Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Ambitieuze plannen op Aruba

‘De eerste energieneutrale kazerne ter wereld’. Het is een ambitieus plan, maar luitenant-kolonel der mariniers Timon van Dishoeck wil over een paar jaar al de energie die ze verbruiken op Marinierskazerne Savaneta Aruba zelf opwekken. 

“Energieneutraal heeft misschien een geitenwollensokkenimago, maar we kunnen er alleen al op deze kazerne honderdduizenden euro’s mee besparen”, reageert detachementscommandant Van Dishoeck trots. “En dat geld kunnen we weer investeren in bijvoorbeeld ons materieel. Ja, dan wordt het interessanter hè! En je doet ook nog iets goed voor het milieu.”

Werkt het wel?

Hoofd Materieelsdienst LTZ 2OC (TD) Jeroen van Dasselaar (36) deed de laatste maanden onderzoek naar het energieverbruik op Savaneta. “Dag en nacht stond de airco aan en soms de ramen erbij open, verouderde verlichting en een paar zonnepanelen waarvan niemand wist of ze het überhaupt wel deden”, vertelt hij.

Hoofd Materieeldienst LTZ 2OC (TD) Jeroen van Dasselaar deed de laatste maanden onderzoek naar het energieverbruik op Savaneta

Veel geld besparen

Een simpel sommetje leerde dat er jaarlijks bijna 3.5 miljoen kWh energie werd verbruikt. Dat komt neer op € 1 miljoen per jaar. Daar kun je ook 15.000 vaatwassers een jaar lang dagelijks voor laten draaien. Driekwart van die kosten ontstond door loeiende airco’s. Door al die apparaten aan te sluiten op een schakelsysteem, gaan ze op gezette tijden aan en uit. Dat bespaart jaarlijks ruim € 200.000,-. Van Dasselaar vertelt: “En het systeem kost ons slechts € 16.000,-. Ofwel, we hebben het binnen 1 maand terugverdiend.” 

Zonnepanelen

Door ook fors te investeren in 4.000 zonnepanelen, moet de totale energierekening volgend jaar met 30% naar beneden. In 2020/2021 moet er net zoveel (zonne)energie worden opgewekt als op de kazerne wordt verbruikt. “Het uiteindelijke doel is energieonafhankelijk zijn”, benadrukt overste Van Dishoeck. “Dan kun je in feite de kabel met de energiemaatschappij doorknippen. Maar dat betekent ook dat je de opgewekte energie moet opslaan met accu’s, om het ’s nachts te kunnen gebruiken. Dat is nu nog te duur.” 

Een simpel schakelsysteem tussen airco’s scheelt jaarlijks ruim € 200.000,-.
De resultaten van dit soort energiebesparende maatregelen worden gebundeld in een computerprogramma.

Uitrollen

Het gaat overste Van Dishoeck niet louter om geld besparen, maar ook om onafhankelijk te zijn van externe partijen. “Hoe mooi zou dat zijn in een missiegebied? Nu rijden we af en aan met brandstof om de generatoren draaiend te houden. Als je dat zelf kunt opwekken, bespaar je niet alleen brandstof, maar ook kosten voor transport en beveiliging.” Hoewel hij vol enthousiasme is over de plannen, is het energieneutraal maken van missiegebieden nog wel verre toekomstmuziek. “Klopt, laten we eerst beginnen op kazernes. Dan kunnen we het daarna op basis van ervaringen verder uitrollen.”