Nederlandse Chinook dropt 400.000 liter water op Fort Hood

Een Chinook-transporthelikopter van Defensie heeft al 400.000 liter water op brandhaarden in het Texaanse Fort Hood gegooid. De situatie is nog niet onder controle. 

Het Defensie Helikopter Commando is met 4 Chinooks en 8 Apache-gevechtshelikopters in Fort Hood gestationeerd, voor trainingen en het opleiden van bemanningen. Op verzoek van de Amerikanen worden Chinooks sinds maandag ingezet voor de blusactiviteiten. 

De Chinook dropt duizenden liters water tegelijk met behulp van een Amerikaanse versie van de Bambi Bucket. In deze waterzak gaat maximaal 7.500 liter water. Iets minder dan in de Nederlandse variant.

(bron: Defensie, foto: US Army)

Italiaanse defensiebudget daalt

De Italiaanse uitgaven voor defensie dalen volgend jaar. De uitgaven komen dit jaar uit op 1,15% van het bruto binnenlands product.

Rome ondermijnt daarmee de Amerikaanse pogingen om de financiële bijdrage voor het militaire apparaat van de NAVO-leden opgeschroefd te krijgen tot 2%.

President Donald Trump zei eerder deze maand dat de partners beloofd hebben juist veel meer geld uit te trekken voor defensiedoeleinden. De Italiaanse minister van Defensie Elisabetta Trenta verzekerde de Amerikanen onlangs nog dat Italië er juist naar streeft te voldoen aan de NAVO-norm.

(bron: ANP)

Bommen in strijd tegen natuurbranden

In strijd tegen de grote bosbranden op verschillende plaatsen in Zweden, heeft het leger een bijzonder blusinstrument getest: een bom op het vuur afwerpen met een gevechtsvliegtuig.

Het leger werd gevraagd om te testen of de drukgolf die een bom teweegbrengt, ervoor kan zorgen dat de brand tijdelijk geen zuurstof meer krijgt en daardoor dooft.

De test werd gedaan in Trängslet in het Älvdal, waar een grote brand woedde op een militair schietterrein. De brandweer kon hier niet komen vanwege explosiegevaar. Daardoor mochten ook blusvliegtuigen hier niet vliegen. De test was succesvol. In een kleine straal rondom de brand doofde het vuur.

(bron: ANP)

‘Geweld tijdens treinkaping was rechtmatig’

Het door mariniers toegepaste geweld bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 was rechtmatig. De Haagse rechtbank heeft dat woensdag bepaald.

Er zijn geen aanwijzingen dat mariniers de gijzelnemers bij De Punt in 1977 zonder noodzaak doodschoten. Ook de vooraf gegeven geweldsinstructie was rechtmatig. Daarin stond dat gijzelnemers niet gedood mochten worden als zij geen gevaar (meer) vormden. De Staat der Nederlanden heeft altijd verklaard dat de mariniers volgens de instructies hebben gehandeld.   

Oudste veteraan overleden

Nederlands oudste veteraan André du Pon is op 24 juli, op 105-jarige leeftijd overleden. Voor zijn inzet tijdens de mobilisatie in 1939 en 1940 ontving de sergeant buiten dienst het Mobilisatie Oorlogskruis.

Du Pon vervulde in 1932 zijn dienstplicht bij 22ste Regiment Infanterie in Ede. Voor de grote mobilisatie op 28 augustus 1939 werd hij als reservist weer opgeroepen. Rond de Duitse inval werd Du Pon gelegerd in Wijk bij Duurstede, Dodewaard, Opheusden en Kesteren.

“Bij Vorkstation Kesteren hadden we de loopgraven aangelegd”, vertelde de veteraan vorige maand nog in een interview met de Defensiekrant. Om 4 uur ’s nachts op 10 mei openen de gevreesde Duitse BF-109 jachtvliegtuigen de aanval. “Het was chaos, we hadden nauwelijks wapens en munitie.”

Britse Spitfire-pilote Ellis (101) overleden

Een van de laatst Britse vrouwelijke piloten uit de Tweede Wereldoorlog die nog in leven was, is op 101-jarige leeftijd overleden op het Engelse eiland Wight.

Mary Ellis behoorde tijdens de oorlog tot de Air Transport Auxiliary (ATA), de organisatie die Spitfires en bommenwerpers naar het front vloog.

Ellis sloot zich in 1941 aan bij de ATA nadat ze een advertentie voor vrouwelijke piloten had gehoord op de radio. Ze bestuurde naar eigen zeggen ongeveer duizend vliegtuigen tijdens de oorlog. 

Getekend voor onbemande vliegtuigen

Het ministerie van Defensie heeft eerder deze maand een overeenkomst getekend voor de aanschaf van de 4 onbemande vliegtuigen MQ-9 Reaper.

Ze worden in de zomer van 2020 afgeleverd en gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden.

De in Amerika gebouwde toestellen kunnen ingezet worden voor het vergaren van inlichtingen tijdens buitenlandse missies, maar ook voor bijvoorbeeld hulp bij branden. De toestellen kunnen langer dan 24 uur in de lucht blijven. 

Een Reaper-systeem bestaat onder meer uit 4 vliegtuigen (spanwijdte 20 meter en 11 meter lang), radar en een grondstation. De drone wordt niet bewapend, maar kan hier met een beperkte aanpassing wel geschikt voor worden gemaakt. 3 jaar geleden stelde het ministerie de aanschaf nog uit wegens geldproblemen.

(bron: ANP)

Bijzonder brevet

3 Limburgse Jagers van 13 Lichte Brigade uit Oirschot hebben deelgenomen aan een drieweekse Basic Mountain Course in Frankrijk, om de samenwerking met het Franse 93 Régiment d’Artillerie de Montagne te vergroten.

Ook moet de kennis van het optreden in bergachtig gebied worden verbeterd. Daartoe waren de jagers in Grenoble, Valloire en de Alpe d’Heuz.

Aan het einde van de opleiding ontvingen de militairen het Brevet Alpiniste Militaire (militaire bergbeklimmer).

(bron: Defensie)

Nieuwe lichting naar Litouwen

Een nieuwe lichting militairen is eerder deze maand vanaf vliegveld Eindhoven naar Litouwen vertrokken. De 70 mannen en vrouwen vormen het laatste deel van een nieuwe rotatie, van in totaal 250 landmachters die gelegerd zijn in de Baltische staat. De uitzending duurt een half jaar.

De militairen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra militairen van het bondgenootschap gestationeerd. Dat is vooral bedoeld om deze landen gerust te stellen met het oog op de dreiging uit Rusland.

(bron: ANP)