Autochaos aanpakken bij Schiphol

Schiphol, de Koninklijke Marechaussee en de gemeente Haarlemmermeer gaan de toenemende overlast op de weg bij de zeer drukke vertrekhal als gevolg van een wildgroei aan ’valet parking’ aanpakken.

Vanaf 1 januari gaan boa’s ter plekke streng handhaven met boetes die kunnen oplopen tot 15.000,-.

Volgens de algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente is het aanbieden van de betaalde diensten op de openbare weg bij de luchthaven verboden. “Omdat het aantal auto’s op de voorrijwegen bij de terminal uit de hand loopt en er veel vaker onveilige situaties, opstoppingen en tal van serieuze incidenten zijn, willen we hieraan snel een einde maken”, aldus een woordvoerster. 

Bij valet parking geeft de reiziger zijn auto bij vertrek af aan een chauffeur van het ingehuurde bedrijf, die zorgt voor een parkeerplaats. Bij aankomst staat de auto weer klaar bij de terminal. 

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Topambtenaren Defensie: NAVO kan niet op tegen Rusland

De NAVO kan op dit moment niet opboksen tegen een Russische militaire aanval. Het bondgenootschap heeft een groot vermogen, maar de besluitvorming is, zowel politiek als militair, traag. De NAVO-landen kunnen geen langdurige grootschalige oorlog aan en de VS heeft het leeuwendeel van de militaire capaciteit. En dat zit vast aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Dat stelden topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie tijdens een briefing voor Kamerleden. Generaal Onno Eichelsheim, de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), sprak van een ‘best zorgelijk beeld’. “Een nieuwe wapenwedloop is gedeeltelijk al begonnen.’’

Volgens Eichelsheim zijn de Russische militaire capaciteiten de laatste jaren enorm verbeterd en gaat de besluitvorming in het land razendsnel. Binnen een week kunnen 2.000 militairen zijn verplaatst.

“Rusland heeft de capaciteit voor een conflict, maar het ontbreekt op dit moment aan de intentie.’’ Dat kan volgens Eichelsheim veranderen, bijvoorbeeld als de macht van president Vladimir Poetin naar een nieuwe leider overgaat. “Over het algemeen is Poetin een gematigd leider. Je weet niet wat daar achteraan gaat komen.’’

(Bron: AD)

Levering F-35's in januari

De 3e en 4e F-35 die Nederland krijgt, zijn deze week voorzien van een grijze coating. Daarmee is de assemblage van beide toestellen in de Lockheed Martin-fabriek in het Amerikaanse Fort Worth afgerond.

Naar verwachting vindt de komende weken de eerste testvlucht plaats. Volgende maand worden ze in Fort Worth aan Nederland overgedragen. Na de overdracht komen de toestellen niet naar Nederland, maar gaan ze naar het 308 Squadron van de USAF op Luke Airforce Base in Phoenix. Daar worden ze ingezet voor de vliegeropleiding. 

Naast deze 2 exemplaren krijgt Nederland in 2019 nog 6 stuks. De fabriek in Cameri in Italië maakt er 2. Die worden gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden. Daar zijn de voorbereidingen voor de ontvangst in volle gang. Er verrijst bijvoorbeeld een nieuw gebouw met operationele ruimten en voor 4 simulatoren.

(Bron: Defensie)

Koers richting de Noordkaap

Luitenant ter zee 1 René Zomerdijk en luitenant ter zee 2 René David zijn op 7 december richting de Noordkaap vertrokken voor hun deelname aan de Noordkaap Challange.

Deze autorit onder winterse omstandigheden staat in het teken van zo veel mogelijk geld inzamelen voor onder meer Hulphond Nederland. Deze stichting leidt hulphonden op voor mensen met bijvoorbeeld epilepsie en PTSS.  

Onderweg naar de Noordkaap voeren beide heren diverse ‘challenges’ uit. Zo gaan ze onder meer wakduiken, mountainbiken en een balk doorzagen op de helft van de route. Onder andere collega's, vrienden en familieleden hebben de opdrachten voor ze bedacht.

(Bron: Defensie)

Marine brengt bijzondere kerstgroet

De admiraliteitsraad, de top van de marine, wenst haar personeel dit jaar op wel hele bijzondere wijze fijne feestdagen. 

(Bron: Defensie)

Anti-ISIS-coalitie bespreekt dreiging ISIS

De internationale coalitie tegen ISIS wil de terroristische groepering volledig verslaan. Over de inspanningen die dat vergt spraken minister Ank Bijleveld en 12 defensiecollega’s eerder deze maand in het Canadese Ottawa. 

Nu de militaire strijd op de grond zijn einde nadert, komen er andere vraagstukken in beeld. Daarom spraken de aanwezigen ook over de wereldwijde dreiging van ISIS en gerelateerde groepen.

De defensieministers benadrukten dat het gevecht nog niet voorbij is. Bijleveld: “We moeten beseffen dat we nog niet hebben afgerekend met het gedachtengoed van ISIS. Zelfs niet nu we de terreurorganisatie militair vrijwel hebben verslagen.” 

(Bron: Defensie)

Nieuw commando voor Defensie

Defensie heeft een nieuw commando opgericht, dat special forces gaat aansturen bij onder meer inzet en opleidingen. 

Het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) is vorige week opgericht en gestationeerd bij het Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen. Het gaat om een operationele staf die alle Nederlandse SOF-operaties plant, aanstuurt, uitvoert en evalueert. De nieuwe eenheid versterkt daarmee het Korps Commandotroepen van de landmacht en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van de marine.

De reden van de oprichting is dat Special Operations Forces (SOF) steeds belangrijker worden, maar de capaciteit op nationaal niveau nu nog versnipperd is. Dat is lastig bij een compleet SOF-optreden, omdat dit steeds vaker geïntegreerd met andere delen van de krijgsmacht gebeurt. Verder is er gebrek aan belangrijke en gegarandeerde ondersteuning. 

(Bron: Defensie)

+ € 750,- bruto

Alle medewerkers van Defensie krijgen nog dit jaar een eenmalige uitkering van € 750,- bruto. Reservisten ontvangen een uitkering naar rato. 

In het onderhandelaarsresultaat was voor dit jaar geld gereserveerd voor een eenmalige uitkering. Hoewel het arbeidsvoorwaardenakkoord van afgelopen zomer niet op voldoende draagvlak kon rekenen, heeft de defensietop er toch voor gekozen de bonus uit te keren. Zij stelt dat de medewerkers niet de dupe mogen worden van het uitblijven van het akkoord. 

(Bron: Defensie)

Schakers gezocht

Schakende medewerkers van het ministerie van Defensie nemen het ook volgend jaar weer op tegen Het Binnenhof om de wisseltrofee. Deze is nu in handen van Defensie en nu worden er schakers gezocht om de titel te verdedigen. 

Zowel militairen als burgers kunnen zich nog opgeven voor de wedstrijd van maandagavond 4 februari. Dus bent u schaker? Dan kunt u zich aanmelden via Jan Smit (jansmit.wijchen@planet.nl). Er wordt gestreefd naar onderling gelijkwaardige teams van maximaal 15 spelers. Uiteraard zijn ook minder sterke schakers welkom. 

(Bron: Defensie)

Nieuwe gedragscode gelanceerd

Defensie heeft een nieuwe gedragscode. Dat is een document dat beschrijft waar de organisatie voor staat en hoe medewerkers met elkaar moeten omgaan. 

De code werd het afgelopen jaar door verschillende burgers en militairen samengesteld. Het is een leidraad waarin staat welke waarden bij Defensie gelden en welk gedrag daar goed bij past of juist onacceptabel is. Elkaar aanspreken op gedrag en het melden van ongewenst of onveilig gedrag worden expliciet benoemd. Toch is de inhoud ook weer niet wezenlijk anders dan de vorige versie.

De vorige gedragscode dateerde uit 2007 en het werd tijd om deze tegen het licht te houden. Recente incidenten onderstrepen het belang.

(Bron: Defensie)