Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Hans Roggen

Overste doet mee aan Kili-Challenge

7 dagen wandelen door 5 verschillende klimaatzones naar bijna 6.000 meter hoogte. Het beklimmen van de Kilimanjaro is een pittige opgave, maar voor het goede doel een mooie uitdaging. Daarom vertrekt overste Machteld Bots-Bottinga (44) morgen naar het Afrikaanse Tanzania voor de Kili-Challenge van War Child. “Na de diagnose PTSS werd deze actie mijn stip op de horizon.”

‘Als je hoogteziek wordt, heb je pech’

“Het feit dat je een marathon kunt lopen, betekent niet automatisch dat je fluitend de Kilimanjaro beklimt. Je kunt nog zo goed voorbereid zijn, als je hoogteziek wordt heb je pech. Die 6 kilometer hoogte is dan ook mijn allergrootste uitdaging.” 

In de zomer van 2017 werd bij Machteld Bots-Bottinga de diagnose PTSS gesteld. De Kili-Challenge werd haar stip op de horizon.

Op 28 januari start militair jurist Machteld Bots-Bottinga in Tanzania aan de Kili-Challenge. “Van jungle en rotsgebied, naar sneeuwtoppen”, benadrukt ze. “Van +30 graden naar -30 graden en weer terug. Wij nemen de langste route omhoog. 5,5 dag heen en in 1,5 weer terug. Kleine stukjes klimmen, maar niet zo steil dat we touw en stijgijzers nodig hebben.”

Kili-Challenge

War Child, een organisatie die zich inzet voor oorlogskinderen, organiseert ieder jaar de Kili-Challenge. Sportievelingen beklimmen onder begeleiding de Kilimanjaro en halen daarmee geld op voor oorlogskinderen. De Kilimanjaro is met 5.895 meter de hoogste berg van Afrika. 

In ruim 5 dagen van +30 graden Celsius naar -30 graden

Ze vertelt dat ze zonder de diagnose PTSS in de zomer van 2017 waarschijnlijk niet zo snel aan het Kili-avontuur had meegedaan. “Dan was het niet op m’n pad gekomen. Door de PTSS miste ik een doel in mijn leven.”

Machteld vindt het mooi dat de opbrengst van haar ‘sponsorloop’ naar oorlogskinderen gaat. “Ik heb zelf in oorlogsgebieden gezeten. Ik weet hoe kinderen daar leven.”

Het liefst wilde ze zo snel mogelijk meedoen. “Ik dacht; hoe meer afleiding hoe beter. Maar zo werkt het niet.” Machteld doorliep eerst een intensief behandeltraject. Een jaar later durfde ze het aan om zich alsnog voor de Kili-Challenge van 2019 in te schrijven. “Ik vind het mooi dat de opbrengst van deze ‘sponsorloop’ naar oorlogskinderen gaat. Ik heb zelf in oorlogsgebieden gezeten. Ik weet hoe kinderen daar leven. Ik kreeg alle ruimte om te herstellen, maar voor die kinderen is er geen hulp.”

Machies

Na de diagnose PTSS kreeg overste Machteld Bots-Bottinga de opdracht om meer te ontspannen. Die ontspanning vond ze niet in televisiekijken of een boek lezen, maar door creatief bezig te zijn. Van oude defensiekleding maakt ze sindsdien kleine sleutelhangertjes. Ze heeft er inmiddels een kleine 1.000 verkocht. De opbrengst gaat naar War Child. “De Machies, zoals ik ze noem, mankeren allemaal wel iets. De één mist bijvoorbeeld een oog. De ander heeft ongelijke beentjes. Zichtbaar of onzichtbaar beschadigd. Net als ik.”

‘Iedere stap omhoog is een overwinning’

Machteld heeft inmiddels ruim € 15.000,- opgehaald. De afgelopen maanden werkte ze bovendien flink aan haar conditie. Nu is ze er klaar voor. “Op die hoogte na dan. Er zit daar zo weinig zuurstof in de lucht dat je eigenlijk niet fatsoenlijk kunt nadenken. Maar ik laat het allemaal over me heenkomen. Iedere stap omhoog is een overwinning."

Machteld heeft inmiddels ruim € 15.000,- opgehaald.

Doneren kan via de website https://acties.warchild.nl/actie/beetje-mooier