06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Fulltime ICT’er, parttime militair

Tekst ritmeester Bianca Brasser
Foto Herman Zonderland en Paul Tolenaar

Het beste van 2 werelden

4 dagen per week werkt Rosanno Sambajon (47) als ICT’er bij het UWV. Maar vrijwel elke vrijdag hijst hij zich in zijn militaire uniform. Sambajon is namelijk reservist. Oftewel: parttime militair. Net als duizenden anderen combineert hij zijn dagelijkse werk met een baan bij Defensie. 

Voor het UWV is Sambajon de man van de applicaties en systeembeheer. Bij de landmacht houdt hij zich als sergeant-majoor bezig met communicatie omtrent reservisten. Hij zorgt met zijn collega’s voor mediabegeleiding bij oefeningen, hij fotografeert, geeft interviews en werkt mee aan het vakblad voor reservisten. Ook beheert hij de reservistenpagina’s op het intranet en de social mediakanalen. 

“Dit is de ideale mix”, klinkt het overtuigd. “Ik heb een passie voor de krijgsmacht, maar zou niet alleen maar militair willen zijn. Nu doe ik 2 totaal verschillende dingen met veel plezier.” 

Bij het UWV werkt Rosanno Sambajon als ICT’er.

Reservist worden?

Bij Defensie is steeds meer vraag naar reservisten. De parttime militairen spelen een belangrijke rol. Zo kan piekbelasting beter worden opgevangen en hoeft Defensie niet zelf alle specialismen in huis te hebben. Wil jij militair worden zonder je huidige baan op te geven? Klik hier voor vacatures: www.werkenbijdefensie.nl/dit-kun-je-doen/reservisten

UWV versus Defensie

Het werk als reservist is vrijwillig, maar wel betaald. “Ik heb 2 werkgevers en 2 verschillende contracten”, legt Sambajon uit. “De vrijdag is al 25 jaar de dag waarop ik meestal voor Defensie werk. Als ik voor een klus op een andere dag word gevraagd, bespreek ik dit altijd eerst met mijn manager. Het UWV gaat voor, maar meestal kan ik wel iets regelen.”

Van dienstplicht naar parttimer

In 1990 vervulde Sambajon zijn dienstplicht en ging daarna in de burgermaatschappij aan de slag. “Maar het militaire leven bleef trekken”, blikt hij terug. Sambajon sloot zich aan bij het Korps Nationale Reserve (Natres). Het startpunt van zijn loopbaan als parttime militair. Eerst als soldaat geweerschutter met beveiligingstaken, gevolgd door functies als onderhoudsmonteur, plaatsvervangend groepscommandant, hoofd verbindingen en onderhoud en stafonderofficier berichtenkantoor.

“De rangen liepen op en ik was bloedfanatiek. Ik volgde militaire opleidingen en doorliep de Koninklijke Militaire School om onderofficier te worden.” En dat alles naast zijn ‘gewone’ baan in de ICT. 

Hij werd regelmatig naar voren geschoven als er media-aandacht was voor het werk van reservisten. Zo rolde de ICT’er de communicatiewereld bij Defensie in. “Ik werd gevraagd bij Werving en Voorlichting en nu werk ik alweer 4 jaar bij de sectie communicatie.”

Rosanno Sambajon begon als parttime militair met het bewaken en beveiligen van complexen in Nederland. Nu, 25 jaar later, is hij sergeant-majoor in het communicatievak.

ICT-skills

Zijn ICT-achtergrond komt wel goed van pas bij de krijgsmacht. In 2010 werd hij 7 maanden uitgezonden als datamanager naar Uruzgan. “Ik zat op mijn werk toen ik gebeld werd: ‘Hey Rosanno, we zoeken nog een frontfillerin Afghanistan’. Ik zei meteen ja. Dit was een once in a lifetime opportunity.”

Veel reservisten nemen voor een uitzending in overleg met hun werkgever een sabbatical, maar Sambajon nam tijdelijk ontslag. “Ik liet in mijn ontslagbrief opnemen dat ik na mijn uitzending weer terug kon komen bij het UWV en dat is ook gebeurd.”