02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

Bijzondere vliegles voor verkenners

Tekst Charlotte Snel
Foto Phil Nijhuis

”Ahh, bijna…” Beteuterd kijkt korporaal-1 Ebrima naar het kleine helikopertje dat aan zijn voeten ligt. Nèt buiten het geïmproviseerde landingsvak. Als piloot van de drone ‘Raven’ heeft hij voor hete vuren gestaan, maar het eenhandig besturen van de minidrone Black Hornet is andere koek. 

Samen met 7 collega’s uit verschillende vakgebieden kreeg hij de afgelopen dagen in Vught vliegles om de nieuwe techniek onder de knie te krijgen. Het doel? De eenheden ‘drone-proof’ maken en de Black Hornet zo snel mogelijk mee het veld in nemen.

Een wedstrijdje is altijd een slimme zet.

‘Een keer vooruit, een keer achteruit en dan ben je er wel’

Geconcentreerd tuurt korporaal-1 Jaco vanachter zijn zonnebril in de strakblauwe lucht, waar zo op het eerste gezicht weinig te zien valt. Met de bescheiden afmetingen van een uit de kluiten gewassen libelle valt de minidrone amper op. Jaco vloog eerder weleens met een hobbydrone, maar dit is een verschil van dag en nacht. “Best leuk hoor die dingen, maar daar vlieg je een keer mee vooruit, achteruit en dan ben je er wel. De Black Hornet heeft 3 camera’s, GPS, een beveiligde verbinding, kan zo nodig zelfstandig vliegen, foto’s maken en inzoomen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Winst

Dat er voor het minuscule apparaatje een flinke smak geld neergeteld is, snapt hij dan ook wel. De landmachter is er van overtuigd dat het zijn geld gaat opbrengen. “We kunnen er bijvoorbeeld mee rondom huizen kijken. Hoeveel deuren en ramen zijn er, zitten er vijanden binnen, wat voor wapens zijn er. Ideaal om al die benodigde informatie van een afstand in kaart te brengen, zonder zelf al te veel risico te lopen. Dat is al een hele winst.”  

‘De mogelijkheden zijn eindeloos’

Challenge

Tom, de Noorse instructeur die speciaal voor de gelegenheid is ingevlogen, heeft het niet makkelijk op deze haast tropische dag. Geconcentreerd beent hij heen en weer tussen de groepjes operators die her en der verspreid staan over het oefenterrein. Hij organiseert een wedstrijdje. Wie de drone als snelste langs 3 te fotograferen punten kan vliegen en hem weer veilig in het landingsvak kan planten. 8 paar ogen lichten op. Slimme zet. 

Instructeur Tom is aangenaam verrast door het niveau van ‘onze’ jongens.

Onbemande vliegtuigjes

Met deze afsluitende challenge, test Tom de skills van de mannen. “Daar zit het wel goed mee hoor. Een groot deel heeft al ervaring met onbemande vliegtuigjes en dat merk je uiteindelijk toch wel. Deze 8 zijn na vandaag officieel kerninstructeur voor de Black Hornet en zullen hun eigen eenheid verder opleiden. Míts ze deze opdracht goed afronden natuurlijk”, voegt hij met een knipoog toe.
 

Certificaat

Kleine schoonheidsfoutjes zoals die van Ebrima, die verder overigens vlekkeloos vloog, worden voor deze ene keer over het hoofd gezien. Zodra de drones weer veilig aan de grond staan en de 8 cursisten hun certificaat hebben gekregen vliegen ze ervandoor. Het is weekend! Op naar een welverdiende barbecue.