Tekst kapitein Arjen de Boer
Foto sergeant-majoor Maartje Roos | video: Paris Hidden & korporaal Harm Mooibroek | montage: Werner Prost

Gluren bij survivalcursus in Litouwen

Quizvraagje. Wat eist in een veldslag de meeste slachtoffers? Een tot de tanden bewapende vijand óf temperaturen van -25 graden en een snijdende winterwind? Juist, dat laatste. Maar de kou hoeft geen dodelijke tegenstander te zijn.

Je lichaam krijgt een flinke opdonder

Tenminste, als je er goed op bent voorbereid. Dus kreeg de Cobra Charlie Compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon onlangs een koudweertraining in Litouwen. Want ook tijdens de inzet voor de NAVO-missie enhanced Forward Presence (eFP) kan de vrieskou toeslaan. In 4 clipjes neemt de Defensiekrant je mee naar dit ijskoude avontuur. 

Goed inpakken die vent

Zodra een collega uitgeput en onderkoeld raakt, moet hij goed worden ingepakt. Tijdens een zogeheten warmtepakking krijgt de ‘patiënt’ droge, warme kleding aan en komen er aluminium isolatiedekens, een slaapzak, bivakzak en warme kruik aan te pas.

Hutje, vuurtje, veilig

Uit de weerselementen blijven en een vuur maken zijn belangrijk om de winterkou te overleven. In de bossen is genoeg materiaal te vinden om binnen enkele uren een perfect onderkomen te maken, inclusief een vuurtje.

Vuur is een mentale opsteker

Naar adem happen

Wie door het ijs zakt, krijgt een flinke opdonder. Het lichaam schrikt van het koude water. Het is zaak eerst de ademhaling onder controle te krijgen en dan uit het water te komen. Daarna meteen droog omkleden en de warmte opzoeken.

Eten scoren

Om de motor te laten draaien, moet er brandstof in de tank. Goed eten en drinken dus, anders valt de ‘motor’ stil. Als er geen rantsoenen meer in de rugzak zitten en er is sprake van een crisissituatie, is het tijd voor meer rigoureuze maatregelen. Een overval...