Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Jurgen Versteeg | Infographic: xMedia | Video: luchtmacht

Chinooks al 5 keer ingezet als blusheli

Hitte en droogte. Het houdt maar niet op. Ook de luchtmacht is er maar wat druk mee. Naast het reguliere werk zijn Chinook-transporthelikopters de afgelopen maand al 5 keer ingezet voor de bestrijding van grote natuurbranden in binnen- en buitenland.

Scroll naar beneden voor meer 'blusfeitjes' & een video

Natuurbranden verspreiden zich vaak snel en bevinden zich soms op moeilijk begaanbare plekken. In dat soort gevallen kunnen 'blushelikopters' ingezet worden, met een zogenoemde Bambi Bucket onder het toestel. Deze waterzak wordt in bijvoorbeeld de zee of waterplas gevuld en boven de brandhaard geopend. Om tijd te besparen gebeurt het vullen zo dicht mogelijk bij de brand. Zelfs in zwembaden. 

Hulp!

Als de civiele brandweer het vuur niet zelf kan bestrijden, wordt Defensie om hulp gevraagd. Zo kan de militaire brandweer, met specialistische kennis en materieel, worden ingezet voor complexe zaken. Bijvoorbeeld op schepen en in vliegtuigen. De luchtmacht kan met blushelikopters (Chinook of Cougar) vanaf grote hoogte, maximaal 10.000 liter water in een keer droppen.

Amerika

En niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland worden blusacties uitgevoerd. Zoals eerder deze week in de Verenigde Staten. Bij Fort Hood  (Texas) brak een grote bosbrand uit. De Amerikanen vroegen 302 Squadron, die in die omgeving haar thuisbasis heeft, om hulp.