Anaconda in de West
Defensie in het Caribisch gebied heeft begin deze maand de Anaconda in gebruik genomen en er zijn inmiddels 35 voertuigen geleverd. Er volgen er in ieder geval nog 11.
De nieuwe terreinwagens vervangen gepantserde Mercedes-Benz (MB280). “Een belangrijk moment, na jaren van bezuiniging”, memoreerde brigadegeneraal der Mariniers en Commandant Zeemacht Caribisch Gebied Peter-Jan de Vin. Hij nam het wagenpark in ontvangst.
(Bron: Defensie)
Defensie erkent aansprakelijkheid overlijden Kelvin Bosman
Defensie erkent aansprakelijkheid voor het overlijden van de 20-jarige Marechaussee der 4e klasse Kelvin Bosman.
Op 16 september 2016 overleed Kelvin door hitteletsel. Hij liep dit op tijdens de eindoefening van zijn basisopleiding tot marechaussee. Defensie stelde na het overlijden een Commissie van Onderzoek (CvO) in. Uit het onderzoeksrapport blijkt onder meer dat Defensie er niet voldoende in is geslaagd de risico’s te onderkennen en beheersen.
Zo was er bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort. “Defensie heeft fouten gemaakt. Dat neemt het verdriet niet weg van de geliefden van Kelvin”, aldus Commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink.
(Bron: Defensie)
Nieuwe Multi Mission Radar
Niets ontgaat het Vuursteuncommando (Vustco) en de Defensie Grondgebonden Luchtsteuncommando (DGLC) als vanaf 2021 de Multi Mission Radar instroomt. In totaal worden er 9 van deze systemen geleverd.
De Multi Mission Radar maakt vanaf 2012 onderdeel uit van de luchtverdediging en vuursteun. De taken van de MMR zijn het opsporen van raketten, artillerie, mortieren, drones, kruisraketten en stealthvliegtuigen. Ze is gebaseerd op de moderne radar die bij de Koninklijke Marine in gebruik is. Het DGLC krijgt 3 systemen, het Vustco 6.
(Bron: Defensie)
Nieuwe tentoonstelling Koude Oorlog
‘Als de Russen komen’ is een nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum die gaat over Nederland en de Koude Oorlog.
De tentoonstelling maakt de dreiging van de Koude Oorlog tastbaar door een reis langs bijzondere voorwerpen. Naast een replica van de atoombom ‘Fat Man’, die op 9 augustus 1945 boven Nagasaki in Japan tot ontploffing kwam, is er een unieke Poolse militaire stafkaart te zien.
Rode, nucleaire bommen op de kaart markeren de door Polen geplande aanvalsdoelen: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De kaart is ondertekend door generaal Jaruzelski, de latere president van Polen.
Ook recente gebeurtenissen worden in de tentoonstelling behandeld, zoals cyber warfare en de hack-operatie op OPCW door de Russische militaire inlichtingendienst vorig jaar. Deze gebeurtenissen benadrukken de actualiteit van het onderwerp Koude Oorlog.
(Bron: Defensie)
Sportmannen gehuldigd
De defensiesportprijs van het jaar, de JC Maasenprijs, is terecht gekomen bij vijfkampspecialist majoor Henri ter Linde. De landmachtofficier kreeg hem vorige week uitgereikt op de jaardag van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) in Stroe.
“Je bent constructief en professioneel”, sprak brigadegeneraal Ronald Harmsma tot Ter Linde. Harmsma is commandant van de Divisie Facilitair, Logistiek en Beveiliging waaronder het BIMS valt.
De JC Maasenprijs gaat elk jaar naar een sporter, atleet, coach, trainer, team of instantie die de militaire sport goede diensten heeft bewezen. Zo zet Ter Linde zich al jaren op alle fronten in voor de militaire vijfkamploeg.
Ook wachtmeester-1 Kevin ten Hoeve van de marechaussee kreeg op de BIMS-jaardag lof toegezwaaid. Zijn bronzen medailles op het nationaal kampioenschap en het WK voor militairen in Brazilië leverden de reservist, in het dagelijks leven fysiotherapeut, een beker op (foto).
(Bron: Defensie)
China niet bij INF
China heeft een uitnodiging om zich aan te sluiten bij het anti-kernraketverdrag INF direct van de hand gewezen.
“De raketten zijn puur defensief bedoeld, niet om wie dan ook te bedreigen en dus is het tekenen van het INF helemaal niet nodig”, aldus een Chinese topdiplomaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde voor China te betrekken bij het verdrag, dat bedoeld is om de inzet van middellange kernraketten in Europa te voorkomen.
China is bezig met de modernisering van het leger, dat met minder soldaten en meer moderne technologie moet gaan werken. De militaire uitgaven groeien de afgelopen jaren en vooral de marine en de luchtmacht krijgen nieuw materieel.
(Bron: De Telegraaf)
Meer aanhoudingen Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 2 medewerkers van luchthaven Schiphol aangehouden.
De Amsterdammers, 33 en 44 jaar, worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. De marechaussee hield vorig jaar al 12 verdachten aan in deze zaak. De meeste verdachten werkten in de bagagekelder, catering en schoonmaak.
(Bron: ANP)
Algerijnse straaljager stort neer, 2 doden
Een Algerijnse straaljager is tijdens een trainingsvlucht neergestort. Beide bemanningsleden zijn om het leven gekomen.
Het toestel, een Soechoi SU-24 van Russische makelij, kwam neer in open landbouwgebied in de provincie Tiaret, zo'n 250 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Algiers. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de crash.
In april boorde een Iljoesjin-transportvliegtuig zich in een akker nabij Algiers. Daardoor kwamen 257 mensen om het leven. Het was het dodelijkste luchtverkeersongeluk in Algerije in 20 jaar.
(Bron: ANP)
Luchtmacht en Tilburgs ziekenhuis wisselen personeel uit
Medisch personeel van de luchtmacht kan bij schaarste of calamiteiten bijspringen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.
In de praktijk betekent de samenwerking dat medisch luchtmachtpersoneel vaker en in een andere omgeving ervaring kan opdoen. De defensieartsen en verpleegkundigen kunnen daarnaast kennis delen met civiele artsen van het ETZ. Vakkennis over uiteenlopende medische ervaringen wordt door de samenwerking beter uitgewisseld.
(Bron: Defensie)
Extern onderzoek melding oud-defensiefotograaf
Er komt een onafhankelijk onderzoek hoe het ministerie van Defensie is omgegaan met een melding over misstanden gedaan door de voormalige defensiefotograaf Rinze Klein. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) aan de Tweede Kamer.
Naast het feitelijke onderzoek hoe met de melding is omgegaan, wil Visser ook dat beide onderzoekers met aanbevelingen voor de toekomst komen. Hierna volgt een vervolgonderzoek naar de gemelde misstanden. Dat laatste gaat echter pas gebeuren zodra Defensie over “voldoende concrete feiten beschikt.”
De oud-fotograaf meldde misdragingen van mariniers tijdens een missie in Tsjaad in 2008 en 2009, die hij ook op video heeft vastgelegd. Defensie wil die beelden gebruiken voor het onderzoek. De advocaat van Klein zei eerder dat zijn cliënt de beelden niet wil overdragen, omdat hij vreest voor zijn veiligheid.
(Bron: De Telegraaf)
Medisch team naar Afghanistan
Er is een nieuw team met militair medisch specialisten naar Afghanistan vertrokken voor een uitzending.
De snijdend arts, anesthesioloog, 2 operatieassistenten, anesthesiemedewerker, ic-verpleegkundige, radiologisch laborant en klinisch chemisch analist gaan de komende maanden op de basis in Mazar-e-Sharif aan de slag.
De medisch specialisten zijn bijna allemaal afkomstig van het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Dat is bijzonder, want meestal bestaat het team uit specialisten die werkzaam zijn in relatieziekenhuizen door heel Nederland.
(Bron: Defensie)