Veel bommen door veel grote bouwprojecten

Het afgelopen jaar zijn veel meer onontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden dan in andere jaren. Een gevolg van de aantrekkende economie: door de grote hoeveelheid bouwprojecten komen meer bommen aan het licht.

De EOD, de explosieven opruimingsdienst van Defensie, kwam vorig jaar 2.560 keer in actie voor wat een conventioneel explosief genoemd wordt - oude bommen en granaten. “We gaan altijd uit van een gemiddelde verwachting van 2.200 per jaar”, laat een woordvoerster weten.

Dirk van de Vleuten van het Schijndelse ruimingsbedrijf Bodac weet hoe dat komt. “Het is een gevolg van de economische ontwikkeling. Daardoor is er meer woningbouw en worden er meer bedrijventerreinen ontwikkeld.” Landbouwgrond bijvoorbeeld, zegt Van de Vleuten, kan vol liggen met onontplofte explosieven. “Die weilanden worden ingeruild voor bedrijventerreinen. Als je daar een fundering gaat plaatsen, of palen gaat heien, dan kom je dieper in de bodem dan dat die boer geweest is. Historisch onderzoek vooraf is dan echt nodig.”

De droogte speelde het afgelopen jaar ook een rol bij het hogere aantal vondsten. Beddingen van rivieren kwamen droog te liggen, waardoor oude bommen zichtbaar werden. 

(Bron: ANP)

Bemanning gecrashte Mirage omgekomen

Beide bemanningsleden van de Franse straaljager die woensdag crashte in het Jura-gebergte, niet ver van de Zwitserse grens, zijn om het leven gekomen.

Het gevechtsvliegtuig van het type Mirage 2000-D was bezig met een trainingsvlucht op geringe hoogte toen het van de radar verdween. Aan boord waren de piloot en een vrouwelijke navigator. Het zoeken naar de slachtoffers werd bemoeilijkt door sneeuw en mist. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

(Bron: ANP)

Koninklijke onderscheiding voor veteranenvoorvechter

De 89-jarige Ger Achterhof is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn vele maatschappelijke verdiensten. Met name zijn vrijwilligerswerk voor veteranen.

Het meest opvallend was zijn inzet voor de toekenning van het Bronzen Kruis aan wijlen korporaal Pieter Berend Slager. Achterhof is hier een kwart eeuw mee bezig geweest. Het duurde zo lang dat de Veteranenombudsman eraan te pas kwam, maar in 2017 werd de onderscheiding toegekend.

(Bron: Defensie)

Nieuwe taak voor Duits-Nederlandse Legerkorps

Als vlam in pan slaat, stuurt het Duits-Nederlands Legerkorps voortaan de NAVO-landtroepen aan. Hier maakt ook de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel flitsmacht genoemd, deel van uit.

Het korps in Münster is Land Component Command voor de NATO Response Force (NRF) geworden en nam die rol over van de Italianen. Gedurende 2019 staat het hoofdkwartier ‘standby’ en kan op korte termijn waar ook ter wereld landeenheden van de NRF aansturen.

(Bron: Defensie)

Plons en proost

Het nieuwe jaar is voor de Nederlandse militairen in Litouwen goed begonnen. 2018 werd afgesloten met een 10 kilometer run en het nieuwe jaar werd gestart met de traditionele nieuwjaarsduik en erwtensoep.

Ook kregen de mannen en vrouwen een welverdiende Litouwse medaille, als blijk van waardering voor hun inzet van 6 maanden. Deze week gaan ze terug naar hun familie en vrienden in Nederland. De rotatie van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte wordt half januari overgenomen door 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

(Bron: Defensie)

Snellere Wifi in legeringsgebouwen

De Wifi in legeringsgebouwen van Defensie is de afgelopen tijd verdubbeld. Hierdoor wordt het voor ‘binnenslapers’ eindelijk mogelijk om een filmpje of serie te kijken of te gamen.

Inmiddels hangen in alle legeringsgebouwen nieuwe accesspoints​. Daardoor heeft ieder legeringsgebouw 5 MB gegarandeerde bandbreedte per apparaat. Het is de bedoeling om de bandbreedte dit jaar verder op te voeren. Op 6 locaties moet glasvezel nog koperen draden vervangen.

Ook op marineschepen komt betere Wifi. Al blijft de verbinding altijd langzamer dan aan wal, omdat er met satellietverbindingen wordt gewerkt.

(Bron: Defensie) 

Meer militaire muziek

Ter gelegenheid van 200 jaar militaire muziek, opent het Nationaal Militair Museum volgende week een nieuwe overzichtstentoonstelling over deze muzieksoort tussen de periode 1819 en nu.

“Zo kunnen we laten zien waar militaire muziek vandaan komt en andere bijzondere aspecten uitlichten”, vertelt conservator Louis Sloos.

Het Nationaal Militair Museum bezit een van de grootste collecties militaire muziek ter wereld, waaronder een zeer zeldzame LP van de voormalige Troepenmacht in Suriname. Het overgrote deel van de collectie komt uit de nalatenschap van oud-hoofdofficier van Justitie mr. R.A. Schimmel uit Den Haag.

Uniek is de muziektrap, een speciaal opgenomen mars in vijf afzonderlijke groepen, die per traptrede te beluisteren zijn. Op deze manier kan de bezoeker een mars steeds rijker laten klinken.

(Bron: Defensie)