Militairen uitgeloot voor Vierdaagse

Voor het eerst in de geschiedenis van de 102-jarige Vierdaagse moesten militaire lopers vorige week meeloten voor een startbewijs. Voor 160 individuele Nederlands militaire lopers is geen plaats, aldus een woordvoerster van de Vierdaagse.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er niet voldoende plaatsen voor militairen waren. Er kunnen maximaal 6.000 militaire lopers meedoen. Militairen lopen elke dag 40 kilometer met 10 kilo bepakking op hun rug en overnachten op Kamp Heumensoord, dat tijdens de Vierdaagse tijdelijk militair gebied is. Als ze de Vierdaagse uitlopen krijgen ze een lintje op hun uniform.

Nu er te veel militaire inschrijvingen waren moest er vorige week tweemaal worden geloot. Eenmaal voor de militairen en eenmaal voor burgers. In totaal moesten ruim 12.000 inschrijvers meedoen met de loting voor de Vierdaagse, die op 17 juli in Nijmegen start.

(bron: ANP)

Doden door aanval op VN-basis Mali

Zeker 2 blauwhelmen zijn om het leven gekomen in Mali door een aanval op een VN-basis bij Adjelhoc, in de noordoostelijke regio Kidal. 10 anderen raakten gewond. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Aanvallers bestookten de VN-militairen donderdagavond met mortiergranaten. Daarop zijn de veiligheidsmaatregelen rond de basis aangescherpt. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval.

Minusma is sinds 2013 actief in het Noord-Afrikaanse land. Sindsdien zijn herhaaldelijk blauwhelmen gesneuveld. Zo kwamen eind februari nog 4 VN-militairen om het leven toen een explosief ontplofte bij hun voertuig. Zij waren afkomstig uit Bangladesh.

(bron: ANP)

Marinekazerne Vlissingen gesloten

Na bijna een halve eeuw is de Marinekazerne Vlissingen gesloten. Op deze locatie verrijst de komende jaren de Michiel Adriaanszoon de Ruyter-kazerne voor de mariniers. Zo blijft de eeuwenoude band tussen de Zeeuwse plaats en de marine behouden.

Het kazernecomplex betekende destijds een flinke verandering. Marinepersoneel hoefde niet langer op wachtschepen te verblijven die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Vlissingse havens lagen. De marinekazerne bood onderdak aan zo’n 300 personen.

(bron: Defensie)

Inwijdingsrituelen blijven bij Defensie

Inwijdingsrituelen blijven bij Defensie mogelijk ,"omdat ze belangrijk zijn voor de saamhorigheid". Dat zei staatssecretaris Barbara Visser in de Tweede Kamer. SP en PvdA willen een verbod op deze gebruiken na misdragingen op de kazerne in Schaarsbergen.

"Inwijdingsrituelen mogen geen enkel excuus zijn voor pestgedrag of normoverschrijdend gedrag", aldus Visser. Deze rituelen zijn gebonden aan strenge regels opgesteld door de Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militair.

Alle inwijdingsrituelen binnen Defensie voldoen aan deze eisen. Het gaat om honderden. De staatssecretaris gaat nog wel kijken of ze allemaal functioneel zijn. Het ministerie ziet een verschil tussen inwijdingsrituelen en ontgroeningen. Dat laatste is wel verboden.

(bron: ANP)

‘Versterk bruggen en wegen voor tanktransport’

Om een ‘militaire snelweg’ in Europa te realiseren, moeten EU-landen bij het aanleggen of renoveren van infrastructuur rekening houden met de vereisten voor bijvoorbeeld maximale hoogte en gewicht van zwaar militair materieel. Lang niet overal in Europa zijn bruggen en (spoor)wegen nu robuust genoeg voor het transport van tanks.

De Europese Commissie stelt dit in een actieplan voor militaire mobiliteit. De militaire staf van de EU heeft medio dit jaar in kaart gebracht hoe de technische specificaties van infrastructuur eruit moeten zien. Volgend jaar wordt bepaald welke delen van het vervoersnetwerk geschikt zijn voor militair transport, evenals een lijst met knelpunten die het eerst moeten worden aangepakt. Mogelijk komt er extra EU-financiering.

(bron: ANP)

Rutte hamert op betere vredesmissies VN

De vredesmissies van de Verenigde Naties (VN) moeten moderner en beter. Daarop hamerde premier Mark Rutte in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsraad van de VN in New York.

Volgens Rutte speelt het verzamelen van inlichtingen ter plekke een sleutelrol bij het slagen van een missie. Ook vindt hij het nodig dat landen elkaar volgens schema aflossen bij het leveren van materieel voor missies. Dat verlaagt bijvoorbeeld de drempel om mee te doen, aldus de premier. Hij sprak tijdens een speciaal debat over VN-vredesmissies dat door Nederland was georganiseerd als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad.

Rutte pleitte ook voor een duidelijke strategie voor elke missie. VN-topman Antonio Guterres had kort daarvoor al gewaarschuwd dat een taakomschrijving voor een VN-missie er niet moet uitzien als een opgetuigde kerstboom: "Kerstmis is voorbij''.

(bron: ANP)

Legerbases VS krijgen verdachte pakketjes

Meerdere Amerikaanse overheidsinstellingen in de regio van Washington D.C., waaronder 2 legerbases, hebben eerder deze week pakketjes ontvangen. De FBI onderzoek de pakketten, heeft de politie laten weten.

Onder de locaties waar de pakketjes waren bezorgd waren Fort McNair en Fort Belvoir, 2 militaire bases van de Verenigde Staten. Enkele uren laten bevestigde een woordvoerder van de Explosieven Opruimingsdienst van het Amerikaanse leger dat het bij Fort McNair afgeleverde pakket explosieven bevatte en dat er een ontsteker was bijgevoegd.

(bron: ANP)

Russische inlichtingenmedewerkers uitgezet

Nederland zet op korte termijn 2 Russische inlichtingenmedewerkers uit die in Nederland werken. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. De maatregel is een reactie op de aanslag met zenuwgas op een dubbelspion, begin deze maand in het Engelse Salisbury.

Andere bondgenoten en EU-lidstaten hebben gelijksoortige maatregelen genomen. De EU-leiders hadden vorige week op een top in Brussel afgesproken maatregelen te coördineren.

(bron: ANP)