Nieuw schip voor de marine

De Koninklijke Marine mag in 2023 een nieuw combat support ship (CSS) aan de collectie toevoegen. Zr. Ms. Den Helder is de eerste stap in de vernieuwing van de vloot. Het nieuwste marineschip voer vorige week als 3D-animatie de haven van Den Helder binnen. 

Voor het eerst krijgt een oorlogsschip de naam Den Helder. “Dat doet recht aan de samenwerking tussen de stad en de marine”, aldus staatssecretaris Barbara Visser. “De stad Den Helder is voor alle Nederlandse en enkele Belgische oorlogsschepen de logistieke thuisbasis.” Daarnaast past de naam binnen een traditie om marineschepen te vernoemen naar Nederlandse steden.

(Bron: Defensie)

Materieel uit Nederland

Als de krijgsmacht nieuw materieel nodig heeft, moet dat bij voorkeur van Nederlandse bodem zijn. Dat is niet alleen goed voor de nationale veiligheid, maar ook voor de Nederlandse industrie, vindt het kabinet. 

Dat staat in de nieuwe Defensie Industrie Strategie, die minister Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken hebben gepresenteerd. 

De tijd van bezuinigen bij Defensie is voorbij. De komende jaren worden er miljarden geïnvesteerd, vooral bij de marine. Dat geld moet vooral bij Nederlandse leveranciers terechtkomen, vinden de bewindsvrouwen. 

De voorkeurspositie voor Nederlandse bedrijven is niet in strijd met de Europese regels voor aanbestedingen, zeggen Bijleveld en Keijzer. Soms kan het niet anders dat spullen uit het buitenland worden gehaald, maar dat gebeurt dan met zo veel mogelijk bijdrage van Nederlandse bedrijven. Defensie wil zelf drones en satellieten laten ontwerpen voor spionage. Een sterke Nederlandse militaire industrie is volgens het kabinet zowel belangrijk voor de economie, als voor de nationale veiligheid. 

(Bron: NOS)

Defensie in actie tegen cyberdreiging

Het ministerie van Defensie gaat steviger optreden bij cyberaanvallen. Daders zullen vaker aan de schandpaal worden genageld, zoals recent gebeurde na een Russische spionagepoging bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Dit is nodig om de krijgsmacht en Nederland te beschermen tegen de digitale dreigingen. Onder meer dit staat in de nieuwe Defensie Cyber Strategie. De cyberdreiging nam de afgelopen jaren fors toe. Goede verdediging en beveiliging zijn niet voldoende om kwaadwillende landen of organisaties te weerhouden van digitale aanvallen. “Daarom moeten we echt investeren in de bestrijding van digitale spionage, beïnvloeding en sabotage”, benadrukt defensieminister Ank Bijleveld.

Het ontwikkelen van aanvallende, digitale slagkracht is noodzakelijk. “Om tegenstanders af te schrikken, moeten we laten zien dat we terug kunnen slaan’’, legt Bijleveld uit. “Verder gaan we daders vaker publiekelijk aanspreken.”

(Bron: Defensie)

Defensieminister: geen Europees leger

Nederland wil nog steeds geen Europees leger. Dit standpunt heeft minister Bijleveld van Defensie herhaald in de Tweede Kamer. Zij vindt de ambities van de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel veel te ver gaan. "Wij gaan over onze eigen militaire inzet", zegt Bijleveld.

Merkel zei dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg dat de Europese landen het ieder te veel op eigen houtje doen en dat dat niet efficiënt is. "Ik wil een echt Europees leger, niet alleen een eenheid die we zo af en toe kunnen inzetten." Een paar dagen daarvoor pleitte Macron voor een echt leger, omdat Europa zich nu onvoldoende zou kunnen beschermen.

Premier Rutte heeft steeds gezegd dat Nederland voorstander is van vergaande samenwerking. Dat gebeurt bijvoorbeeld met België en de F-16's, en Duitsland met tankeenheden. Ook is het kabinet in bepaalde gevallen voor gezamenlijke inkoop van wapens. Maar een Europees leger kan dus niet op Nederlandse steun rekenen.

(Bron: NOS)

OM vervolgt militairen na fataal duikongeval

Het Openbaar Ministerie vervolgt 3 militairen die eind 2015 betrokken waren bij een dodelijk duikongeval op Curaçao. Hierbij kwam een 23-jarige vrouw om het leven. 

De militairen, een 49-jarige vrouw en 2 mannen van 51 en 44 jaar, hebben volgens het OM de dienstvoorschriften overtreden, waardoor er een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. Alle verdachten zijn militairen van de Koninklijke Marine.

De marineduiker was 2 jaar geleden voor een meerdaagse oefening op Curaçao. Ze maakte een duik naar 40 meter en liet weten dat er water in haar masker liep. Kort daarna viel de spraakcommunicatie uit. Daarom werd overgegaan op communicatie via de seinlijn. Aan het einde van de duiktijd reageerde de vrouw niet meer. Hierna is direct een reddingsactie gestart, maar deze mocht niet meer baten.

Het OM verwijt de duikeenheid dat de oefening direct afgebroken had moeten worden toen de communicatie uitviel. Ook wordt de militairen verweten dat ze na het uitvallen van de spraakcommunicatie onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker.

Het is nog onduidelijk wanneer de zaak door de Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem wordt behandeld.

(Bron: ANP)

Eigen radiozender voor veteranen

Nederlandse veteranen hebben een eigen radiozender: veteranenradio.nl. Via internet is de eerste aflevering inmiddels uitgezonden. Er wordt ingezet op 1 uitzending per maand. 

De zender maakt radioprogramma's voor Nederlandse veteranen, hun familie en andere geüniformeerden die deelnemen of hebben deelgenomen aan internationale vredesoperaties. De programma's moeten de onderlinge verbondenheid versterken en de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen vergroten. Uitzendingen zijn na afloop als podcast op de site van de zender te downloaden.

De stichting Veteranenradio werd vorig jaar opgericht, maar het duurde nog 14 maanden voordat ze daadwerkelijk konden beginnen. Het is de bedoeling dat het aantal programma in de loop van de tijd stijgt en er uiteindelijk wekelijks live wordt uitgezonden. Om dat mogelijk te maken is Veteranenradio nog op zoek naar vrijwilligers.

(Bron: Defensie)

Minister en koning op Schotse hoogvlakte

De loodzware bergtraining van de 2nd Marine Combat Group in de Schotse bergen kon dit jaar rekenen op hoog bezoek. Zowel defensieminister Ank Bijleveld als Koning Willem-Alexander kwamen een kijkje nemen. Zij zagen met eigen ogen, en ondervonden aan den lijve, wat het is om onder zware omstandigheden te trainen. 

De harde wind, de slagregen en het onherbergzame terrein vroegen het uiterste van de mariniers. Dat maakte indruk: "Het zijn zware omstandigheden, maar als je van de natuur en het buitenleven houdt is het ook een uitzonderlijk mooie ervaring. Die prachtige vergezichten blijven mij althans nog lang bij."

200 mariniers trainden 5 weken lang in de bergen. Bijleveld noemde het indrukwekkend: "Het is niet gemakkelijk om onder deze extreme omstandigheden te overleven. Laat staan te vechten." 

(Bron: Defensie)

24 aanhoudingen Duitse grens

Bij een grote controle aan de Duits-Nederlandse grens heeft de Koninklijke Marechaussee donderdag 24 mensen aangehouden. Ze werden onder meer opgepakt voor witwassen of openstaande arrestatiebevelen.

De marechaussee controleerde samen met de Nederlandse en Duitse politie en Douane circa 4.400 personen en ruim 2.500 voertuigen. Op de belangrijkste toegangswegen van en naar Nederland werden alle passerende voertuigen gecontroleerd. Daarbij werd bijna 24.000,- aan openstaande geldboetes geïnd.

Met de grenscontrole willen de opsporingsdiensten de grensoverschrijdende criminaliteit bestrijden, evenals mensenhandel en -smokkel.

(Bron: ANP)