07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s of video’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb en video's in origineel formaat van circa 1 minuut.

Zr. Ms. Evertsen is begin dit jaar richting de Middellandse Zee vertrokken, om zich als stafschip bij de 2e Maritime Group van de NAVO te voegen. En dat betekent voor de bemanning afscheid nemen van familie en vrienden. Op deze foto werd Daan in ieder geval op een bijzondere manier uitgezwaaid. Foto: John van Helvert.

Tijdens de oefening Desert Bull in het Amerikaanse Yuma wordt door de Defensie Paraschool onder meer getraind op parachutesprongen van grote hoogte. Foto: korporaal Jasper Verolme.

Het ziet er een beetje gek uit, maar deze opstelling is van essentieel belang voor een oefening materieelherkenning.

De Anaconda, het nieuwste voertuig van het Korps Mariniers, is sinds dit jaar in het Caribisch gebied. Voordat de 4x4 die kant op vertrok, werden de wagens eerst nog getest op de Leusderheide, zoals te zien op deze foto. Foto: Jarno Kraayvanger.

Sergeant-1 Michiel (2e van rechts) is C-17 loadmaster bij de Heavy Airlift Wing op Pápa Airbase in Hongarije. Eind december hebben zij 2 Nederlandse Bushmasters afgeleverd in het Afghaanse Mazar-e-Sharif. Foto: Michiel.

De F-16's en het 136 militairen tellende, laatste detachement van de Air Task Force Middle East keerden op 5 januari terug uit Jordanië. De Nederlandse deelname stopte per 31 december. Na een emotioneel weerzien met het thuisfront werd het detachement toegesproken door de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten en Commandant Luchtstrijdkrachten. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann.

Het Defensie Munitiebedrijf vernietigt (oefen)munitie op het schietterrein van Artillerie Schietkamp in 't Harde. Foto: Jarno Kraayvanger.

Deze foto werd genomen tijdens de overdracht van de eerste Scania Gryphus voertuigen bij de Scaniafabriek in Zwolle. Foto: Jarno Kraayvanger.

Net voor het kerstverlof oefende een club mariniers op de Oirschotse Heide de zogenoemde Section Battle Drills. Deze training is onderdeel van de korporaalsopleiding van het Korps Mariniers. Foto: sergeant van de mariniers Zuijderwijk.

Vorige maand bezocht defensieminister Ank Bijleveld onder meer de militairen op missie in het Afghaanse Kabul en Mazar-e-Sharif. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.