07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en ingezonden materiaal

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie en video laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie en video verandert alles om ons heen.

In deze editie van LENS! kijken we terug op de mooiste foto’s van de afgelopen maanden. 

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s of video’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb en video's in origineel formaat van circa 1 minuut.

We starten deze editie van LENS! met 5 foto’s van de bergtraining in de Schotse Hooglanden, waar 200 mariniers aan meededen. Foto: Jarno Kraayvanger.

De oefening wordt zwaar door het bergachtige terrein, harde wind, snel veranderende weersomstandigheden en de vele regenval. Foto: Jarno Kraayvanger.

De bergtraining behoort samen met de wintertraining in Noorwegen tot de zwaarste beproevingen voor militairen van het Korps Mariniers. Foto: Jarno Kraayvanger.

Dit jaar bezocht Koning Willem-Alexander (links op de foto) de militairen in Schotland. Hij deed mee aan onder meer een survival training en overnachtte in de buitenlucht. Foto: Jarno Kraayvanger.

Militairen die zowel de berg- als wintertraining met succes hebben afgerond, krijgen het ‘Hijgend Hert’. Een felbegeerde onderscheiding die bewijst dat militairen onder extreme omstandigheden kunnen opereren. Foto: Jarno Kraayvanger.

Koning Willem-Alexander en Koningin Màxima hebben in Londen een bezoek gebracht aan Zr. Ms. Zeeland, die hier op een zeer fotogenieke locatie ligt. Foto: John van Helvert.

In het dagelijks leven kom je zo’n verkeersbord niet tegen, maar op het militaire oefenterrein in het Duitse Bergen-Hohne is het geen uitzondering. Foto: John van Helvert.

Deze oefening werd genomen tijdens de internationale oefening Falcon Autumn. Op de motor een Hoofd Heli Instructeur (HHI). Foto: sergeant-majoor Gerben van Es.

Een zwemtraining op de Van Ghentkazerne in Rotterdam tijdens de kennismakingsdagen van het Korps Mariniers. 19 personen deden mee en uiteindelijk bleven er 12 geschikte kandidaten over. Foto: Louis Meulstee.

Een bijzonder doorkijkje, gefotografeerd tijdens de landing van een parachutesprong van 11 Luchtmobiele Brigade. Foto: Louis Meulstee.