Laatste 'Zwarte Duivel' Maasbruggen 1940 overleden

William ‘Bill’ Ramakers, de laatste veteraan van de strijd om de Maasbruggen, is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats London (Canada) overleden. Als 17-jarige marinier vocht Bill in de meidagen van 1940 dagenlang met zijn kameraden tegen de Duitse invasiemacht in Rotterdam.

Vanwege hun standvastige verzet kregen de mariniers, gekleed in donkerblauwe uniformen, van de Duitsers de bijnaam ‘die schwarzen Teufel’; de Zwarte Duivels. Tot begin 2014 was het bestaan van Bill Ramakers bij Defensie onbekend. Na het overlijden van zijn echtgenote besloot de oud-korporaal van de mariniers contact op te nemen met het ministerie. (bron: Defensie) 

Hoge Afghaanse onderscheiding voor Tom Middendorp

De president van de Islamitische Republiek Afghanistan heeft een van de allerhoogste militaire onderscheidingen van zijn land toegekend aan generaal buiten dienst Tom Middendorp.

De voormalig Commandant der Strijdkrachten kreeg de onderscheiding met behorende medaille, de Mir Masgidi Khan Ghazi Medal, uit handen van de Afghaanse ambassadeur in Den Haag. De onderscheiding is in ons land 3 keer eerder uitgereikt: aan minister van Defensie Eimert Middelkoop en aan de generaals Dick Berlijn en Peter van Uhm, Middendorps voorgangers. (bron: ANP)

Onderzoek naar problemen Dutchbat-veteranen

Defensie laat de gevolgen voor Dutchbat III-veteranen van hun uitzending naar Srebrenica onderzoeken. Bijna 23 jaar nadat de enclave viel, kampt een aantal veteranen nog met psychische problemen. Onafhankelijk onderzoek moet inzicht geven en leiden tot een zorg- en ondersteuningsadvies.

De Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) werd om advies gevraagd voor een goede, onafhankelijke uitvoering. Het onderzoek wordt opgedeeld in fases en duurt naar verwachting 1 tot 1,5 jaar. (bron: Defensie)

Gebruik sportapp heeft risico's

Door het gebruik van de populaire sport- en fitnessapp Strava, maar ook vergelijkbare apps, kunnen militairen onbedoeld bekend maken wie ze zijn en waar ze zijn.

De apps herleiden activiteiten van de gebruiker naar geografische plekken en tonen persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld de ingevoerde naam van de gebruiker en woonplaats. Militairen kunnen 'gevolgd' worden van voordeur tot uitzendgebied. Defensie waarschuwt voor de risico’s en dringt aan om bepaalde privacy-instellingen tijdens patrouille of training in te schakelen, zodat de zichtbaarheid wordt verkleind. (bron: Defensie) 

Ex-militairen ingezet in strijd tegen lerarentekort

Het lerarentekort in de regio Midden-Nederland is inmiddels zó groot dat een beroep wordt gedaan op ex-militairen.

En dat is hard nodig, zegt Joost Spijker die met zijn organisatie Transvita namens 35 schoolbesturen in Midden-Nederland probeert het lerarentekort terug te dringen. “Los van de griepgolf krijgen we nu al in 15% van de gevallen de gaten niet gevuld. En dat wordt in de toekomst alleen maar sterker.”

Dus heeft Spijker z’n hoop gevestigd op het ministerie van Defensie. ”Het overdragen van kennis is in het leger erg belangrijk. In bijna elke militair schuilt wel een instructeur. Het zijn vaardigheden die natuurlijk heel goed passen bij het onderwijs.” (bron: AD)

Nieuwe voorzitter Nationale Kinderherdenking 

Jeanine Hennis, VVD-kamerlid en voormalig minister van Defensie, is benoemd tot voorzitter van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats in Madurodam en wordt naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte gezien als een van de grootste herdenkingen van Nederland. 

De Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei wil thema’s als herdenken en vrijheid voor kinderen op een laagdrempelige en toegankelijke manier onder de aandacht brengen. (bron: Nationale Kinderherdenking)