03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Unieke opdracht in Vietnam

Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

School voor Vredesmissies naar Hanoi voor VN-cursus

Nederlandse militairen van de School Voor Vredesmissies (SVV) voerden deze zomer een bijzondere opdracht uit in Vietnam. In Hanoi gaven ze voor het eerst de VN-cursus ‘United Nations Military Expert on Mission’ (UNMEoM) op het trainingscentrum van het Vietnam Department of Peacekeeping Operations. 

Onder toeziend oog van een aantal Vietnamese hooggeplaatste officieren gaan de cursisten een gesprek aan bij een wegversperring.

Neergeschoten rebellen

Tijdens de eerste helft van de leergang, die zich afspeelde in het regenseizoen en regelmatig werd geteisterd door tropische buien, draaide het grotendeels om VN-doctrine. Wat is een vredesmissie, welke juridische documentatie is er en wat houdt de bescherming van burgers precies in? “Pas daarna ga je theorie en praktijk met elkaar verweven”, aldus luchtmachter sergeant-majoor Ruud Bladergroen, 1 van de instructeurs.

“Deze week zijn ze vooral aan het ‘vooroefenen’ voor de eindoefening. Zo richten ze bijvoorbeeld de teamsite in. Die gebruiken ze straks als uitvalsbasis voor het uitvoeren van opdrachten. Zoals ongewapende patrouilles, checks bij wapeninleverpunten en bezoeken aan militieleiders. Als de cursisten onderweg zijn, gooien de instructeurs er allerlei scenario’s in. Verkeersongelukken, een mijnenveld en rebellen die elkaar op klaarlichte dag in koelen bloede neerschieten: stuk voor stuk incidenten die daadwerkelijk plaatsvinden tijdens VN-missies.”

Tijdens de uitdagende eindoefening krijgen de deelnemers (en de roleplayers) het zwaar voor de kiezen.

Uitzending op individuele basis

Onder de Vietnamese deelnemers, in rang variërend van luitenant tot kolonel, bevindt zich slechts een enkeling met missie-ervaring. Logisch, daar Vietnam pas recent actief betrokken is bij VN-vredesmissies. Ter illustratie: de gebouwen van het trainingscentrum zijn 2 jaar geleden opgeleverd.

Kennis van de Engelse taal blijkt tijdens de UNMEoM essentieel. Iedere officier die deelneemt, zou op individuele basis door de VN kunnen worden uitgezonden als bijvoorbeeld waarnemer in de Centraal-Afrikaanse Republiek of in Zuid-Soedan. Daar zijn geen landgenoten die alles even rustig voor je vertalen.

“Het meest uitdagend, en ik weet het als Oostenrijker uit de praktijk, is de taal”, legt instructeur luitenant-kolonel Rolf Weber uit. “Jaren geleden hadden wij ook te weinig mensen die goed genoeg Engels spraken om de dagelijkse gang van zaken mee te krijgen. Thuis doen wij nu dus op de eerste dag al een taaltest. Wie faalt, moet naar huis. Ik heb de Vietnamese counterparts al aangeraden serieus te overwegen dit in de toekomst ook te gaan doen.” 

Tijdens een van de vele patrouilles rijdt een van de VN-voertuigen op een versperring.

Vietnamezen uitstekende partners

Gebrekkig Engels is overigens niet van toepassing op de militaire partners, werkzaam bij het Vietnam Department of Peacekeeping Operations. Zij zijn de spin in het web voor het vele regelwerk dat gepaard gaat met de organisatie van een UNMEoM-cursus. Als het MTT iets nodig heeft, of het nu gaat om vervoer of rollenspelers met raketwerpers, leveren de counterparts bijna altijd. Bepaald geen sinecure, niet in de laatste plaats omdat ze tegelijkertijd ook druk zijn met de ontplooiing van een veldhospitaal naar de missie in Zuid-Soedan.

Door deze training in Hanoi te verzorgen, helpt de SVV het Vietnam Department of Peacekeeping Operations stappen voorwaarts te zetten.

Waardevolle internationale bijdrage

Voor de Nederlandse militairen die deze zomer in de Socialistische Republiek Vietnam hebben gewerkt, was het op de eerste plaats een zeldzame ervaring dankzij de kruisbestuiving tussen collega’s uit 6 verschillende landen. Op de tweede plaats participeren dankzij deze inzet volgend jaar voor het eerst Vietnamese officieren als instructeur in de UNMEoM-cursus op de Harskamp. Maar misschien nog wel het meest belangrijk: de SVV levert met deze taak een waardevolle bijdrage aan het op een hoger niveau brengen van een nieuw Peacekeeping Centre.

Collega’s

Collega’s uit Duitsland, Zwitserland, Canada en Oostenrijk ondersteunden de Nederlandse instructeurs. Daarnaast maakte het Mobile Training Team (MTT) gebruik van enthousiaste Vietnamese instructeurs van het Vietnam Department of Peacekeeping Operations. Waar de Aziatische gastheren deze allereerste keer hoofdzakelijk meekeken over de schouders van gelouterde ervaringsdeskundigen, is het hun wens de cursus in de toekomst zónder buitenlandse hulp te kunnen geven.

Meer foto’s zien van de UNMEoM? Check de foto’s hieronder!