke Marechaussee houdt toezicht bij de selfservice paspoortcontrole op Schiphol. Zeker in de voorjaarsvakantie is het extra druk op de luchthaven. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

Zonder tekst en uitleg is het misschien een ietwat vreemde foto, maar deze camerahouder is gemaakt met de 3D-printer. Met deze vorm van printen wordt binnen de krijgsmacht volop geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld voor het maken van onderdelen. Foto: Herman Zonderland.

Ralph Blok maakte deze foto in de haven van Rotterdam (Host Nation Support), waarbij de redeployment van de 4th Combat Aviation Brigade wordt uitgevoerd. Foto: Ralph Blok.

Staatssecretaris Barbara Visser bezoekt de Directie Materiële Instandhouding in Den Helder. Hier krijgt ze een rondleiding in de boven- en onderwaterhal. Foto: Phil Nijhuis.

Kolonel Koos de Rooij kijkt naar een schilderij dat de vader van een collega voor hem heeft gemaakt. Op het doek staan een Spitfire (Britse jachtvliegtuig) en F-16, die kolonel De Rooij zelf gevolgen heeft. Foto: meneer Van Dorp.