06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

‘Oorlogje spelen is gewoon leuk’

Tekst André Twigt
Foto Jarno Kraayvanger | Video: adjudant Richard Frigge

Amusante International Army Show

Mitrailleurs ratelen, soldaten schreeuwen en gewonden kermen. Het drama druipt er bij het naspelen van een stukje Tweede Wereldoorlog van af. Maar het toegestroomde publiek lacht er om en kijkt er naar. Tijdens de International Army Show mag je oorlogje spelen namelijk gewoon leuk vinden.

3 dagen lang staat het terrein van voormalig vliegbasis Twenthe in het teken van historische militaire voertuigen, een legerbeurs en vooral re-enactment. Al die militaristische activiteiten bezorgen menig pacifist op zeker de bibberaties. Maar het grote publiek smult ervan. Oorlogje spelen anno 2018 is hip én een groot vermaak. 

Het publiek smult van de demonstraties op voormalig vliegbasis Twenthe.

Taboes lijken daarbij zo goed als verdwenen. Nog niet zo lang kwam je niet zomaar weg met het uitbeelden van een Duitse Feldwebel of Gefreiter. Maar tegenwoordig zal het menigeen een worst wezen wanneer een brave huisvader zich op een zaterdag in zijn Wehrmacht-uniform hijst om daarna op een verlaten veldje vol overgave het Ardennen-offensief of een gebeurtenis tijdens D-day uit te beelden. “Nog niet zolang geleden wilde iedereen Yank of Brit zijn”, vertelt een Duitse soldaat-die-anoniem-wenst-te-blijven. “Inmiddels is dat verleden tijd.”

Aanraden

“Duitsers uitbeelden, is net wat spannender”, vindt Nachthelferin Charlotte uit Vlaardingen. Bij re-enactment-vereniging ETOR 40-45 heeft ze 2 rollen: typist op een Duits bataljonshoofdkwartier of Schwester bij het Deutsche Rote Kreuz. Beide geven haar een kick: “Na een paar uur in je rol ben je volledig ontstresst en denk je nergens anders meer aan. Ik kan het iedereen aanraden.”

Re-enactment tijdens de International Army Show.

Nooit meer voorkomen

Voorafgaande aan de uitbeelding van het stukje Tweede Wereldoorlog geeft de pseudo Duitse luitenant tekst en uitleg over wat hij en zijn mede medestrijders bezielt om zich regelmatig in militaire kleding uit te dossen. Natuurlijk beleven ze er veel lol aan om zo nauwkeurig mogelijk een Panzergenadier, paratrooper bij 101 Airborne Division of commando bij de Britse Speciale Air Service na te spelen. “Maar waar het ons in de kern om draait, is mensen bewust maken dat er geen heden zonder verleden is. En dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog nooit meer mag voorkomen."

Er is volop historisch materiaal, waarmee wordt rondgereden.

Verloren

Of enkele dames van het lokale verzet er ook zo over denken? Met hun versleten, crèmekleurige schapenwollen truien, overmaatse mannenbroeken en zwarte baretten lijken ze regelrecht uit de populaire Britse TV-serie ‘Allo ‘Allo! weggelopen. Met hun Stengun-mitrailleurs maaien ze er vrolijk op los. Helaas wordt hun geknetter overstemd door het vette’, keiharde gehamer van een Duits Maschinengewehr MG34. “En dat zijn maar losse flodders”, merkt een  geïmponeerde toeschouwer op. “Als je dit hoort, kun je je niet voorstellen dat de Duitsers de Tweede Wereldoorlog verloren hebben.” Zijn buurman reageert: “Gelukkig maar. Anders hadden we hier allemaal Duits gepraat.”