Wereldhavendagen van start

Het grootse maritieme evenement de Wereldhavendagen is vandaag begonnen in Rotterdam. Bezoekers kunnen hier onder meer een bezoek brengen aan verschillende marineschepen en het mariniersdorp. Ook worden verschillende demonstraties gegeven.

De Koninklijk Marine is al jaren een vaste deelnemer aan de Wereldhavendagen. Het thema is dit jaar ‘Energize’ en richt zich op het duurzame karakter van de Rotterdamse haven en de vele innovaties die de haven naar een schoner tijdperk gaat brengen.

Onder meer de hybride sleepboten van de Noordzeeklasse varen met duurzame brandstof en aan boord van mijnenjagers en hydrografische schepen ontwikkelt de marine zich ook op het gebied van duurzaamheid. 

(Bron: Defensie)

Bijna 30 vreemdelingen aangehouden in Moerdijk

De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben bij Moerdijk 28 vreemdelingen aangehouden. Een wijkagent uit het gebied repte eerder deze week op Twitter over de aanhouding van 7 Eritreeërs in het industriegebied van Moerdijk.

Kort daarna meldde de marechaussee dat nog eens 21 vreemdelingen in een koelwagen in het havengebied van Moerdijk zijn aangetroffen. “Vermoedelijk zijn dit ook Eritreeërs, maar dat weten we nog niet zeker”, aldus een woordvoerder.

Eind vorige maand schreef burgemeester Jac Klijs van Moerdijk een brandbrief aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij deed zijn beklag over de beperkte politiecapaciteit, waardoor het onmogelijk zou zijn om de haven van Moerdijk veilig te houden. Het politiehaventeam telt slechts 3 agenten.

(Bron: ANP)

Ridderslag Apache-vlieger Roy de Ruiter

Met een ferme slag op de linkerschouder is reserve-majoor Roy de Ruiter vorige week tot Ridder Militaire Willems-Orde geslagen.

De voormalige Apachevlieger kreeg deze hoogste onderscheiding uit handen van koning Willem-Alexander, voor zijn optreden in Afghanistan, tussen 2007 en 2009.

Met gevaar voor eigen leven ondersteunde hij grondtroepen, ging onverschrokken door in het heetst van de strijd en nam veelvuldig initiatieven om operaties te laten slagen. De daden waarvoor De Ruiter op het Haagse Binnenhof is onderscheiden spreken voor zich, en maken indruk. 

(Bron: Defensie)

Explosief op weegschaal

Een inwoner van rivierengebied Altena heeft een door hem gevonden explosief uit de Tweede Wereldoorlog mee naar huis genomen, op een weegschaal gelegd en de afmetingen vastgesteld. De man vond de bom in een weiland. “Levensgevaarlijk”, aldus de geschrokken wijkagent Ruud Peters.

Nadat de vinder zelf de politie belde om over zijn vondst te vertellen, is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse gekomen om het 4 kilo wegende gevaarte onschadelijk te maken. “Laat hem liggen waar hij nu ligt, niks doen, we komen eraan.’”

Wijkagent Peters: “We blijven iedereen waarschuwen: raak zo'n explosief niet aan. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen ze zelfs oprapen. Als zoiets ontploft, is het leed niet te overzien.” Waar het explosief is gevonden en waar de vinder woont, wordt bewust niet bekendgemaakt. “Bovendien schaamt de man zich diep over zijn onhandige optreden.”

(Bron: AD/Rivierenland)

Vooroorlogse foto’s

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft bijna 2.000 historische luchtfoto’s vrijgegeven. Met de 1.000 beelden die het instituut vorig jaar al heeft vrijgegeven ontstaat een completer beeld van hoe Nederland er in de jaren 1920 en 1930 uitzag.

Op de foto’s zijn onder meer de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam te zien, de fortengordel van Utrecht en de haven van Rotterdam. Van 166 foto’s is helaas niet vastgelegd waar ze zijn genomen. Het NIMH hoopt dat mensen die hun huis of woonplaats herkennen reageren. De beelden zijn gratis te bekijken via onder meer Flickr en de beeldbank van NIMH. 

(Bron: Defensie)

Militairen mogen kamp niet af

Nederlandse militairen in Afghanistan mochten de afgelopen week alleen in het hoogstnoodzakelijke geval het kamp verlaten. Reden was de oproep van Islamic Emirate om de wapens op Nederlandse militairen te richten.

Islamic Emirate beschouwde de door Geert Wilders geïnitieerde cartoonwedstrijd in Nederland als een vijandige aanval op de profeet Mohammed. Na verdere analyse van de dreiging bleek dat de maatregelen die altijd al genomen worden door de militairen in Afghanistan, ook passend zijn bij de huidige dreiging. De militairen continueren hun activiteiten buiten de poort hetzelfde als voorheen. 

(Bron: Defensie)

Oversteek Middellandse Zee steeds dodelijker

Vluchtelingen en migranten die in bootjes de Middellandse Zee oversteken lopen daarbij een stuk meer risico dan vorig jaar. Dat komt onder meer doordat minder reddingsschepen actief zijn voor de kust van Libië, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR)

Steeds minder migranten proberen de oversteek te maken vanuit Libië, maar degenen die nog wel vertrekken komen relatief vaker om het leven. Eind juli zijn voor zover bekend bijna 1.100 mensen omgekomen tijdens tochten over de gevaarlijke 'centrale' route over de Middellandse Zee, die onder meer naar Italië gaat. Tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar overleed ongeveer 1 op de 18 migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 1 op de 42.

Een belangrijke oorzaak is dat er minder zoek- en reddingscapaciteit beschikbaar is voor de Libische kust. “Het gevolg is dat vluchtelingen en migranten langer op overvolle en onveilige vaartuigen zitten en grotere afstanden afleggen voordat ze worden gezien en gered'', stelt UNHCR. 

(Bron: ANP)

Best Squad Competition

Militairen in Litouwen hebben vorige week meegedaan aan de internationale Best Squad Competition.

Ze liepen 50 kilometer met bepakking, waarbij onderweg hun militaire vaardigheden werden getest. Zoals schieten, handgranaat gooien, observeren en medische hulpverlening. Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

(Bron: Defensie)