Tekst Charlotte Snel
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

‘Dit was niet per se de bedoeling’

Perfecte foto écht geen vooropgezet plan

De juiste tijd, de juiste plaats en een heel klein beetje geluk. Dat zijn volgens defensiefotografe sergeant-majoor Maartje Roos alle ingrediënten voor het nemen van dé perfecte foto. Tijdens een werktrip in New York valt ze met haar neus in de boter en schiet ze het iconische beeld waar we met z’n allen zo van smulden: onze Jantjes met petten in de lucht, midden op Times Square. “Natuurlijk ben ik daar best trots op.”

“Nee, het was geen voor opgezet plan!” Marinewoordvoerder LTZ 2OC Jan Pullen die de trip naar New York van A tot Z plande, bevestigt Maartjes woorden. “Hand in het vuur, echt niet. Ik kan veel regelen, maar zoiets in scène zetten op Times Square? Nee, het was een spontane actie.” 

De Jantjes worden als ware helden onthaald.

Het oorspronkelijke doel die avond is het nemen van een groepsfoto van de 93 bemanningsleden van Zr. Ms. Holland. Gewoon ergens op Times Square. Maartje heeft vooraf wel een idee, maar laat zich lekker leiden door het moment. “Ik was nog nooit in New York geweest, dus het beeld dat ik van Times Square had, was voornamelijk gebaseerd op een aanname uit films. Veel mensen, drukte.”

Mensenmassa

Het beeld van de fotografe blijkt aardig te kloppen. In de krioelende mensenmassa wordt de matrozen weinig rust gegund. Van alle kanten worden ze aangeklampt en met hun witte kloffies voor smartphonelenzen getrokken. Maartje weet nog snel wat tof beeld te schieten, maar voor die groepsfoto blijkt toch meer ruimte nodig. Dan gebeurt er iets waanzinnigs. 

“Ik geloof dat we 1 keer subtiel vroegen of mensen een beetje aan de kant wilden gaan en toen was het al gebeurd. Die mensenmassa spleet net als de Rode Zee uiteen. Bizar om mee te maken zo midden in alle drukte. Dat effect hebben militairen in uniform blijkbaar in de Verenigde Staten. Die jongens werden echt op handen gedragen.”

‘Dat effect hebben uniformen blijkbaar’

Bloedheet

Maartje bedenkt zich geen moment en grijpt haar kans. Een paar keer klikken en de perfecte foto is genomen. Zonder dat ze dat zelf doorheeft, overigens. “Joh, het was bloedheet daar. Ik rende met 2 camera’s heen en weer, totale hectiek. Ik riep ergens in het voorbijgaan ‘1, 2, 3, petten in de lucht!’ Ergens had ik wel het vermoeden dat het mooi beeld was, maar daar was ik toen niet per se van overtuigd.”

Zr. Ms. Holland maakte een korte tussenstop in New York na een missie van 3 maanden in het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk. De bemanning mocht even de stad in.

Viral

De volgende morgen wordt de beeldmaakster vroeg uit haar bed gebeld door collega's van het Mediacentrum Defensie in Den Haag. De foto van ‘onze jongens’ in vol ornaat op Times Square, moet nú in de allerbeste resolutie door worden gestuurd. Er is interesse vanuit de media. En niet zo’n beetje ook.

De Telegraaf opent woensdag 4 juli met de foto van de Brabantse, het Algemeen Dagblad vult een halve spread met het iconische beeld en ook online gaat de prent al snel viral. “Ik hoorde via via aan boord dat de foto overal werd gedeeld. Dat is natuurlijk heel tof. Stiekem ben ik er ook best wel trots op. Of dit een inzending voor de Zilveren Camera wordt? Haha, wie weet!”

De Telegraaf opent woensdag 4 juli met de iconische foto.

Voorpagina logische keus

De nieuwsregisseurs van De Telegraaf zijn het niet altijd met elkaar eens, maar over de voorpagina van woensdag 4 juli lagen ze al snel op een lijn. De foto van Maartje moest de opening worden. Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland: “Hier kun je kort over zijn: dit is gewoon een geweldige foto. Er zit van alles in. Een stuk Defensie en nieuwswaarde, maar tegelijkertijd vooral veel spontane gezelligheid. Het is duidelijk dat die jongens echt als helden werden onthaald. Het komt weinig voor dat we zulke foto’s zien van Nederlandse militairen in het buitenland. Complimenten voor de fotograaf!” 

Tussenstop

Zr. Ms. Holland maakte een korte tussenstop in New York na een missie van 3 maanden in het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk. De laatste keer dat een Nederlands marineschip New York bezocht was in 2015, toen het Landing Platform Dock Zr. Ms. Johan de Witt na een oefening de stad aandeed.