Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant Hille Hillinga

Maximaal presteren op militaire vijfkamp

Doorzettingsvermogen, fitheid, snelheid en strategisch inzicht: competenties waarover elke militair moet beschikken. De militaire vijfkamp is hét sportevenement om te bewijzen dat je ze onder de knie hebt. Voor landmachtsergeant Maik Lathouwers (22) was het z’n eerste deelname. Al is hij geen groentje. Zeg maar liever groot sporttalent.

Al ruim 100 jaar wordt gestreden om het felbegeerde Vijfkampkruis. De top 3 krijgt bovendien een medaille Nationaal Militair Kampioenschap. En dát is vandaag het doel van Maik. Om voor het eerst mee te kunnen doen aan de Militaire Vijfkamp werd hij een dag eerder uit een oefening gehaald. Tijd voor slaap was er nauwelijks, maar vandaag moet het toch gebeuren. Slaapgebrek of niet. “Ik wil mijn persoonlijk record op de hindernisbaan verbreken. Van 2.55 naar 2.50 minuten.”

In het zwembad liggen uitdagende hindernissen waar vijfkampers onderdoor en overheen moeten.

Nederlands team

De jonge landmachter wil zichzelf niet zonder reden bewijzen. De commandant Pantsergeniegroep is pas kort geleden toegevoegd aan de Nederlandse equipe. “Tussen deelnemers uit alle geledingen bij Defensie zoeken wij nieuwe atleten voor het Nederlands team”, vertelt chef d’équipe majoor Henri van der Linde. “Amper een maand geleden deed Maik mee aan zijn allereerste internationale toernooi. En ook vandaag verrast hij positief. Ik ben een trotse teamcaptain.”

Goed voorbereid

Ruim 100 deelnemers laten tijdens de militaire wedstrijd zien wat ze waard zijn op de hindernisbaan, bij het schieten, zwemmen, hardlopen en handgranaat werpen. “Ruim een derde valt al af bij het Colt schieten, doordat ze niet genoeg punten halen”, vertelt Roel Hessing van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS). “Maar een goede vijfkamper is voorbereid op álle onderdelen. Want als één van de sporten je niet ligt, zakt het puntenaantal snel.”

Vroeger schoten vijfkampers met scherp, maar tegenwoordig kunnen zij terecht in de Klein Kaliber Wapen Simulator.

Internationaal presteren

Geweerschieten is voor Maik in ieder geval geen enkel probleem. Alsof het niets is maakt hij uitsluitend treffers en gaat hij moeiteloos door naar het hinderniszwemmen. “Ik zie vandaag als trainingsmoment voor een hoger doel: internationaal presteren. Uiteindelijk wil ik naar de Militaire Wereldspelen; de Olympische Spelen voor militairen.”

Hobby

Maar hij realiseert zich ook dat die tegenstanders niets anders doen dan trainen. “En ik heb ook nog gewoon een baan. Gelukkig houdt mijn baas rekening met deze ‘hobby’. Dat komt ook omdat het elkaar versterkt. Vaardigheden als concentratie, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid heb ik zowel als militair en als vijfkamper nodig.”

Medaille binnen handbereik

Na handgranaatwerpen is het tijd voor het moment suprême: de hindernisbaan. Als Maik warmloopt is de focus in zijn ogen af te lezen: hij is vastbesloten 5 seconden sneller te lopen dan zijn oude tijd. Na het startsignaal stuift hij weg. Kettingladders, evenwichtsbalken en stormmuren zijn geen partij voor hem. Na preciés 2.50 minuten ploft hij hard neer op de dikke mat. ‘Lekker bezig jongen’, roepen collega’s bemoedigend. Reageren kan nog niet. Zijn borstkast gaat hard op neer, zo buiten adem is hij. Maar zijn record staat. En slechts 1 persoon zette een betere tijd neer. Na het laatste onderdeel, 8 kilometer hardlopen, wint Maik de zilveren medaille.

Maik Lathouwers verbetert zijn tijd op de hindernisbaan van 2.55 naar 2.50 minuten.

Ook meedoen?

Volgens Roel Hessing van de Sportcommissie Koninklijke Landmacht zijn vijfkampers meestal geen teamsporters, maar mensen die individueel sporten leuk vinden. En dat hoeven geen topatleten als Maik te zijn. Hessing: “De meeste deelnemers zijn wél meer dan basisfit, maar ook amateurs die denken aan de minimumeisen te voldoen, mogen zich opgeven.”

Voor het laatste onderdeel rennen de mannen 8 en de vrouwen 4 kilometer in de omgeving van de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. De 20 deelnemers die in de andere 4 onderdelen het meeste punten binnensleepten, mogen met een jachtstart apart starten.

Geschiedenis

Al ruim 100 jaar strijdt Defensiepersoneel om het felbegeerde Vijfkampkruis dat op het uniform gedragen mag worden. Hessing: “Zo’n 25% van de deelnemers haalt genoeg punten om die te bemachtigen.” Daarnaast worden gouden, zilveren en bronzen medailles uitgereikt aan winnaars uit 4 verschillende groepen: heren in 3 leeftijdscategorieën en dames.
Tot een paar jaar geleden duurde het sportevenement 2 dagen. Maar doordat het aantal deelnemers terugliep, is het teruggebracht naar 1 dag. Majoor Van der Linde: “Dit legt minder druk op afdelingen. Commandanten zijn eerder geneigd personeel 1 dagje verlof te gunnen voor een sportevenement, dan 2.”