Tekst Arno Marchand
Foto Paul Tolenaar

Tijdelijke tentoonstelling in Nationaal Militair Museum

Overal vliegtuigen, maar geen enkele kist vloog. En dat maakte de bezoekers van de Soesterberg Luchtvaartdagen niets uit. Naast de ruime collectie die permanent in het Nationaal Militair Museum (NMM) te zien is, stonden eind augustus liefst 14 extra vliegtuigen buiten opgesteld. En die trokken veel belangstelling.

Veel meer dan verwacht weet het publiek de voormalige vliegbasis te vinden. Aan de hand van de voorverkoop rekent het NMM op 5.000 bezoekers. Die zijn er alleen al op zaterdag. Zondag, met beter weer, trekt nog eens 7.000 enthousiastelingen. Normaliter stopt de teller in het weekend op zo’n 2.500 tot 3.000.
F-86 Sabres in 2 soorten. Links en midden de F-86F waarmee de Amerikaanse luchtmacht in 1954 op Soesterberg landde. De eenheid krijgt een jaar later de aanduiding 32nd Fighter Day Squadron en blijft tot 1994 op Soesterberg gestationeerd. Rechts een Nederlandse F-86K, bijgenaamd de Kaasjager, die ook Soesterberg als thuisbasis had.
In de jaren 60 stonden deze Amerikaanse F-102 en Nederlandse Hawker Hunter ook gebroederlijk naast elkaar op Soesterberg. Maar destijds stonden ze paraat om bij dreiging vanuit het Oostblok, direct te kunnen opstijgen om het West-Europese luchtruim te verdedigen.
Het mooie van de Luchtvaartdagen is dat je vliegtuigen van heel dichtbij kunt bekijken. En aanraken. Het openen van de cockpits was – mede door pittige buien – niet altijd mogelijk, maar naar binnen gluren wél.
Hoogtepunt voor veel bezoekers is de McDonnell Douglas F-4E Phantom. De iconische Amerikaanse jachtbommenwerper stond tussen 1969-1978 op Soesterberg gestationeerd bij het 32nd Tactical Fighter Squadron.
De Phantom staat zeer toepasselijk opgesteld tegenover zijn vijand van Koude Oorlog, de Russische MiG-21 Fishbed. De extra toestellen buiten – normaal gesproken staan er slechts 2 op het platform – zijn normaliter opgeslagen in het depot en dan niet voor het publiek zichtbaar.
Soms even wachten, maar het is de moeite, want wanneer kun je nu een – voormalig – militair vliegtuig of mobiele verkeerstoren van binnen bekijken?
De Soesterberg Luchtvaartdagen zijn voor het museum een groot succes en voor herhaling vatbaar. Dat gebeurt naar verwachting over 2 jaar. Volgend jaar is er weer een tankevent.