Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Hille Hillinga en sergeant Jan Dijkstra

Snuffelen aan het militaire leven

Lange lokken in een staart, sieraden af, overall aan, veldfles afgetopt met water en even alleen veldrantsoenen. Tientallen ambtenaren en leden van politieke jongerenorganisaties hebben vorige week hun bureau verruild voor een militair bivak. “Ik zei direct ja, maar ik had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond.”

De twintigers en dertigers werden een paar dagen ondergedompeld in het militaire leven. De ene helft was te gast bij School Luchtmobiel in Schaarsbergen en de andere helft ging naar het Korps Mariniers op Texel. 

Een rondje over de stormbaan mag niet ontbreken.

Wat doe ik hier?

“Er waren momenten dat ik dacht: wat doe ik hier? Maar toen het afgelopen was wilde ik niet naar huis.” Marike Kielman werkt als communicatieadviseur op het ministerie van Defensie en ging 2 dagen mee op bivak in Schaarsbergen. De bivak op Texel duurde 3 dagen. 

Ze beschrijft haar militaire collega’s als supermensen. “Onvoorstelbaar wat ze allemaal doen. Zowel fysiek als mentaal en ook nog eens onder extreme omstandigheden. Wat wij die 3 dagen hebben meegemaakt is natuurlijk niet te vergelijken, maar het geeft wel een goed beeld.”

Bij een bivak hoort rantsoen.

Het moeilijkste vond de communicatieadviseur dat ze vanaf het eerste moment overgeleverd was aan anderen. “Je weet niet wat je gaat doen, laat staan hoelang. Wij bleven maar vragen stellen, maar je moet gewoon luisteren en doen.”

De lefsprong

Hoewel ze niet echt hoogtevrees heeft, was een wandeling over de evenwichtsbalk op 20 meter hoogte toch echt een uitdaging. “En de lefsprong… toen twijfelde ik toch even. Dan moet je op 15 meter hoogte naar een touw springen. Heerlijk die adrenaline als je het hebt gedaan.”

Lopen over de evenwichtsbalk en springen van de klimtoren wordt als meest spannende activiteit ervaren.

Elisa van Dam, lid van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, had zich niet echt voorbereid. Een dag voor het moment-supreme besefte ze zich pas goed dat het wel om een militaire bivak ging. “Die fysieke en mentale inspanning is onvermijdelijk.”

Elisa van Dam

Het begon allemaal met een rondleiding op Zr. Ms. Johan de Witt en een ontspannen diner. “We dachten nog: dit houden we prima een week vol. Maar toen we het veld in gingen werd het snel zwaarder. Overall aan, tent opzetten en bikkelen. Het was zwaar en leerzaam door lezingen en ervaringen van militairen.”

Teamwork is onlosmakelijk met Defensie verbonden. Elisa begrijpt nu wel waarom: “Het is mooi om te zien dat je in 3 dagen tijd zo’n sterke band opbouwt met onbekenden. Je moet elkaar immers vertrouwen en helpen om opdrachten te halen.”

Op Texel werd een mars afgelegd langs onder meer het strand.

Belangrijke besluiten

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer is blij met het enthousiasme van de deelnemers. “Een deel werkt bij Defensie, maar heeft weinig zicht op de dagelijkse praktijk bij operationele eenheden. Dat geldt ook voor jonge politici, terwijl zij in de toekomst misschien wel belangrijke besluiten over de krijgsmacht nemen.”