03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

De duizendpoot van Defensie

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Valerie Kuypers

Secretaris-generaal Wim Geerts vertelt…

Het is de hoogste ambtenaar van Defensie. Een generaal, maar zonder sterren of uniform. Een duizendpoot met veel taken en verantwoordelijkheden. Secretaris-generaal Wim Geerts (55) is geen militair, maar wel een van de hoogste bazen bij Defensie. In dit  interview vertelt hij over zijn gevarieerde werk. “Het is veeleisend, maar wel een heel mooie baan.”

Wim Geerts is verantwoordelijk voor de leiding aan ruim 60.000 defensiemedewerkers

Hij adviseert de minister en staatssecretaris, stuurt de organisatie op hoofdlijnen aan, besluit bijvoorbeeld mee over uitgaven en personeelsbeleid. Lost problemen op en blust brandjes. Figuurlijk. “Brandjes voorkomen is nog beter.” Feitelijk is Geerts verantwoordelijk voor de leiding aan de ruim 60.000 defensiemedewerkers. Hij kijkt met een helikopterview naar de organisatie en focust op hoe hij kan helpen bij urgente en gevoelige onderwerpen.

Concrete voorbeelden

Maar wat betekent dat precies? Geerts z’n functie wordt concreet als hij met voorbeelden komt. “Neem de arbeidsvoorwaarden. De afwijzing van het onderhandelingsresultaat was een duidelijk signaal. Op dit moment denk ik actief mee over hoe we nu verder moeten.” 

Hij is ook korpsbeheerder van de Koninklijke Marechaussee. In die hoedanigheid spart hij bijvoorbeeld met de marechausseeleiding over bepaalde problemen en oplossingen. “De reizigersstroom op Schiphol neemt toe en er zijn meer marechaussees nodig voor de grensbewaking. Waar nodig hak ik knopen door. Bijvoorbeeld over de inzet van meer mensen.”

“Op dit moment denk ik actief mee over hoe we nu verder moeten met de arbeidsvoorwaarden en pensioenen van defensiemedewerkers.”

Defensieterrein Amsterdam

Vanuit zijn grote, statige werkkamer met marmeren schouw en plafondornamenten aan het Plein in Den Haag praat Geerts enthousiast verder over een van zijn portefeuilles. Het Marine Etablissement Amsterdam. “Door bezuinigingen ontstond het plan om een groot deel van dit defensieterrein in hartje Amsterdam af te stoten. Stukjes van het terrein zijn inmiddels verkocht. Nu we ruimer in ons jasje zitten willen we het terrein graag behouden. Daarover voeren we gesprekken met de gemeente. Als SG zet ik me hier achter de schermen voor in; meepraten, meedenken, de minister adviseren.”

‘Ik ben een groot muziek en sportliefhebber’

Nadat Amsterdam een ietwat roerige periode achter de rug heeft met de verkiezingen en een waarnemend burgemeester, kwam de kwestie in rustiger vaarwater. Nu alles weer op de rit is zijn de gesprekken opgepakt. 

Wat typeert secretaris-generaal Wim Geerts?

“Dat moet je eigenlijk aan anderen vragen. Maar oké, laat ik een poging doen. Ik ben praktisch ingesteld. Niet alleen maar praten, maar vooral ook concreet zaken regelen. Ik ben een aanpakker.”

Bezige bij

Wim Geerts is nu bijna 2,5 jaar secretaris-generaal van Defensie. Daar ging een diplomatieke loopbaan aan vooraf. Bijvoorbeeld op de ambassades in Singapore en Washington en als ambassadeur in Ottawa. Ook was hij jarenlang raadadviseur van de minister-president. Een bezige bij. 

Op de vraag welke hobby’s Geerts heeft, reageert hij: “Ik ben een groot muziekliefhebber. Liefst heb ik altijd muziek aanstaan. Behalve op kantoor, want ik ben vaak weg en er is regelmatig bezoek. Maar soms is het dan wel erg stil.” Hij kan altijd zelf nog de gitaar pakken. Met veel passie bespeelt hij dit instrument. In zijn vrije tijd in een band.   

Geerts is een groot muziekliefhebber; hij draait niet alleen veel muziek maar speelt ook zelf gitaar.

Sportliefhebber

Sport is een andere grote passie. Hardlopen, fitness en wandelen. Afgelopen zomer liep hij nog de Nijmeegse Vierdaagse. “Het was pittig, maar wat een mooie ervaring. Ik sliep op Heumensoord tussen de militairen. Leuk om zo informeel met collega’s op te trekken. Een tijd geleden heb ik meegelopen met de eindmars van 11 Luchtmobiele Brigade. Erg bijzonder, ook om meer beeld en geluid te krijgen bij de wereld van de militair.”

‘Het klinkt cliché, maar we doen het allemaal echt samen’

Bescheiden

Opvallend is dat Geerts praat over ‘de SG’ in de derde persoon. Gevraagd naar deze bescheidenheid vertelt hij: “Ik doe het niet alleen. Ik ben met veel dossiers bezig, waar veel anderen het werk voor doen. Het klinkt cliché, maar we doen het allemaal echt samen. Dat vind ik ook zo mooi aan Defensie.”