Marineschip Doorman beëindigt operatie
Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman heeft deze week de deelname aan NAVO-operatie Sea Guardian beëindigd. Afgelopen maanden voer het schip op de Middellandse Zee om de scheepvaart in beeld te brengen.
"We hebben geen illegale activiteiten gezien of drenkelingen gered, maar wel aan de beeldopbouw gewerkt en de scheepvaart in het oostelijk deel van de Middellandse Zee gemonitord", aldus het hoofd Operationele Dienst van de Doorman, luitenant ter zee 1 Gerben Koren. Voor het personeel aan boord is de tijd voorbij gevlogen. "Naast het uitvoeren van diverse operaties, bood Zr. Ms. Karel Doorman fantastische trainingsmogelijkheden. Daarvan is dankbaar gebruik gemaakt.”
(Bron: Defensie)
OPCW: vermoedelijk chloorgas gebruik in Idlib
Bij een aanval in de Syrische provincie Idlib is volgens de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens mogelijk chloorgas gebruikt. De onderzoekers baseren zich onder meer op getuigenverklaringen en monsters. Ook hebben zich na de aanval patiënten gemeld bij medische centra met symptomen die wijzen op blootstelling aan chloor en andere chemicaliën.
Het gas zou op 4 februari zijn gebruikt bij een aanval op de plaats Saraqib, die op dat moment niet in handen was van de regering. Het gebruik van verboden chemische wapens ligt internationaal erg gevoelig. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk beschuldigden het Syrische regime eerder dit jaar van een aanval met dergelijke wapens op de stad Douma bij Damascus. Wie verantwoordelijk is voor de aanval begin februari is vooralsnog onbekend.
(Bron: ANP)
Schietverbod mortier van de baan
Militairen mogen weer schieten met 81 mm-mortieren, nadat in oktober een schietverbod werd uitgevaardigd. Er werden toen problemen met het wapen geconstateerd. De gebreken kwamen vorig jaar bij een reguliere schietoefening naar voren.
In Litouwen hebben afgelopen week Nederlandse militairen voor het eerst weer met de mortieren geschoten. Om de veiligheid bij de oefening te garanderen, werden door Defensie 2 extra veiligheidsfunctionarissen naar het land gevlogen. Defensie zet zich in om de veiligheidscultuur binnen de organisatie te verbeteren. Dat gebeurt onder meer na een hard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval in Mali in 2016 waarbij 2 doden vielen.
(Bron: ANP)
Voedseltekort bedreigt bevolking Mali
Een kwart van de bevolking van Mali kampt met voedselgebrek. Volgens de Verenigde Naties zijn zo'n 4,3 miljoen mensen aangewezen op hulp, onder wie 274.000 kinderen die worden bedreigd door acute ondervoeding. Er is zeker € 85 miljoen nodig om de nood te lenigen.
Door interne conflicten in het centrale deel van het Afrikaanse land is sinds half februari een nieuwe vluchtelingstroom op gang gekomen richting Burkina Faso. In de omringende landen verblijven inmiddels 137.000 Malinezen die wegens het geweld zijn gevlucht.
(Bron: ANP)
Bliksembeveiliging munitiebunkers aangepast
Bij 24 (kleine) munitiebunkers in Veenhuizen past een civiel bedrijf sinds deze week de bliksembeveiliging aan.
De bunkers hebben wel bliksembeveiliging, maar tijdens keuringen vorig jaar bleek dat een deel niet volgens de huidige normen is aangelegd. Het aanpassen duurt een dag per bunker. Volgens de planning zijn de 24 bunkers dus op 11 juni helemaal up-to-date.
Tijdens de werkzaamheden blijft het munitiecomplex volledig operationeel. Ook is er geen risico voor de omgeving of het personeel. Voor een kruitopslagbunker duurt het wat langer voordat deze helemaal gereed is. Hier moeten ook 4 palen worden geplaatst waarvan de levertijd 12 weken is.
(Bron: Defensie)
Schadevergoeding voor weduwe Mali-militair
De weduwe van de in Mali omgekomen militair Henry Hoving krijgt een schadevergoeding van het ministerie van Defensie.
Defensie en weduwe Jennifer Schouten zijn een bedrag overeengekomen, nadat Schoutens partner op 6 juni 2016 dodelijk werd getroffen door een mortiergranaat. Het bedrag is een tegemoetkoming in de materiële schade voor onder meer het verlies aan inkomen dat Schouten en haar dochter nu hebben.
(Bron: ANP)