07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s of video’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb en video's in origineel formaat van circa 1 minuut.

Alleen maar niet alleen. Deze collega wacht in een conferentiezaal op de dingen die gaan gebeuren en doodt de tijd met het bijwerken van berichten en e-mail op zijn smartphone. De foto werd gemaakt in de marge van een symposium over de militaire gezondheidszorg. Foto: John van Helvert.

In de Dukdalf in Den Helder staan schepelingen van de School voor Maritieme Vorming, Bedrijfsvoering en Onderwijskunde aangetreden voor hun beëdiging. Een bijzonder moment in de loopbaan van iedere militair en defensieambtenaar. Foto: John van Helvert.

Minister Ank Bijleveld reisde op 8 januari naar Terneuzen in Zeeland om hoogstpersoonlijk het Mobilisatie Oorlogskruis uit te reiken aan de inmiddels 99-jarige veteraan Adriaan Dieleman. Hij kwam in actie tijdens de mobilisatie en meidagen van 1940. Na de capitulatie werd hij gedemobiliseerd, maar dat was niet het einde van zijn militaire loopbaan. Na de bevrijding werd hij ingezet voor de bewaking van Duitse krijgsgevangenen in België én trad op als tolk voor de Canadezen. Foto: Louis Meulstee.

200 jaar, zo lang kennen we in Nederland al militaire muziek. De militaire orkesten leveren bijna dagelijks een muzikale topprestatie. Fotograaf Jarno Kraayvanger maakte deze prachtige foto van het Orkest Koninklijke Marechaussee in de zogenoemde concertopstelling.

De Verenigde Naties organiseerden onlangs samen met ons land en Rwanda in Den Haag de UN-Peacekeeping Preparatory Conference. Daarin werd gesproken over de mogelijkheden om vredesmissies effectiever te maken. De conferentie, waar ook minister Ank Bijleveld en de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer spraken, leverde ook deze fraaie foto op. Foto: Valerie Kuypers.

Sfeerfoto van een zogenoemde MTV-controle van de Koninklijke Marechaussee aan de grens bij Zevenaar. MTV staat voor Mobiel Toezicht Veiligheid. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

‘Halt’. Met een niet mis te verstaan handgebaar maakt deze marechaussee aan een automobilist duidelijk dat hij moet stoppen. De foto werd aan de Nederlands-Duitse grens gemaakt tijdens een MTV-controle. Voor de opname tekent sergeant-majoor Gerben van Es.

De KMar controleert aan de landsgrenzen, zowel op de weg en het water, op de vliegvelden en ook in de trein. En een marechaussee in de trein is duidelijk iets anders dan een conducteur… Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.