08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 25

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals gemaakt, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen.

FOTO'S GEZOCHT

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Ter ere van het 190-jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie, marcheerden cadetten op 26 november door de straten van Breda op weg naar een defilé op de Grote Markt. Foto: Rob Gieling.

Dit niet alledaagse verkeersbord kwam Andre Luijtelaarvan tegen op de Oirschotse Heide. Foto: Andre Luijtelaarvan.

Minister Ank Bijleveld heeft op Bronbeek het Ereteken voor Orde en Vrede uitgereikt aan de oud-militairen Andreas Moritz Lapré en Friedrich Carl Schultz. Mede-veteraan William Hendrik Achthoven kreeg het Nieuw-Guinea Herinneringskruis. Foto: Phil Nijhuis.

Tijdens de uitreiking van het Ereteken voor Orde en Vrede bracht defensieminister Ank Bijleveld ook een bezoek aan bewoners van het Koninklijke Tehuis voor Oud-Militairen. Foto: Phil Nijhuis.

Sinterklaas is al even het land uit, maar deze bijzondere foto van de goedheiligman op Zr. Ms. Friesland wilden we u niet onthouden. Foto: John van Helvert.

Op 30 november werd de 65e verjaardag gevierd van het 313 Squadron op vliegbasis Volkel. Voor die gelegenheid vlogen onder meer verschillende F-16’s rond, waaronder de ‘tiger’ (achterste op de foto) en 2 Italiaanse Eurofighters. Foto: Manolito Jaarsma.

Familie weer terugzien na een uitzending van bijna een half jaar. Het was een bijzonder moment, toen de mannen en vrouwen aan boord van Zr. Ms. Friesland weer aanmeerden in Den Helder na een lange periode in het Caribisch Gebied. Het patrouilleschip is teruggekomen na 5,5 maand inzet als stationsschip. Foto: John van Helvert.

Voor de 174e keer zijn de officierskruizen uitgereikt. Dit jaar ontvingen 1.100 militairen deze medaille voor langdurige dienst (minstens 15 jaar als officier bij Defensie, red.). In de volksmond worden deze onderscheidingen ook wel ‘jeneverkruizen’ genoemd, omdat de uitreiking over het algemeen samengaat met het drinken van een glaasje. Foto: Herman Zonderland.